2017-06-18 97 瀏覽
山林道出名多好嘢食,朋友介紹lee間同人鍋有雞煲、龍蝦海鮮鍋,仲係一個價錢任食,可以一次過滿足曬三個願望,齋聽都夠曬吸引。心動不如行動,是日收工即興同男友過去,諗住一嚐滋味。食肆一樓擺咗幾個介紹牌,清楚列明任食介紹。沿住樓梯直上,到二樓。環境寬敞,很適合一大班人聚會。坐低之後,一名聾啞店員先為我哋安排雞煲,我哋揀咗小辣,因為之前試過食走辣嘅雞煲,感覺有d似食緊豉油雞,少咗應有嘅風味。第一次就餐體驗係由聾啞人士提供服務,感覺好特別,他們的服務態度很誠懇,怕自己接收錯誤信息,會同你再三確認order。店東聘請聾啞人士,提供咗嗰自力更生嘅機會俾佢哋,實屬良心企業!👍🏼👍🏼等雞煲期間,梗係繞場一週,睇下有d咩飲品選擇啦~ 店內有提供多款飲品任飲,包括多款汽水、韓國果汁、自製蜂蜜菊花露、菊花薑蜜等,不過就不包括啤酒啦。我哋揀咗番石榴汁,清新又解渴。店員好快就送上雞煲。雞煲係即叫即煮,保持到雞肉鮮嫩滑溜。雞肉不單止嫩滑,仲一d都唔肥,連雞皮都十分爽滑。雞煲醬汁不算濃稠,加埋薯粉,滋味過癮,仲可以無限次添加雞肉。但略嫌雞件切得有d大塊,女仔食起身就要放開儀態啦。食夠雞煲之後,就可以轉食海鮮火鍋,我哋

任飲飲品選擇

我哋揀咗番石榴汁,清新又解渴。
店員好快就送上雞煲雞煲係即叫即煮,保持到雞肉鮮嫩滑溜。雞肉不單止嫩滑,仲一d都唔肥,連雞皮都十分爽滑。雞煲醬汁不算濃稠,加埋薯粉,滋味過癮,仲可以無限次添加雞肉。
但略嫌雞件切得有d大塊,女仔食起身就要放開儀態啦。

任食雞煲

食夠雞煲之後,就可以轉食海鮮火鍋,我哋揀咗波士頓龍蝦火鍋番茄湯底。
湯底由龍蝦及番茄熬足成個下晝,清甜又鮮美!建議上鍋時,先飲啖湯,可以清一清口腔因剛才濃郁雞煲而餘留嘅味。

龍蝦番茄湯底

火鍋料主要以海鮮為主,任食選擇包括韓國蠔、澳洲蜆、魷魚、帶子及藍青口等等,可供無限次追加;每位更可獲貴價海鮮如鮑魚、鱔片、大蟶子等各一份,淨食海鮮都飽!

海鮮拼盤

識食梗係食龍蝦先,以免愈煲愈老,d龍蝦肉眞係冇得彈

原隻波士頓龍蝦

食材夠新鮮,啖啖滿足。

鮑魚、蟶子皇、海蝦

響鈴即叫即炸,鬆化、香脆,無論搭配雞煲定龍蝦湯底海鮮煲都咁正!

響鈴

其他火鍋料仲包括自家製餃子、各式丸類和蔬菜等,全部任食。當中包括一d坊間較少見嘅特色丸子,如黑椒馬啼貢丸、飛魚籽魚旦等。個人特別鍾意龍蝦沙律丸,一咬即爆開,流出帶有Wasabi辛味的沙律醬,好味!

自家製餃子、各式丸類  &  美國安格斯肥牛

打邊爐又點少得肥牛~美國安格斯肥牛肉香味濃,口感紮實,一碟唔夠可以再encore~

水晶包(紫薯、綠茶)

Lee款水晶包係必試之選,未煮之前,外形同湯圓差唔多,慢慢,外皮會變透明,包皮煙韌有咬口,無論紫薯餡定還是綠茶餡嘅甜度都適中,分別都很香甜。忍唔住每款都encore咗一份~

甜品係fruttato雪糕,每人喺fb打卡再share post就可以free一杯。店舖大概每兩日就會轉一次雪糕嘅口味,保持多樣化及新鮮感。
我哋揀咗綠茶同益力多,略嫌綠茶甜咗d,茶味不夠突出;益力多口味酸酸甜甜,消滯,不錯~

甜品fruttato雪糕

埋單都只係三百頭一個人,就可以一次過嘆任食雞煲、高質海鮮煲,性價比眞係高!朋友果然冇推介錯~
2017-05-15
原隻波士頓龍蝦
鮑魚、蟶子皇、海蝦
響鈴
自家製餃子、各式丸類  &  美國安格斯肥牛
水晶包(紫薯、綠茶)