2017-02-09 1407 瀏覽
朋友訂咗盆極品鮑參花膠至尊盆菜,另外跟咗隻不銹鋼大湯勺,長筷子一對,耐熱膠碗,筷子同湯羹約十隻,大湯勺嘅質素唔錯,可以循環再用.除此之外仲跟埋娃娃菜,日本金菇菜,芋絲,枝竹同一支原味盆菜醬汁.盆菜入面有十幾款食材,分別係原隻蠔皇鮑魚,紅燴海參,厚切花膠,海蝦,原粒瑤柱蠔豉福袋,秘制豬皮,紅炆花菇,南乳豬手,家鄉鯪魚餅,紅燒鮑菇,燒肉,明爐燒鵝,桶子油雞,健康素鴨,雲耳,清甜蘿蔔同五香荔芋.盆菜用咗外層係金色嘅不銹鋼大盆載住,可以直接用明火或電磁爐慢火加熱至煮沸即可.我哋一齊由最面層開始食,慢慢食到底,十多種之中我只係食咗其中幾款.鮑魚彈牙唔韌,海參軟腍,花膠有咬口,小小嘅福袋就用咗日式腐皮包著瑤柱,蠔豉同髮菜等等,口感豐富.其他食材如豬皮,雲耳,杏鮑菇同蘿蔔都吸滿醬汁,非常惹味,食到尾聲時仲加咗金菇菜,芋絲,枝竹等等去煮.盆菜嘅醬汁就好有南乳鹹香,烹調時吸收咗食材嘅鮮味,加上水份揮發,令醬汁愈煮愈濃稠,中途只係加熱水都覺得夠味,所以成個過程都冇加嗰支跟埋嘅原味盆菜醬汁落去.

外賣自取