我係附近街坊,荃景圍為美食沙漠,係人都知,餐廳唔多。有日經過見到呢間餐廳,食過有返咁上下,綜合所有體驗:1. 意粉偏硬,有別於一般餐廳。第一次食真係以為食緊硬麵,食咗一兩啖又唔好意思問staff換過,算,大家過嚟搵意粉食記得叫軟啲。2. 意粉應該要係西式,但偏偏有好多冬菇片。我知道呢間餐廳有做番茄湯生意,但大佬呀你哋有冇見過主流西式餐廳碟野有幾塊冬菇片?2.1 廚師刀工了得,切野真係切得又細又薄。食過咁多次意粉,真係唔點食得出其他餸嘅質感, 食過香蒜彩椒鴨胸意粉,以上所有食材都係切得超細超薄, 首先鴨胸冇咗佢應有嘅質感應有嘅厚度,其次其他餸都係又細冇又冇咬口,感覺淨係食到意粉。3. 我食過佢嘅扒類套餐,跟薯菜同飲品。但,個套餐真係令我好surprise,surprise 在我以為會有薯條,但點知佢係比薯塊(啲菜冇問題)即係話,個白色碟上面,淨係有嗰排扒,1塊薯塊(三角形,細細的)同埋少少菜。咁樣就賣你50-70蚊。抵唔抵見人見志,但我唔覺得抵。4. 佢哋最新出左嘅漢堡包系列,我食咗佢嘅芝士牛堡跟薯角同罐裝汽水。成個體驗係咁,啲麵包我覺得正常, 漢堡都有應有嘅厚度,抵讚。但,漢堡我淨係食
我係附近街坊,荃景圍為美食沙漠,係人都知,餐廳唔多。
有日經過見到呢間餐廳,食過有返咁上下,綜合所有體驗:
4. 佢哋最新出左嘅漢堡包系列,我食咗佢嘅芝士牛堡跟薯角同罐裝汽水。成個體驗係咁,啲麵包我覺得正常, 漢堡都有應有嘅厚度,抵讚。但,漢堡我淨係食到鹹味,佢本身嘅鮮味都冇;另外我懷疑廚師整嘅薯角落鹽落得唔均勻,一般廚師會將炸好嘅薯角擺落個鐵竇,再落少少鹽,最後就係不停郁個鐵竇務求令到每舊薯角都有鹽味。而家我食到嘅係:部份薯角好淡, 部份薯角好鹹(你會容易睇得到啲薯角表面邊啲有好多鹽,邊啲好少鹽)
所以,就算呢間餐廳價格有幾平(or 貴)我唔係幾推薦大家食。到最後究竟抵唔抵食好唔好食, 真係要你哋當自己做試伏器試吓裏面嘅嘢食。
2020-09-29