2017-01-18 536 瀏覽
炑八韓烤晌黃大仙開咗新店,仲用韓牛做主打,呢日就同朋友嚟試吓。入面嘅環境光猛,每張檯都有抽油煙囪,有啲檯就係油桶凳。有啲就係四人卡位。裝修方面就有啲咖啡店嘅感覺。每個角落嘅陳設都略有不同,呢個位就好似人哋屋企嘅書櫃,側邊仲貼咗韓國明星海報。牆上嘅圖案都幾多款。例如係呢個,標示咗一隻牛唔同部位嘅韓文名呢!我覺得呢塊黑板嘅烤肉圖案好得意。同好多韓式燒烤一樣,呢度有提供前菜嘅,其中嘅大豆芽就有麻油香、昆布入面嘅醬汁微甜,仲有生菜、青瓜、甘筍用嚟同燒肉一齊食,而且某啲前菜係可以同侍應要求refill,大大提升蔬菜攝取量,呢點係我對韓式燒烤印象唔錯嘅原因,同埋食多啲菜感覺都唔會太膩。醬料方面就已經預先放晌檯上,由食客自己斟嚟用。醬油、海鹽同大醬,不過呢晚都係食肉嘅原味,都無乜點用過呢!餐廳有兩本餐牌,呢本主要係餐廳嘅推介菜式,其中有啲仲只係黃大仙店先有嘅。呢本就係餐廳嘅全部菜式,燒肉細分咗牛、豬、雞同海鮮類等,另外仲有其他韓國菜式、甜品同飲品。同一般韓式燒烤一樣,餐廳採用嘅係好似龜背咁嘅鐵板。餐廳係直接由韓國進口韓牛,餐牌入面仲指採用嘅係最頂級1+同1++級別嘅短角金毛韓牛,質素等同A5和牛,呢
有啲就係四人卡位。
裝修方面就有啲咖啡店嘅感覺。
牆上嘅圖案都幾多款。
例如係呢個,標示咗一隻牛唔同部位嘅韓文名呢!
我覺得呢塊黑板嘅烤肉圖案好得意。
前菜
醬料
醬料方面就已經預先放晌檯上,由食客自己斟嚟用。
醬料
醬油、海鹽同大醬,不過呢晚都係食肉嘅原味,都無乜點用過呢!
同一般韓式燒烤一樣,餐廳採用嘅係好似龜背咁嘅鐵板。
韓牛珍貴部位拼盤
餐廳係直接由韓國進口韓牛,餐牌入面仲指採用嘅係最頂級1+同1++級別嘅短角金毛韓牛,質素等同A5和牛,呢晚嚟就當然要試試。

韓牛珍貴部位拼盤,用咗木塊造型嘅盤當係碟,玩味十足,中間就有三色椒、磨菇、洋蔥同番茜。拼盤入面嘅韓牛分別係貝身肉、西冷扒、肩胛肉同牛五花肉,每個部位嘅油脂分佈都略有不同,有比較軟嫩嘅、有有嚼勁嘅,牛味濃郁可口。
鐵板除咗可以整烤泡菜蛋同芝士粟米之外,仲有個細細哋嘅網架,既可用嚟擺未能即時食嘅肉,又可以用嚟保溫,當然牛肉要盡快食,唔係嘅話餘溫有可能會令肉質過熟,咁就會影響口感。
食燒烤時可以用生菜包住食,又或者按自己喜好加唔同嘅前菜同醬料一齊食。
韓牛牛胸大醬湯
我哋仲試咗韓牛牛胸大醬湯,牛胸肉用熱湯稍稍涮一涮咁食,都幾爽脆。另外仲有其他配料,例如係蜆、豆腐、翠玉瓜、蘿蔔等等,蜆肉無沙,湯底就用小魚乾等等煮成,飲落鮮甜,仲跟埋紫菜白飯用嚟撈湯食。
菊花梳打
同埋仲有飲品同甜品,菊花梳打嘅杯邊有朵仿菊花,拎嚟影相都唔錯,味道方面就係一杯清熱嘅有氣菊花蜜。
香芒橙汁
跟住兩款就只係黃大仙分店先有,香芒橙汁嘅杯邊就放咗一片厚切鮮橙,下層係用咗芒果同鮮橙打成嘅果汁,質感濃稠,甜味就適中。
草莓塔
草莓塔,睇過餐牌嘅參考圖,即時令我諗起近月晌港島區新開嘅韓國過江龍甜品店,不過呢度嘅價錢就平接近一半。

高身杯最下層係士多啤梨沙冰,中間同最上層就用咗鮮忌廉同鮮士多啤梨點綴,實際賣相都唔弱。士多啤梨微甜唔過酸,下層嘅沙冰打得細碎,味較人工化但可接受。不過建議最好將杯上面嘅士多啤梨食晒先,過程亦要快速咁進行,如果唔係會有跌落嚟嘅可能,而且一杯份量都唔少,同朋友share就啱啱好。
炑八韓國紅豆冰沫
炑八韓國紅豆冰沫,其實已經唔係第一次試呢款冰品,晌其他地方食過相類似嘅,覺得配搭上比較穩陣,所以就叫嚟一齊食。
炑八韓國紅豆冰沫
佢係用麻糬、紅豆蓉、杏仁片、黃豆粉同牛奶冰沫組成,冰沫入口即化,中間仲撈咗啲麻糬,因為佢本身已經有甜味,所以都無再淋煉奶,有時簡簡單單無太多花巧反而可能仲好。

走嗰陣身上無乜油煙味,唔錯呀!
前菜
韓牛珍貴部位拼盤