餐廳: 茶園
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
星期一: HKD1 = 1里數,星期二至日: HKD2 = 1里數 (埋單前記住講聲「我要賺里數」!) 優惠受有關條款約束。賺取里數不適用於指定日期,訂座前請向餐廳查詢。
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
餐廳: 茶園
資訊:

2021-03-01 12394 瀏覽
Tiffin又係一間長期full booking既afternoon tea熱點~今次都訂左兩個月架. 不過我覺得佢既食物就差D但價錢合理 環境亦都好好 坐得好舒服!唔知係咪好早訂台關係, 安排左一個好好亦都好舒服既沙發位呢個位仲要係望到海景架!!!!坐低無耐 staff已經將tea set遞上啦~~係好經典傳統款式既三層架~火腿芝士牛角包 - 呢款真係唔洗多講,10個有9.9個食評都係彈佢個包淋身所以我已經預左...不過呢個配答是不死的 所以 味道亦都唔會差得去邊. 只係脆口更好不過一睇就知係一早已烤定切定擺定火腿芝士放係到 等3點半派餐咁派經典蝦咯嗲 - 鮮蝦加上沙律醬 底下有生菜同埋小番茄 鮮肉爽口彈牙 沙律醬太多 水浸咁黎TIFFIN其中一個原來因為以下食物都可以係buffet區拎到唔多架 但夠食 因為本身tea set都好飽.馬卡龍係出奇地好食~松露朱古力亦係正常水平.之前見到有可麗露,今日見到有,但職員話for晚市唔比拎 有D失望生果有提子 火龍果 奇異果 橙食甜品食到滯滯地用黎解膩一流.亦有即整既waffle & crepewaffle有多種果醬選擇~crepe係焦糖橙汁
但價錢合理 環境亦都好好 坐得好舒服!

唔知係咪好早訂台關係, 安排左一個好好亦都好舒服既沙發位
呢個位仲要係望到海景架!!!!

坐低無耐 staff已經將tea set遞上啦~~
係好經典傳統款式既三層架~

唔多架 但夠食 因為本身tea set都好飽.
馬卡龍係出奇地好食~
松露朱古力亦係正常水平.
生果有提子 火龍果 奇異果 橙
甜品食到滯滯地用黎解膩一流.
亦有即整既waffle & crepe
waffle有多種果醬選擇~
crepe係焦糖橙汁 好開胃 呢款好好食

講番三層架
最底層就係原味及提子scone
個樣好靚既 但入口質感唔係我喜歡既
佢係屬於痴牙個一種 但入口牛油香 十分可口
有三款果醬 檸檬 clotted cream同草莓果醬
檸檬酸酸地 最為特別 另外兩款都一般.
TEA黎講我好著重鬆餅 所以有小小扣左分
中間係咸點  三個字  唔出色
烤牛肉青瓜三文治 唔講都唔知係牛肉 麵包皮亦雪到硬左. 口感不好 但餡幾好
蛋沙律煙肉漢堡 - 入面餡似係超市罐頭吞拿魚沙律醬 但漢堡出奇地好鬆軟
煙三文魚卷 - 呢個好好食 咁樣卷住 好有口感
芝士青豆撻- 好一般
鵝肝慕絲大黃酥 - 呢個真係....出奇地難食, 食過好多款鵝肝款式既下午茶未食過咁難食. 酥皮唔脆鵝肝溝左CREAM口感好差.味道腥腥地. 入面個醬好實.
最上層 甜點區
我係好認真咁講 呢四款甜品 唔難食 可以話係好食
但係 口感同埋味道 好似四隻都一樣味咁.
2021-02-27
2021-02-22 6003 瀏覽
🇭🇰Tiffin茶園☕️五星級享受佢地既afternoon tea一向都係大熱今次早左成兩個月online reserve 成功👩🏻又請👧🏻去食好西現場環境staff service都好好仲有live music 鋼琴🎹小提琴🎻2人request 左window seat 比埋sofa 位我地環境舒適度💯💯🥰🥰👧🏻揀左Jasmine pearl👩🏻揀左English Breakfast食物方面冇令人失望😻一共有4件scones 最後食唔哂質地係比較鬆散 個人覺得香氣差少少🤏🏻鹹點甜點都做得不錯👍🏻多數tea set都衰係甜點手上(太甜 味道太假 又或者 太創新 味道怪怪的)最驚喜係👩🏻👧🏻都冇預到新年都玩新花樣🧧🎊甜品細細件做成金元寶 ?金銅錢 等待既造型 好精緻😍😍😍每件外型都完美無暇 影左好多相都唔夠甜點主題係berry🍓raspberry cherry🍒 blueberry🫐唔鐘意食berry既👩🏻都覺得好食味道夾 唔會甜膩除左tea set 仲有小buffet可以任食fruit 🍍🥭waffle crepes macaron Canelé& Handmade ice cream🍨
🇭🇰Tiffin茶園☕️五星級享受

