餐廳: 茶園
資訊:

嚟咗Tiffin超过10年呀 ,今日真係有啲失望。餐廳質素好明顯差咗。原本嘅計畫就係食多啲海鮮嘅,可惜個蟹好似轉咗種類(好似係由肉又肥美又鮮甜個snow crab 轉到偏細嘅                 spanner crab)。最鍾意食嘅蟹鉗細咗一半,肉色係啡色好似好污糟咁樣然後味道有啲腥,口感鞋咗啲。👎  蝦同青口都OK,夠滑夠鮮甜,同平時一樣咁好食。今日個cold cuts都是平東西,唔晒講就知係非常麻麻啲。冇我最愛的salami又冇parma ham 😭。見到OpenRice有人位 review講parma ham好食,但係upload個照片寫明係coppa ham。朋友啊coppa ham唔係parma ham啊!今日個汤呢就係番茄汤,过了一阵又转咗蘑菇汤。两样都非常一般,番茄汤唔知點解味道似印度butter chicken咖哩?!蘑菇湯又係我由細到大飲當然初初好開心,點知個湯又好談(好似加多咗水)又偏鹹。最令我失望係*drumroll* 竟然 buffet會有chicken nuggets(同麥樂雞相似)!!!!😱去到熟食區,見到寫咗兒童食物區(Kids Sectio

蝦同青口都OK,夠滑夠鮮甜,同平時一樣咁好食。

去到熟食區,見到寫咗兒童食物區(Kids Section)已經被嚇親一睇就非常唔吸引。😨  我一輩都唸唔到Tiffin會食到茶餐廳有個咖哩角,芝士香腸,小雞塊(chicken nuggets),肉丸,薯餅。為咗各位我竟然食咗咖喱角,唔脆同埋好小餡。個餡仲冇味道(冇肉,好似只有啲番薯)。

Kids Section

這個兒童食物區霸咗好大位,令我唸好似係為咗減低成本先有。

我嚟咗咁多年冇見過有Kids Section, chicken nuggets更加唔使提。😫

講一下好聽的先,熱盤,印度食物都係真常水平。Roast beef 同埋 pâté (肝酱)係必食! 😋

我唔鍾意食甜品,但係樣樣都好靚好精緻,味道好唔好食就另一會事啦LOL

想食fresh cream個我,食咗我隔離位個triffle裹面個cream。可惜個cream厚得來好唔自然,味道有點甜/artificial個味道,好明顯唔用新鮮cream嚟咗!!令我非常懷疑如果連fresh cream都唔用,應該其他食物都係平材料嚟做啦!

然后 我真係唔明,點解次次叫waffle次次都係有點burnt咗。。陪waffle個雪糕都幾好食。yuzu sorbet都值得推薦。

Tiffin係我由細到大去個地方,真心希望一冇咗staycation就可以轉變返之前個高水準。

如果鍾意食甜品又對海鮮麻麻啲,Tiffin個環境舒服服務又好,都幾值得去嘅。
  • Roast Beef
  • Pâté