2017-12-15 156 瀏覽
和処酒肴聖誕飯局現正開始,打響頭炮嘅係呢間日本嘢,之前睇其他人食一個叫球定食嘅SET LUNCH 已經覺得好特別,唔洗諗,就呢個每個SET都有沙律、麵豉湯和茶碗蒸。沙律用嘅菜好新鮮,十分爽甜,配上沙律醋,酸酸哋,好醒胃茶碗蒸好滑,入面仲有魚肉和白果,材料豐富。麵豉湯有好多麵豉,調味剛剛好,同茶碗蒸一樣有好多好餸,真係好有誠意其實一邊食就一邊望住廚師整,一個球體形狀嘅盛器,好特別,一共有三層,每層都放滿豐富嘅食物,仲對花的最上層係一些小食,有隻小碗放吞拿魚,咸咸哋,好特別,仲有炸左口魚芝士配朱扒汁、雞同豬,好滑,喜歡嘅可以加小小檸檬汁,食完食薑芽,清清味蕾,店員仲再三提醒只可以食白色部份中層係壽司,有BB吞食魚、帶子、左口魚邊、針魚同深魚池魚,全部都好新鮮,肥美又鮮甜,我最愛左口魚邊,輕輕燒過,有些炭燒香最下層係雜棉魚生飯,店員話有乜魚生係一個謎,我識嘅有蝦、油甘魚、金目鯛,仲有三文魚子,都係好新鮮,我都好喜歡個飯,加咗紫菜、薑、芝麻同食用赤醋,就咁食飯都好好味最後係甜品,竟然係我嘅最愛 ~ 抹茶蕨餅!望落去閃令令,原來係糖粉,仲有好多好多抹茶粉,加上食用菊花點綴,睇得又食得入到呢間餐廳
和処酒肴

每個SET都有沙律、麵豉湯和茶碗蒸。

沙律用嘅菜好新鮮,十分爽甜,配上沙律醋,酸酸哋,好醒胃

茶碗蒸好滑,入面仲有魚肉和白果,材料豐富。

球體定食

球體定食 (上層)

球體定食 (中層)

球體定食 (下層)

抹茶蕨餅

入到呢間餐廳,發現有好多摺紙,一問之下,原本係店員自己摺的,仲可以拎走,唔怪得訂枱時會問你個名,一去到就見到自己個名响枱面,好被重視。
球體球體
2017-12-09
球體定食
球體定食 (上層)
球體定食 (中層)
球體定食 (下層)
抹茶蕨餅