一共有4件scones 最後食唔哂
質地係比較鬆散 個人覺得香氣差少少🤏🏻
鹹點甜點都做得不錯👍🏻
多數tea set都衰係甜點手上
(太甜 味道太假 又或者 太創新 味道怪怪的)
最驚喜係👩🏻👧🏻都冇預到新年都玩新花樣🧧🎊

& Handmade ice cream🍨
覺得waffle好食過crepes
Macaron 柚子味🍊最好食
Canelé拎哂第一轉就冇fill 試唔到有少少可惜🇭🇰

Handmade雪糕推薦港式奶茶🧋鹹蛋肉鬆 (好特別)
大溪地雲尼拿 芒果糯米飯🍚都不錯
覺得入邊飯粒可以做到軟身就更正😛
Goji Berries scone莓果英式鬆餅🫐
Plain scone原味英式鬆餅
Condiments: lemon curd, clotted cream, strawberry jam
配檸檬忌廉🍋 高脂忌廉 草莓果醬🍓
🦐Classic shrimp cocktail, fine herbs 經典蝦咯嗲, 香草
🥐Ham and Gouda cheese croissant芝士火腿牛角包
Roast beef and cucumber 🥒sandwich, horseradish cream 烤牛肉青瓜三文治, 辣根忌廉
Egg mayonnaise and bacon soft roll 蛋沙律煙肉漢堡
Smoked salmon crepe roll, herb spread 煙三文魚卷, 馨草醬
Green pea tart, aged Comte cheese 芝士青豆撻
Foie gras mousse, rhubarb, puff pastry 鵝肝慕絲大黃酥
🍐Peach jelly, jasmine tea almond tart
白桃啫喱苿莉茶杏仁蛋糕
🌹Rose profiterole, lychee gel, raspberry
玫瑰泡芙, 荔枝啫喱, 覆盆子
🍒Cherry blossom cake櫻花櫻桃蛋糕
🫐Blueberry and violet flower cheesecake
2021-02-11
依家好多酒店、餐廳都推出外賣下午茶,茶園呢間價錢都幾抵食,$438/2位!(價格會因應節日而調整)⚠️ 記得最好要提早兩日訂,我就係提早一日訂嘅,見到官方網站賣完,之後我嘗試打電話order,結果酒店都盡量安排到👍🏻去到等咗9分鐘左右就拎到!我係喺香港君悅酒店茶園入口附近位置拎嘅👇🏻外賣盒造型型格,一打開好似裝滿寶石嘅寶盒!😍 入面5款鹹點、8款甜點 & Scones,仲有兩包茶同3款醬(Lemon curd, Clotted cream & Strawberry jam)!今次就唔逐樣評價啦!整體鹹點比甜點出色,甜點略嫌甜咗啲!😙🔸 Scone合格,拎到返屋企依然外脆內軟,做到鬆餅嘅鬆。Citrus scone 味道特別,食到少少柑橘皮,食落甘甘哋但柑橘味唔算濃烈!🔸 芝士火腿牛角包好酥脆,芝士火腿好夾,芝士味反而味道較淡唔會搶咗火腿嘅味道,配搭穩陣。🔸 甜點當中日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕(左下)較為突出,中間有層幼滑朱古力夾層,整體唔會太死甜。餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)食落當然無堂食咁高質,但勝在價錢非常吸引,好抵食呀!😆 如果買嚟去野餐都幾方便,打卡一流😉

今次就唔逐樣評價啦!整體鹹點比甜點出色,甜點略嫌甜咗啲!😙

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
2021-01-29
9 分鐘 (外賣自取)
❀ 君悅酒店 茶園 #灣仔 ❀❗️榮升心目中第一位 大推極度高質下午茶❗️——————————————————位於君悅酒店內嘅Tiffin茶園一向深受好評,疫情期間佢哋嘅外賣下午茶更吸引咗唔少人❤️適逢朋友生日,特登訂咗個下午茶同佢一齊慶祝,果然高質到冇得頂,無論係鹹點甜點鬆餅冇一伏位,係我食過最高質嘅下午茶🥰。.喺網上打君悅酒店下午茶就會搵到個訂購網站,早一日落訂就就可以喺第二日12:00至5:00攞到✨因為今次係外賣,所以就未有機會喺tiffin坐低感受,但係一行入君悅酒店就已經俾佢古典優雅嘅裝修所吸引😍亦遠望到tiffin內有落地大玻璃可以望到園景,而且仲有Iive band,真係好想坐低堂食!.為咗安慰自己,所以特登仔細比較外賣同堂食嘅分別。價錢上面當然外賣平啲 $438/2,平均每日$219/1,而堂食平日都要$298/1,假日更加要$328/1,仲未計加一。不過食物方面,堂食嘅特別之處係有任食嘅自家製雪糕、窩夫、crepe、生果、petite four,另外仲多兩款鹹點🤯加埋個靚景,同埋五星級酒店嘅服務,仲有現場伴奏,其實內心都仲係覺得堂食應該會更加正🥲不過好在外賣水準都好高,食
❀ 君悅酒店 茶園 #灣仔 ❀
❗️榮升心目中第一位 大推極度高質下午茶❗️
——————————————————

