2018-07-19
新開的泰日放題專門店專登上黎一戰,餐廳地方唔算大,食物種類都唔係特別多,但提供的食物勝在有特色。如果要食晒所有有特色嘅野一定要加$88升級特色食材放題。火灸海膽帶子可以任叫實在太好,海膽唔腥好有海水味,帶子鮮甜可口,大大隻新鮮即開生蠔juicy creamy又重海水味,加檸檬同茄汁更能帶出鮮味最有特色莫過於自己斟生啤,一個杯足足有1 pint, 在生啤機上選擇1664 / asahi, 味道同係酒吧飲的一樣,自己斟有feel又好玩刺身提供份量絕對唔手軟,件件厚切不特止,連甜蝦都大大條,擺位都有心機排過,加上乾冰,好有視覺效果。壽司都不錯,食多幾件都唔覺膩。天婦羅就係新鮮即炸,熱辣辣即刻擺上台好入口好脆,最中意蟹柳天婦羅,外脆內軟。食完一輪日本嘢食下泰國嘢。蒜蓉生蝦好惹味,有啲辣,唔食得辣嘅朋友要着量一下。泰式炒蜆都好入味,無沙而且幾大蝶飛天炒通菜更加正,入味但又唔油膩,食晒成碟都唔覺得悶食到飽就可以去食甜品,甜品櫃入邊勁多甜品而且細細粒,每樣食一舊都仲有quota。個人食咗條黑糯米雪條,糯米味香濃,食到粒粒糯米,又有少少椰香未,雪到冰又唔會好硬,臨走前食一條啱啱好。
如果要食晒所有有特色嘅野一定要加$88升級特色食材放題。
壽司都不錯,食多幾件都唔覺膩。
泰式炒蜆都好入味,無沙而且幾大蝶
飛天炒通菜更加正,入味但又唔油膩,食晒成碟都唔覺得悶