2016-04-08 384 瀏覽
荃灣區經常來覓食, 因為近屋企而且越來越多新食店, 呢一間豚道樂早前經過都見很長龍, 所以決定遲點再試. 今次經過見幾個人排隊, 機會來啦. 今日要試試.排隊時, 在門外已經看到MENU, 拉麵店都很簡單, 就是幾個口味的拉麵選擇, 追加配料, 幾款小食及飲品.一般都是豬骨湯底, 黑蒜油豬骨湯底, 辛辣湯底等等. 但當我看到日本芥末拉麵  , 就好奇想試, 很快已經決定下單.等了十分鐘, 就可以入座, 但位置是看到街外, 而街外排隊的客人也在看我, 感覺很奇怪.但店內裝飾都是日式風格, 餐點都掛在牆上. 當然有本正常MENU 給客人點菜.牆身全都掛滿日式風格的裝飾, 店主也很有心.決定點菜, 除了有我未見過的芥末拉麵, 還發現幾款飲品都很特別, 有抹茶可樂, 水果味的梳打等等.雖然有清水提供, 但我同友人一於試試飲品.我點了特上日本芥末拉麵: 曲麵/ 京蔥/ 油度:普通/ 不要辣/ 麵硬度: 硬.等食物時, 又有新發現, 有免費充電, 而且還有2款插頭, android / iso 機都用到, 很貼心啊.特上日本芥末拉麵 ($93):第一眼見到超綠色, 突然有點怕, 心裡又驚又擔心又
 , 就好奇想試, 很快已經決定下單.
牆身全都掛滿日式風格的裝飾, 店主也很有心.
雖然有清水提供, 但我同友人一於試試飲品.
特上日本芥末拉麵 ($93):

第一眼見到超綠色, 突然有點怕, 心裡又驚又擔心又興奮. 之後閃出很多問題, 都係立即品嚐.
特上與普通口味拉麵的分別是叉燒增量, 還多了溏心蛋及紫菜, 當然選擇要特上啦.
特上日本芥末拉麵
先試湯底, 都是很青BB的, 味道先有點芥末味, 微微刺激不搶喉, 芥末辣味很少而且很快散去.

還吃到濃郁豬骨湯底味. 我還一連飲幾口好好飲, 友人見狀就放心食.

不得不提就是芝士, 麵的一旁放了很多芝士絲, 熱湯令芝士溶化, 除了中和芥末刺激, 還令湯底更滋味.
原來芝士芥末都很合拍.
特上日本芥末拉麵
選擇曲麵, 麵身更有彈性, 也掛到很多湯汁.

叉燒雖然比較肥, 但肉質鬆化, 入口即溶, 幸好有湯底減卻不少油膩感.

溏心蛋也很精彩, 很入味而且蛋黃好滑好香濃.
靜岡抹茶可樂(左), 山梨桃梳打(右)
靜岡抹茶可樂(左)$18 , 山梨桃梳打(右) $19:

我試了抹茶可樂, 可惜一點抹茶味都沒有, 只是有點綠色, 味道跟可樂沒分別, 但甜度少過普通可樂.

友人試的桃味梳打, 桃味突出, 而且梳打夠汽又低梳打味.
餃子 (5個)
餃子 (5個) $28:

應該是漏單了, 因為快要食完麵也未上菜, 追單後很快就有.

可能是太趕做給我們, 所以餃子煎得不夠皮脆, 上下的皮也是軟軟的. 反觀隔離食客的餃子煎得很脆身.
食物水準不平均.

餡料味道跟超市買的包裝餃子差不多.
總括, 拉麵很有特色, 少見的芥末拉麵值得一試. 反而小食類水準不平均. 飲品外觀吸引而且味道不錯.

2016-03-25