為咗安慰自己,所以特登仔細比較外賣同堂食嘅分別。價錢上面當然外賣平啲 $438/2,平均每日$219/1,而堂食平日都要$298/1,假日更加要$328/1,仲未計加一。不過食物方面,堂食嘅特別之處係有任食嘅自家製雪糕、窩夫、crepe、生果、petite four,另外仲多兩款鹹點🤯加埋個靚景,同埋五星級酒店嘅服務,仲有現場伴奏,其實內心都仲係覺得堂食應該會更加正🥲不過好在外賣水準都好高,食物質素完全冇令我失望!
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Tiffin Afternoon Tea $438/2 (4.6/5)
Tiffin Afternoon Tea  Set Takeaway

♥ Scone (Citrus, Plain)
食下午茶當然唔可以少得英式鬆餅🥠!
一共有四個、兩款味道,聽講佢哋嘅伯爵茶英式鬆餅係非常出名,不過好可惜今次嘅下午茶就只有柚子味。
個人認為味道上兩種分別唔算太大,因為柚子味其實只係喺原味加上柚子皮,會略有啲酸味中和牛油嘅油膩,但唔會話特別強烈。
口感偏向dense唔會太油、唔係太酥,牛油味剛好,而中間嗰條痕更加係整得好好,真係用手一滅就開,係一個好標準嘅英式鬆餅👍🏻。
另外會用上三個紙杯分別裝住clotted cream、士多啤梨醬、檸檬醬。

♥ Savoury
✦ 煙三文魚青瓜三文治 檸檬酸忌廉
✦ 鮮蝦及龍蝦潛艇堡 竹炭麵包
✦ 煙燻和牛卷 芥末醬 忌廉芝士
✦ 自家製凍鵝肝 青蘋果啫喱 法式麵包
✦ 芝士火腿牛角包
鹹點嘅造型相對簡單,配搭亦唔算非常新奇,但係味道做得出色😚!
當中有用到三文治、竹炭麵包,新鮮攞到返屋企食全部都好鬆軟,即使隔一日再食,都冇太大問題。
而牛角包🥐就當然即日食最好,不過因為一日食唔晒兩個,第二朝再焗返熱個牛角包都好香好酥脆😆而且內裏亦有大量芝士火腿,雖然好普通,但係用上高質素嘅芝士及火腿,鹹香味同牛角包嘅油香非常夾👍🏻。

♥ Sweet

✦ 日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕
日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕

✦ 朱古力榛子忌廉餅
朱古力榛子忌廉餅

甜品方面就相對精美好多😍!
最最最欣賞係佢每一款甜品都有好多種層次,唔單只外型靚,內裏都非常製作用心 (可以睇返切角面圖),每次一咬去都發現有好多唔同嘅醬汁爆發出嚟🤩!
而且味道上真係非常高質,好難得食下午茶係冇一款伏甜品,因為好多時候會太甜/生果味太假/茶味一啲都唔突出,但今次呢幾款完全冇呢個問題,甜度剛剛好,連煎茶嘅茶香亦算突出,非常滿意🥳!
✦ 柚子棉花糖
✦ 馬卡龍 x2
✦ 松露朱古力
堂食有得任食法式甜點等等,不過外賣就冇。
但佢哋都好好咁送咗四款petite four嘅物體,簡簡單單但係同樣係高水準🥰!
♥ Tea
特選茶 (Peppermint tea)
最後每人再送上一個茶包,聽講堂食會俾各種茶葉客人先嗅再揀,但外賣就佢哋幫你挑選🥺。
今次咁啱俾咗我最討厭嘅peppermint,不過嗰陣peppermint的確幾香,相信鍾意嘅人會愛上。
但我都見到有啲人係會收到伯爵茶,所以真係視乎餐廳提供啲咩。
——————————————————
✨整體味道: 4.5/5
✨環境裝修: NA
✨服務態度: NA
✨性價比: 4.3/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
係我暫時食過嘅出色嘅下午茶🫖,如果都想嘗試外賣下午茶嘅,我大力推薦呢一間😆只要早一日喺網上預約就已經OK,非常方便。不過真係有少少後悔冇堂食🥲雖然貴啲,但有任食嘅部份,而且可以有靚景同埋服務。
紅桑莓雲呢拿忌廉泡芙
芒果椰子撻
日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕
朱古力榛子忌廉餅
2021-01-14 8612 瀏覽
佢地嘅tea set 包menu入面一杯野飲~⁣🌟仲有任食handmade雪糕🍧/生果🍎/窩夫🧇/crepes💛/馬卡龍⛄️同埋松露朱古力🍫⁣$298/person ⁣🌟=推薦的⁣⁣Handmade雪糕🍦:⁣🌟推薦港式奶茶同埋芒果糯米飯味😚味道特別,唔甜又滑!⁣⁣前菜:⁣A. 🥐Smoked turkey and Gouda cheese croissant ⁣芝士同turkey都好香~但牛角酥好淋好軟身,有啲失色⁣⁣🌟B. 🦐Classic Shrimp cocktail, fine herbs ⁣蝦超彈牙鮮甜呢🥰🥰⁣⁣底層:⁣C. 🍇Fruit scone⁣入面係提子乾🍇同超重超重肉桂味~texture超好的⁣⁣🌟D. 🧈Plain scone⁣超愛依個scone~充滿牛油香之餘完全唔乾唔鬆散😎配埋檸檬香嘅lemon curd同creamy嘅clotted cream好夾好好味😝⁣W/ 🍋lemon curd, clotted cream, 🍓strawberry jam⁣⁣中層:⁣E. 🥪Smoked salmon and cucumber sandwich, lemon sour

