2021-07-27 2140 瀏覽
今日黎到IFC的「glasshouse」。餐廳環境幽雅,有陽光氣息。有室內和室外的座位,但香港夏天實在太熱🥵,所以我地都係選擇坐室內向窗位置。玻璃外牆直望維港景海景,呢個view食野都覺得正!本來一心黎食由好出名ge港女三層下午茶點(Afternoon tea) 點知無做好功課,原來假期無供應。最後唯有散叫兩個甜品同飲品 ,tea一 tea佢🥰1️⃣Strawberry  Toast吐司鬆軟,雖然全部配料都係甜嘅,但係配埋一齊一啲都唔漏,甜度啱啱好。雪糕配埋吐司食超正。😋 !2️⃣Brownies 配雲呢拿雪糕質地紮實,但食落口香濃綿密,朱古力味濃郁,加埋雪糕真係夏天最好既享受🤩超邪惡~3️⃣芒果雲霧芒果沙冰上邊有厚厚嘅椰奶味道好清甜,無化學芒果味4️⃣Tangy Violet 橙色加紫色漸變超靚,打卡一流。用血橙、熱情果、蝶豆花調配,酸酸甜甜幾開胃🥰餐廳主打唔止係甜品,仲有西餐東南菜、fusion 菜,計劃下次黎食正餐先😋!

1️⃣Strawberry  Toast

2️⃣Brownies 配雲呢拿雪糕
3️⃣芒果雲霧
芒果沙冰上邊有厚厚嘅椰奶
味道好清甜,無化學芒果味

4️⃣Tangy Violet