今朝公司派我地條 Team 既四大美女去砲台山聽 Seminar, 個講座提早結束,變相我哋可以多咗一個鐘頭食lunch,令我哋興奮到不得了。有個悠長lunch當然要選擇訓一啲可以坐得舒舒服服,又輕鬆自在嘅餐廳。其實係炮台山咁耐,真係冇乜邊幾間餐廳食lunch可以坐得舒服,間間都細細間,lunch time 直頭好似打仗咁。飲茶係唯一可以嘆下消磨時間既,點知其中一個美女話要減肥,唔想食啲咁油膩嘅中菜。甘去食高級啲嘅西餐?起碼可以招呼好啲?另一個又話要儲錢買袋,唔想洗太多錢。。。甘即係要諗下邊間又靚環境、好招呼、又好食、價錢又唔貴既餐廳。。。係炮台山要好食又好坐嘅餐廳,我通常去 ROJO, 唔知佢地有冇午餐,不過都行去碰下運氣。係街頭就見到佢哋做得特別精緻嘅燈箱,發現佢哋居然都有做lunch!真係差d 走寶!!出面呢兩張枱一定係happy hour 嘅搶手靚位,我都坐過!早段嘅lunch佢哋已經坐得幾爆,原來係12:45前埋單有九折。唔怪得知甘多人!打開 lunch menu, 我個減肥美女即刻好開心,鮮果沙律套餐 HK 68, 仲要包埋湯、甜品同餐茶!如果驚唔夠飽,食意粉或者飯嘅套餐,

甘去食高級啲嘅西餐?起碼可以招呼好啲?

打開 lunch menu, 我個減肥美女即刻好開心,鮮果沙律套餐 HK 68, 仲要包埋湯、甜品同餐茶!如果驚唔夠飽,食意粉或者飯嘅套餐,都係88!有無甘扺啊?!

如果以60幾70蚊可以係西班牙餐廳食個靚lunch,咁仲駛乜去逼茶餐廳同快餐店?都係俾多少少,個環境、食物質素完全upgrade!

班美女初初入到餐廳,見個裝修格局,以為 ROJO 會好貴,睇完個lunch Menu都大讚我識揀,真係鬆一口氣。

最搞笑就係本身話要食鮮果沙律減肥嘅美女,居然轉左去食香煎比目魚柳配鮮芒果莎莎 HK 108。甘又係,有魚、有芒果又有糙飯,仲有沙律做前菜,一樣咁健康。

減肥唔一定要節制得自己太辛苦,識得揾健康啲嘅食材,一樣可以好好享受嘛。

我都好想吃有機糙米飯,所以叫左 ROJO 西班牙燒乳豬 HK 128.

減肥美女選擇健康嘅沙律做starter , 我就選咗今日煙肉薯仔湯 。

煙肉薯仔湯用了好足,淡淡薯蓉,仲可以食湯好香嘅煙肉味,夾住脆卜卜嘅蒜蓉包食,好正。

佢好滿足自己個沙律,因為冇添加 dressing , super healthy。我都好中意自己既湯,慶幸無叫錯。

ROJO 西班牙燒乳豬上枱喇

估唔到份量都幾大。

乳豬上配啲辣粉,增加佢嘅香口度。

切落去,外皮好薄好脆。

中間有一層薄薄嘅脂肪,食上去唔單止唔肥膩,反應令到乳豬皮更有口感,中意!

乳豬嘅肉質真係柔軟到不得了,同港式無得比,肉汁嫰滑,透着粉紅色,雖然好殘忍,但係真係冇得彈。如果平時晚市來食乳豬會比較貴,lunch食一大舊都只係128套餐,真係冇揀錯!

偷食咗美女嘅比目魚,做得非常精細,魚身滑,份量對女仕黎講啱啱好。

好彩佢減肥食多都有罪惡感,俾我咁大食就一定唔夠喉。當然佢有健康嘅糙米飯配搭所以一定夠飽。糙米飯用咗唔同嘅有機米,減肥嘅朋友食得健康又安心。

我好欣賞佢哋用咗新鮮嘅芒果粒,好 fresh ,好清新。

甜品係朱古力蛋糕,一人一口, 配埋餐茶,完美結束我哋長達兩小時嘅lunch,嘻嘻!

其實餐廳咁多捧場客,我哋坐咗咁耐都唔係幾好意思,佢哋話每個星期都會轉新Menu,下次約左 星期日Brunch 再黎吹水。希望呢個西班牙乳豬仲有得賣啦!

平時咁辛苦做野,只係比多二、三十蚊,食個靚lunch,就可以對自己好啲了!

如果你時間充足,1:45後入座仲有九折!放假不防訓夜 d, 再黎一個慢板 lunch !