佢地嘅tea set 包menu入面一杯野飲~⁣
$298/person ⁣
🌟=推薦的⁣

Handmade雪糕🍦:⁣
🌟推薦港式奶茶同埋芒果糯米飯味😚味道特別,唔甜又滑!⁣

前菜:⁣
芝士同turkey都好香~但牛角酥好淋好軟身,有啲失色⁣

蝦超彈牙鮮甜呢🥰🥰⁣

底層:⁣
C. 🍇Fruit scone⁣
入面係提子乾🍇同超重超重肉桂味~texture超好的⁣

🌟D. 🧈Plain scone⁣

中層:⁣
E. 🥪Smoked salmon and cucumber sandwich, lemon sour cream⁣
依個食落似食緊帶少少fresh同鹹鹹地的三文治🥪⁣

🌟F. 🦞🦐Prawn and lobster sub, charcoal bun⁣
同👦🏻都覺得依個好好味~中間嘅龍蝦同蝦味嘅餡好濃好creamy😬加埋軟軟的charcoal bun。超想食多幾舊🥺⁣

G. 🦆Duck Rillettes vol au vent⁣
酥脆+香香的酥🌝⁣

H. 🍄Wild mushroom quiche⁣
批皮似牛油曲奇+微微菇味的tart🍄⁣

I. 🍷Homemade foie gras terrine, mulled wine jelly, brioche⁣
鵝肝好香~但唔係好慣配嘅mulled wine jelly🍷 🤭,苦苦地但又好似同舊鵝肝結合唔到咁~⁣

頂層:⁣
依層係我最期待果層😈,但都係我最失望果層😿⁣
J. Chestnut pear, vanilla tart⁣

K. 🍫Black Forest cake⁣
一堆朱古力味嘅野放入口🍫⁣

L. 🫐Blueberry and violet flower roll cake⁣
外表紅噹噹好festive!食落入面Blueberry 超酸🤧最後食唔到落去⁣

🌟M. 🍩Pistachio Paris Brest⁣
依個係最滿意的🤩~開心果味超濃又唔膩😚⁣
  • scones
  • 雪糕
話說酒店的Afternoon Tea Booking 常常都很Full ...像這次和朋友去的這間就是囉~不過吃過的朋友都一致好評,所以就很有興趣來吃!位於灣仔君悅酒店的 - 茶園Tiffin ~ 最起碼要預早兩個月Book與一般Afternoon Tea不同的是,除了3層架外,還可以任吃窩夫和Pancake而且是即場製作的喔~剛好我們的座位很近甜品吧,一直聞到很香的味道呢自選配料有數款水果,當然也有各式的醬吧~或者可以配雪糕來吃~雪糕口味很獨特,吃了鹹蛋黃、海鹽焦糖和芒果糯米飯的口味。此外還有 松露朱古力 & 馬卡龍,兩者都不會很甜Afternoon Tea ($328/per person) 價錢由每位計算。包了一杯飲品~有茶、咖啡,或者可選朱古力喔我選的是 - Cappuccino ~不錯,話說滿喜歡這間的杯碟朋友選的茶可以喝完後再加熱水,不過那茶壺超保溫,第二壺會頗熱三層架之外,還有用高腳杯盛的 - 經典蝦咯嗲, 香草幾清新的,但那蝦應該是急凍蝦吧芝士火腿牛角包 - 好像是固定,Tea 轉款都會保留這個。酥脆的程度剛剛好,吃落不會覺得很油膩!三層架的底層有兩款口味的 英式鬆餅

