家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2016-10-22 1971 瀏覽
同阿媽去食飯,阿媽又係好鍾意食日本野,喺上環果頭返工都係喺港島區食飯比較方便。加賀屋之前係地舖,之後搬咗想去一樓大間左好多,裝修都好靚,不過就懶得影相啦。金粟$13我係一個好鍾意食粟米嘅人,就算係放題我都會食粟米,所以粟米軍艦都係我嘅首選,上面有啲牛油又香又甜,加埋香脆嘅紫菜都幾一流。火炙鰻魚$28條魚好長,醬汁分部左係中間,所以要用筷子分開佢哋,完全冇骨,食落去調味剛剛好而且有啲燒嘅香味。海膽$48特上海膽$50我亦都係一個海膽控,我媽媽都好鍾意食海膽。呢個價錢係兩件海膽嘅價錢,即係平均一件海膽軍艦大約係$24-25。我最鍾意就係特上海膽,一向加拿大出產嘅海膽都比起韓國更加好味,更有鮮味而且入口即溶,這間的海膽來過也很好,完全不會有很怪的臭腥味。如果價錢相若的話當然首選係加拿大海膽啦!!關協刺身定食$135都有幾款刺身,又有吞拿魚、三文魚、帶子、甜蝦、油甘魚,我就食咗帶子,好鮮甜,有彈性!甜蝦應該係大大隻嘅赤蝦,三文魚同埋吞拿魚都係厚切,魚油十足, 另外有個烏冬,見到佢個質感幾靚食咗幾條,甜甜地。三文魚頭湯味道有啲似面豉湯,不過裏面就真係有魚頭同埋豬肉,有啲咬口。日式燉蛋好滑,有冬菇

金粟$13

火炙鰻魚$28

海膽$48
特上海膽$50

關協刺身定食$135

日式燉蛋好滑,有冬菇又有蟹椰,咸咸地。

前菜沙律主要係西生菜,再加上一啲胡麻醬汁,粟米粒非常清新又冷。

媽好鍾意食吞拿魚,特別係一啲吞拿魚腩嘅位置最得佢歡心,雖然呢個壽司六件唔係太平,不過質素睇落唔錯都叫咗。

特選鮪盛$180
大吞拿魚腩兩件、中吞拿魚腩兩件、吞拿魚兩件,基本上越大嘅吞拿魚腩就越淺色,所以吞拿魚來講越淺色就越好味。我哋選擇有冇咁好味嘅普通吞拿魚開始食先,但係味道都好好,唔係太腥。越食就越好味,越嚟越有油香,而且質感特別,香味十足。
2016-10-18