2023-05-27 8 瀏覽
銅鑼灣呢棟大廈好多高質日本野食,食過幾次都好唔錯,今晚又搵到間正。吞拿魚、鮟鱇魚肝其實唔係個個岩食,但呢度煮得幾好冇怪味,平時少食都接受到,甜薯好鬆軟。第一次見刺身三點係組合埋一齊,原來都幾夾。 牡丹蝦上面放左黑魚子同吞拿魚,全部都好新鮮,豉油都唔使點,好甜。雖然只有薄薄一片和牛放在沙律上面,但係存在感都好大,好有油香,為今晚嘅和牛之旅打開序幕。鵝肝茶碗蒸好得意,佢絕對唔係飽肚嘅蒸蛋,而係好似泡泡蛋花湯咁,飲落好輕盈。燒帆立貝真材實料,切開咗兩半都仲係好厚肉清甜,有喺魚市場食緊日本海產嘅水準。炭燻牛舌芯好有驚喜,作為其中一道菜竟然有足兩大塊牛舌芯扒,厚身Q彈,媲美喺日本食到嘅牛舌專門店。紫蘇二重燒牛肉卷除咗牛之外,仲加咗紫蘇葉同漬物,漬物索索聲口感好突出,兩種香味同和牛好夾。壽喜燒加左酒我覺得有加分,整體用料同味道好完整,因為牛都好靚,如果可以配埋蛋點下就更好。A5和牛扒油花好靚,輕輕燒左兩面就上得,淨係睇表面光澤就知好食。 和牛熟度岩岩好,肉汁豐盈。 廚師毫不手軟咁灑左大量烏魚子,好香口。梅子冷素面雖然睇落好清咁,但味道一啲都唔單調,麵汁本身酸酸甜甜好清爽,另外配有梅子醬,雪到好冰凍
梅子冷素面雖然睇落好清咁,但味道一啲都唔單調,麵汁本身酸酸甜甜好清爽,另外配有梅子醬,雪到好冰凍好開胃。
甜品本身話係生果雪糕,都冇乜期望,估唔到有開心果味雪糕同蜜瓜,蜜瓜甜到入心,好滿足。