與一般Afternoon Tea不同的是,除了3層架外,還可以任吃窩夫Pancake
吃了鹹蛋黃、海鹽焦糖和芒果糯米飯的口味。
此外還有 松露朱古力 & 馬卡龍,兩者都不會很甜

包了一杯飲品~有茶、咖啡,或者可選朱古力喔
Afternoon Tea (per person)
Cappuccino

三層架之外,還有用高腳杯盛的 - 經典蝦咯嗲, 香草
幾清新的,但那蝦應該是急凍蝦吧
經典蝦咯嗲, 香草

芝士火腿牛角包 - 好像是固定,Tea 轉款都會保留這個。
酥脆的程度剛剛好,吃落不會覺得很油膩!
芝士火腿牛角包

三層架的底層有兩款口味的 英式鬆餅 - 莓果 & 原味
配了Lemon curd、Clotted cream 和士多啤梨果醬
比起提子乾,其實我更喜歡莓果~其實不配醬吃也不會乾。
英式鬆餅 - 莓果 & 原味

中層有五款鹹點,每款看起來都很精緻~整體都幾好吃。
但有我最討厭吃的青豆 QAQ ~ 芝士青豆撻
蛋沙律煙肉漢堡 - 包幾軟熟和 烤牛肉青瓜三文治 一樣不會乾巴巴
一口可以吃到的 - 煙三文魚卷 & 鵝肝慕絲大黃酥 亦不錯

頂層是甜品的部份,就貌相來說就很賞心悅目耶
而且對於不喜歡太甜膩的人,這些甜品的甜度都很適中!
白桃啫喱苿莉茶杏仁蛋糕玫瑰泡芙, 荔枝啫喱, 覆盆子 便很清新。
顏色很好看~櫻花櫻桃蛋糕 & 藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕 ... 沒有華而不實感,個人頗喜歡吃

櫻花櫻桃蛋糕
藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕
題外話/補充資料: 朋友是新世界會員,有85折優惠~感覺很抵吃!
2021-04-25
$311.6 (下午茶)
Afternoon Tea (per person)
芝士火腿牛角包
英式鬆餅 - 莓果 & 原味
櫻花櫻桃蛋糕
2021-04-28 0 瀏覽
到grand hyatt staycation揀咗tiffin dinner buffetTiffin樓底高空間感好好, 枱與枱之間唔會擠迫, 坐得舒服👍生蠔有兩款 味道幾好有海水味 不過略嫌細隻左d。另外蟹腳大蝦中規中矩。威靈頓牛扒 牛肉嫩酥皮香👍 讚👍煎鵝肝好好食👍 而且好大件 讚👍每位奉送一隻龍蝦,但係煮得過火了, 肉質韌🥴試咗幾款自家製雪糕 椰子港式奶茶芒果糯米飯鹹蛋黃....真係飽到一個點整體唔錯 貴精不貴多👍國際五星酒店 保持一定水準

生蠔有兩款 味道幾好有海水味
不過略嫌細隻左d。另外蟹腳大蝦中規中矩。

威靈頓牛扒 牛肉嫩酥皮香👍 讚👍

煎鵝肝好好食👍 而且好大件 讚👍

每位奉送一隻龍蝦,但係煮得過火了, 肉質韌🥴

試咗幾款自家製雪糕 椰子港式奶茶芒果糯米飯
鹹蛋黃....
真係飽到一個點

整體唔錯 貴精不貴多👍
國際五星酒店 保持一定水準
2021-04-26 0 瀏覽
見食評都係讚下午茶多,原來佢既晚市buffet 都係咁出色!環境氣氛好,坐位舒服樓底好高,仲有live piano, 未食已經好chill~食物選擇唔係多,賣點真係貴精不貴多! 雖然款式唔係多,但最後食到滿足離場時,其實仲有好多款式既食物太飽未有機會食。所以,我都係堅持自己既preference, 最緊要食物質數高同岩食,款式多寡是其次!我最喜歡係海鮮,呢度的生蠔係法國蠔,即開,好鮮甜,食左大概有8隻!蟹腳好正,新鮮,肉是一梳梳新鮮有海水味又唔過咸。龍蝦芝士焗同香草牛油焗各有各好食。火腿配蜜瓜又係夠香夠甜,肝醬多士、煎鵝肝都好好食。食完都飽左幾成,其實好多熱熟食都未有試到,加上多係一煲煲連蓋放係到,有時好容易miss左都唔知。沙律選擇唔多,但正常啦。甜品係好高質,雪糕最正係個焦糖海鹽,其他好多人講既鹹蛋肉鬆、芒果糯米飯係幾有 噱頭,但問心我覺得都係玩下新鮮感,冇傳統雪糕好味咁正。Macaron好食,雜莓蛋白餅、焦糖蘋果芝士蛋糕全都好吃!尤其個芝士蛋糕,諗起都想再食。呢間buffet 會再有下次!

