2020-11-02 283 瀏覽
之前係IG見到呢間賣麻辣小食為主嘅小店,趁住去開荃灣就諗住順路買啲嚟試吓😋小店位於商廈,本身以為佢哋只做外賣,原來係有堂食㗎,而且仲有粉、麵及飯等可揀,所以就決定坐低嚟個速食dinner😆🍜錫紙貝殼粉任你點+野生竹笙($48 + $10)有6款麵可揀,最終揀咗淮山麵,湯底走辣!第一次食淮山麵,賣相同口感有啲似公仔麵,但當然比公仔麵健康👍🏻除咗有蜆、雞腳、菜及蟲草花等外,我仲加配咗野生竹笙,竹笙吸收晒充滿蜆味嘅湯汁,既爽口之餘又有蜆嘅鮮甜😋呢碗麵清清地幾好食👍🏻🌶川味撈起($48)呢款揀咗BB辣嘅河北宮麵,口感有啲似米粉,混合埋青瓜絲、芽菜、芫荽及花生碎,口感豐富又辣辣地,而且又唔覺油膩,越食越惹味🤤真係好好食👍🏻正🤩🍵冷泡烏龍茶(套餐已包)粉、麵及飯套餐會包埋冷泡烏龍茶/ 綠茶,烏龍茶味道偏淡,唔太飲到有茶味,略嫌失色🥴🍵百香果綠茶(套餐+$5)相反,百香果綠茶唔係好甜之餘,仲飲到有百香果及綠茶嘅味道,味道都唔錯😋但始終食麻辣嘢對飲品嘅需求會大增,若份量多啲會更好!🌶麻辣手撕雞 (半隻)($68)手撕雞撕成細細舊,肉質嫩滑,份量又多,每一舊都沾滿麻辣醬汁,夠麻之餘又夠晒入味,但又唔會好

🍜錫紙貝殼粉任你點+野生竹笙($48 + $10)

🌶川味撈起($48)

🍵冷泡烏龍茶(套餐已包)
🍵百香果綠茶(套餐+$5)

🌶麻辣手撕雞 (半隻)($68)
手撕雞撕成細細舊,肉質嫩滑,份量又多,每一舊都沾滿麻辣醬汁,夠麻之餘又夠晒入味,但又唔會好辣,連我唔食得辣都接受到🤤呢個價錢真係無得輸喎🤩 推薦👍🏻👍🏻👍🏻

小店嘅麻辣小食應該係就住港人嘅口味調配,而且仲有不同嘅辣度供客人選擇,所以每一款都好啱食,鍾意食麻辣嘅真係會食上癮🤤臨走前仲諗住外賣其他小食試吓,但原來已有客人預留,最終只買咗一包牛舌返屋企做宵夜,下次真係要提早預訂先得😆

🌶麻辣酒香牛舌 (半磅)($78)
牛舌以真空包裝,仲用保冷袋包好,真係夠晒方便衛生👍🏻食前整包放入熱水浸至暖暖哋,牛舌夠腍又入味,仲帶有微微酒香,食到停唔到口😋👍🏻