呢間buffet 會再有下次!
2021-04-24 189 瀏覽
入座後可以先選飲料,紅茶、白茶、花茶等茶類就是一壺壺,巧克力和咖啡等飲料就只有一杯, 不能添飲的。可以看到仔細的地方是,紅茶是用傳統的鐵壺,白茶和花茶是用陶瓷茶壺,分得很清楚。▶︎莓果英式鬆餅原味英式鬆餅 配檸檬忌廉、高脂忌廉,士多啤梨果醬尺寸不會太大剛剛好,質感也算鬆軟,但牛油香味不夠重,缺少了麵粉香在口中爆發的感覺🌟甜點🌟▶︎白桃啫喱茉莉茶杏仁蛋糕: 不是太甜,白桃和杏仁味道突出,互相很配合,四款甜點裡面最好吃▶︎玫瑰泡芙,荔枝啫喱,紅桑莓: 有種自己在吃護手霜的感覺▶︎櫻花櫻桃蛋糕: 畢竟很少吃櫻花,味道感覺很怪異,不太好吃▶︎藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕: 藍莓酸味較重,芝士的奶香也不夠突出,只能算是一般般👍🏻其中的巧思是四款甜點都以花入饌。🌟鹹點🌟▶︎烤牛肉青瓜三文治: 牛肉味挺重的,稍微蓋過了青瓜的味道,缺少了清爽的口感▶︎蛋沙律煙肉漢堡: 煙肉不是配料,而是融入麵包裡面,化學加工味道比較濃▶︎煙三文魚卷,香草醬: 搭配墨西哥捲餅皮,互相配合得很好,不會偏重任何一款材料,所以整體的味道很豐富▶︎芝士青豆撻: 青豆的草青味實在太重,再多的芝士也挽回不了▶︎鵝肝慕斯大黃

🌟甜點🌟
▶︎玫瑰泡芙,荔枝啫喱,紅桑莓: 有種自己在吃護手霜的感覺

👍🏻其中的巧思是四款甜點都以花入饌。

🌟鹹點🌟
▶︎鵝肝慕斯大黃酥: 酒味非常濃郁,如果本身不太喜歡威士忌那種濃烈的味道,就會覺得酒精味太濃,所以不是每個人都會喜歡,但下面的大黃酥很鬆脆和帶酥香的牛油味道。
▶︎芝士火腿牛角包: 之前是用布里芝士,這次換了車打,雖然不及前者濃郁,但也很重芝士發酵過的味道。
▶︎經典蝦咯嗲,香草: 蝦肉不算特別鮮甜,但肉質實在不會鬆散,醬汁調配得宜,挺開胃的,不過香草的生澀味道偏重,不喜歡的人會覺得太Green,影響了其他味道

🌟自助/即點即製甜品吧🌟
▶︎窩夫:因為需時較長,廚師預先做好了幾個放在旁邊,所以很快會冷掉。另外有巧克力醬、煉奶、果醬等可以配
▶︎班戟: 可以選擇加入溫熱的橙酒裡面泡一泡,蒸發了酒味,增添酸酸甜甜的橙香,口感也更濕潤,不會只有乾乾的麵粉味。
▶︎自家製雪糕: 芒果糯米飯、鹹蛋肉鬆等多款特色口味,口感細滑綿長,跟義大利雪糕的質感一模一樣
▶︎水果: 火龍果、橙、蜜瓜、哈密瓜、奇異果
▶︎甜點心: 馬卡龍、復活蛋巧克力

⚠️自助區域供應至17:30,最後離座時間是18:00!
2021-04-13
2021-04-20 0 瀏覽
Tiffin 所在樓底很高,空間感很好,坐得舒服。自助餐整體款式不多,主要是西式,沒有日式印度中式海鮮冷盤有兩款法國蠔,味道不錯但實在太細隻了,吃得不夠爽。又有蟹腳和大蝦,中規中矩,自家製的煙三文魚質感像魚生又有煙燻的味道,好吃 每人有一隻龍蝦,可以牛油,香草焗或凍吃,可惜肉質硬實失望。主打威靈頓牛柳,這個很好吃,牛肉嫩酥皮香,我吃了三片煎鵝肝不錯,但更好吃的是自家製鵝肝醬,人間極品。這裏也有自助餐少見的焗田螺,味道很不錯,如果能再熱一些更好。甜品試了幾款蛋糕都好吃,即造的火焰橙酒班戟很香很好吃,馳名的咸蛋肉鬆雪糕很有趣,咸咸的但又幾好食這個 buffet 款式不多,也不是樣樣好吃,但威靈頓牛,田螺,鵝肝醬,橙酒班戟都做到接近高級餐廳水平,而且是任吃的,也是不錯
失望。主打威靈頓牛柳,這個很好吃,牛肉嫩酥皮香,我吃了三片

法國生蠔
威靈頓牛柳,焗田螺
火焰橙酒班戟
鹹蛋肉鬆雪糕 芒果糯米雪糕
2021-04-18 168 瀏覽
Easter假期心血來潮想去食afternoon tea 前一日打去book位竟然被安排到去Grand Cafe (Grand Hyatt嘅afternoon tea 可以係Tiffin / Grand Cafe食) 食物一樣 只係時間同環境唔同 嗰日去到隨口問吓有冇得轉去Tiffin 點知咁啱有位!! 好開心因為Tiffin環境靚好多 仲要有live music🎵 食afternoon tea 或多或少都係食個環境氣氛㗎啦~▫️Tiffin’s interior .呢度環境好舒服 先唔講食物質素 就咁係到食飯都好正 最啱同朋友傾吓偈 chill個下畫 難怪長期都fully booked🤧 (可能因為afternoon tea 實在太受歡迎 Grand Hyatt 而家開埋Grand Cafe做下午茶).▫️Afternoon Tea Set (weekends & PH $328pp ; weekdays $298pp).首先可以㨂飲品 beverage list 都幾多選擇 幾推薦herbal infusion - mountain berry 好重莓味🍓 酸酸哋好開胃 ▫️Appet
▫️Tiffin’s interior

▫️Appetisers
前菜先黎個prawn salad 🥗

Ham & cheese croissant 🥐

佢個raisin scone 比原味出色好多 clotted cream & jam 就中規中矩

佢嘅甜品出乎意料地好食~ 每件個樣都好精緻🤩不過係定期會轉㗎

▫️自家製雪糕
好多味㨂😍仲要全部都幾特別!!

整體嚟講茶園afternoon tea CP值真係好高 tea set 好食而且仲可以有任食自家製雪糕同petite fours👍🏻 人均唔洗$400/位 仲要環境咁靚😌 唔怪得知成日full
2021-04-04
Tiffin既afternoon tea出名超難book 就算平日都至少要早一個月先會book到架 其中最signature既必定係可以不停refill既甜品corner 特別係自家製雪糕 包括鹹蛋黃肉鬆味 芒果糯米飯味 個人真係第一次見呢啲味道🤩𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝟏𝟓𝟑𝟎-𝟏𝟕𝟑𝟎 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐚𝐲 𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲 $𝟐𝟗𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐒𝐚𝐭𝐮𝐫𝐝𝐚𝐲, 𝐒𝐮𝐧𝐝𝐚𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜 𝐇𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐲 $𝟑𝟐𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧*online register成為new world club member有15% off!*-𝙂𝙤𝙟𝙞 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚𝙋𝙡𝙖𝙞𝙣 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚𝘊𝘰𝘯𝘥𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴: 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘤𝘶𝘳𝘥, 𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘫𝘢𝘮Scone既質地做得唔錯 實實地入口有少少漿住個口🥳 但係味道略嫌太重麵粉味 唔夠牛油香😕clotted scream配scone最夾! 仲有比較少見既lemon curd 好香檸檬味偏酸-𝙋𝙚𝙖𝙘𝙝 𝙟𝙚𝙡𝙡𝙮, 𝙟𝙖𝙨𝙢𝙞𝙣𝙚 𝙩𝙚𝙖 𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝙩𝙖𝙧𝙩𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙛𝙞𝙩𝙚𝙧𝙤

𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝟏𝟓𝟑𝟎-𝟏𝟕𝟑𝟎
𝐌𝐨𝐧𝐝𝐚𝐲 𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲 $𝟐𝟗𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧

𝙂𝙤𝙟𝙞 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚
𝙋𝙡𝙖𝙞𝙣 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚
Afternoon  tea  set

𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙛𝙞𝙩𝙚𝙧𝙤𝙡𝙚, 𝙡𝙮𝙘𝙝𝙚𝙚 𝙜𝙚𝙡, 𝙧𝙖𝙨𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮
𝘾𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙗𝙡𝙤𝙨𝙨𝙤𝙢 𝙘𝙖𝙠𝙚
𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙫𝙞𝙤𝙡𝙚𝙩 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚
Afternoon  tea  set

甜點都整得好有心思好靚 比較好食既會係peach jelly jasmine tea almond tart 有淡淡茶香😙 其他都唔太好食..
𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 𝙨𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝, 𝙝𝙤𝙧𝙨𝙚𝙧𝙖𝙙𝙞𝙨𝙝 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢
𝙀𝙜𝙜 𝙢𝙖𝙮𝙤𝙣𝙣𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙖𝙘𝙤𝙣 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙧𝙤𝙡𝙡
𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙘𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡, 𝙝𝙚𝙧𝙗 𝙨𝙥𝙧𝙚𝙖𝙙
𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙥𝙚𝙖 𝙩𝙖𝙧𝙩, 𝙖𝙜𝙚𝙙 𝘾𝙤𝙢𝙩é 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚
𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙨 𝙢𝙤𝙪𝙨𝙨𝙚, 𝙧𝙝𝙪𝙗𝙖𝙧𝙗, 𝙥𝙪𝙛𝙛 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙧𝙮
𝙃𝙖𝙢 𝙖𝙣𝙙 𝙂𝙤𝙪𝙙𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩
𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙘𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡, 𝙛𝙞𝙣𝙚 𝙝𝙚𝙧𝙗𝙨🌟
Afternoon  tea  set

比較出色會係shrimp cocktail💗 有三隻蝦而且都好大隻同埋肉質彈牙! Roast beef and cucumber sandwich都ok有三層包 中間有cucumber balance個cream既味 夾埋牛肉都ok但牛肉真係好薄 麵包比例太多😐 個人好鐘意食smoked salmon但呢個roll個皮太硬.. 只係salmon好食 其餘口感好粉有啲奇怪🙁 green pea tart好少見幾好食無咁漏🤪 但其實只係tart入面有青豆 好睇個人口味🤨
𝙐𝙣𝙡𝙞𝙢𝙞𝙩𝙚𝙙 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩𝙨 𝙘𝙤𝙪𝙣𝙩𝙚𝙧
𝘍𝘦𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴🌟, 𝘤𝘳𝘦𝘱𝘦𝘴🌟, 𝘩𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮🌟, 𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵 𝘧𝘰𝘶𝘳𝘴
waffle
Homemade  icecream
crepe
macarons

waffle好重蛋香🤤 食個crepes一定要試下佢地自己煮既橙酒汁🍊 好香橙味 加分!
自家製雪糕最推薦既味道有必試既鹹蛋黃肉鬆🌟芒果糯米飯 🌟開心果🌟朱古力🌟士多啤梨芝士蛋糕🌟
全部都食到個種味道既食材係入面 即係有肉鬆 糯米 開心果 朱古力片 同埋芝士蛋糕係啲雪糕入面!! 雪糕好滑身 帶有奶香🥰💕
macaron唔會死甜 口感合格 有焦糖朱古力開心果雲呢拿士多啤梨味選擇🧡 怕太甜既話雲呢拿會適合你!
坦白講成個afternoon tea真係只係能夠靠雪糕同埋unlimited refill既counter取勝 個tea set基本上所有食物都唔好食 有啲甜品甚至係放唔到入口🥺 值得食既真係雪糕waffle同埋crepe! 感覺 grand hyatt可以提供更高質既野食(grand cafe好似出色啲😽)🏞環境方面枱凳都舒服 同隔離枱有足夠距離! 但始終大家會不停行出行入攞野食 會比較嘈🤐 咁出名既tea都可以一試但真係期望唔好咁高👽

—————————————————————
😋 味道評分: 5.7/10
🥳環境評分: 6.9/10
🤑性價比: 7.2/10
🤩回頭度: 4/10
—————————————————————
📍 Tiffin
Grand Hyatt Hong Kong, 1 Harbour Road, Hong Kong
waffle
Homemade  icecream
crepe
macarons
2021-04-15 0 瀏覽
依間酒店嘅下午茶一定要申請會員先會有折扣,今次冇申請蝕左,應該有九折。由於真係太多人食嘅關係都要一個月先book到呢個下午茶。牛角包加咗芝士火腿好好味,蝦沙律都OK。反而下午茶送來嘅蛋糕麻麻哋,味道偏甜,鹹點還可以。嗰啲蛋糕就係最尾打包咗拎返屋企。依度嘅重點係一定要試佢哋嘅雪糕,有多達10種口味,當中包括鹹蛋肉鬆味、開心果、芒果糯米飯,全部都好特別,無限添食。仲有生果可以拎。雪糕有特別嘅雪糕碗,唔會咁快溶晒,都有廚師新鮮整起crepe and waffle,好滿意佢哋出面可以無限拎雪糕同埋呢啲嘢。仲有人即場彈鋼琴,酒店服務都幾好。叫咗一杯花茶同埋latte,味道還可以。已經即刻book咗下一次再試下,Book星期六日仲要成個幾月先book到。

由於真係太多人食嘅關係都要一個月先book到呢個下午茶。

牛角包加咗芝士火腿好好味,蝦沙律都OK。
反而下午茶送來嘅蛋糕麻麻哋,味道偏甜,鹹點還可以。

嗰啲蛋糕就係最尾打包咗拎返屋企。

仲有生果可以拎。