2019-08-18 1790 瀏覽
7,8月特別多朋友生日,不停咁聚餐🤑🤑今次食飯可以話係分咗兩輪食,因為有朋友突然要OT,要遲啲先嚟到,咁我同幾個朋友就叫住少少嘢食住等啦!等到佢嚟先真係開大餐,變相其實我哋都叫咗好多嘢食!因為我太肚餓,我要叫咗個烏冬食打下底,呢個烏冬煙煙韌韌都唔錯。叫咗個豆腐,估唔到個豆腐係一人份量,但一個人食都攝唔到牙罅😂波士頓卷就同其他地方食到嘅差不多,冇乜大分別!呢個係河豚魚干,原本以為做法係類似燒魷魚咁乾身,但原來佢係甜嘅,而且拎上手黏黏地,都唔算太硬。呢個係自家低糖玉子燒,食完覺得佢幾甜下 ,咁就造就咗之後我地再叫咗個正常嘅玉子對比下!鹽燒油甘魚頭,有得食嘅地方比想像中少, 淨係得魚眼魚鰓同嘴邊嘅肉有得食!帶子刺身,係我最期待嘅食物,好肥美!佢有個menu係特價壽司,$13一件,我同朋友們大叫特叫😂 牛油果軟殼蟹卷,係我嘅第二至愛,呢度嘅蟹籽特別多,軟殼蟹都炸得好脆!辣三文魚軍艦,朋友點嘅,我冇食。另一碟$13一件嘅壽司,除咗玉子燒!呢個係正常嘅玉子燒,味道都同其他地方食嘅差不多,但重點係:佢嘅甜度比低糖玉子燒低😂😂😂
7,8月特別多朋友生日,不停咁聚餐🤑🤑

波士頓卷就同其他地方食到嘅差不多,冇乜大分別!

帶子刺身,係我最期待嘅食物,好肥美!

佢有個menu係特價壽司,$13一件,我同朋友們大叫特叫😂

辣三文魚軍艦,朋友點嘅,我冇食。

另一碟$13一件嘅壽司,除咗玉子燒!

2019-08-13
食黎食去都係嗰幾間日本嘢🇯🇵,終於鼓起勇氣去試新嘢,見倒咁多人收藏,諗住貴少少🤑都ok啦-壽司定食-恕我直言,真係有保留。。。🌚單點嘅話要六十幾蚊嘅🐟大拖羅🐟睇落肥美👀,但一夾起就甩皮甩骨🦴,除左食到肥肥地,冇咩魚味;另外象拔蚌同另一款魚都腥到冇朋友🤢;反而係配菜個吉列蠔還可以🤧-蔥吞拿魚腩海膽丼- 呢個不過不失啦,份量還可接受👌,好彩啲海膽都新鮮,吞拿魚腩一pat pat蓉,撈埋一齊食口感非常軟綿綿,加啲wasabi豉油都幾正👍🏻Overall cp值有啲低🤥,連加一大概三百蚊嘅壽司set質素應該要好少少😣

-壽司定食-

壽司定食

吉列蠔

-蔥吞拿魚腩海膽丼-

壽司定食
吉列蠔
2019-11-28 1347 瀏覽
Took colleagues, ex colleagues and friend to this casual Japanese Wan Chai eatery near the end of the wet markets on Wanchai Road The selection of sashimi bowls was diverse..and you could also choose from their regular menu. We had soft-shell crab rolls, egg roll as appetizers. Nice decor.

Nice decor.
2019-10-22 1249 瀏覽
左口魚裙邊超好食,sushi set 整體一般。日本酒選了いいずら 純米吟醸,淡中甘,淡中濃,中米香。いいずら 純米吟醸北安醸造產地 長野県大町市使用米 日本產米精米歩合 55%酵母 --Alc 16%日本酒度 --酸度 --冷飲

いいずら 純米吟醸
日本酒度 --
酸度 --
冷飲

2019-10-22 961 瀏覽
系路過附近發現倒有間甘既壽司店 魚生非常新鮮 魚子都系非常鮮味 呢度既芥末望落應該系即磨既 好細緻 加左醬油就開始有少少融化 2個人叫左2個丼定食 包埋燉蛋 沙拉 麵豉湯 呢度要贊一贊個燉蛋 入面既蟹柳非常鮮味 食完定食另外叫左少少壽司 入面包括特色既拖羅壽司 餐牌就講到入口即化 現實無甘誇張 不過都好好食 好新鮮 系貴少少 但個人覺得個性價比非常之高 幾款試左既壽司入面 最好食系鰻魚壽司 上菜時間都好快 唯一可以挑剔少少既就係店員既服務態度 會再黎食
2019-10-22
2019-10-03 901 瀏覽
有個friend話好似好耐某一起食日本料理,想去試下之前行街經過果間家賀屋刺身壽司專門店,一於就約埋幾個friends一起去試下。餐廳噶空間都幾大,擺件同部分裝飾都有日本風情。但系其實餐臺就比較普遍了,同其他料理噶餐臺佈置差別唔大。滴刺身都好鮮美,顏色好鮮豔。
2019-09-26
2019-09-15 744 瀏覽
今日同媽媽去完灣仔shopping 後,周圍搵地方醫肚,忽然想起這間刺身壽司店,之前一路都好想試,因為在OpenRice內嘅評分都好高,所以就去試吓。呢度中午有提供午餐定食,我同媽媽分別叫咗兩個定食,1️⃣海三色丼飯($165) - 海鮮包括三文魚,甜蝦,帶子,還有玉子2️⃣浪人壽司定食($165) - 鰻魚,左口魚裙邊,三文魚,空運𩶘魚,特大赤海蝦,赤身。每個餐都會附送前菜同蒸蛋,蒸蛋好滑。整體食物質素好,魚生相當新鮮,應該係因為專門店內所有魚生皆來自日本豐州直送,環境舒適,服務態度亦都不錯,下次會同朋友再嚟幫襯。

海三色丼

每個餐都會附送前菜同蒸蛋,蒸蛋好滑。

海三色丼
呢間刺身壽司🍣店阿叔一直都好想食,只因佢於Open Rice個評分好高🤔, 喺充滿好奇心底下早前終於搵朋友去食咗!😚.專門店內所有魚生皆來自日本🇯🇵豊州直送,當中就以吞拿魚🐟作為主打。阿叔今次叫咗 晚·江戶刺身定食($298),定食有三文魚湯🥣、沙律🥗、日式燉蛋🥚之外,仲包括8件刺身:中吞拿魚腩、帆立貝、油甘魚同赤海蝦,件件都新鮮肥美,超厚切。無可否認呢度嘅吞拿魚腩🐟真係好正,件件粉紅色,非常新鮮,油脂分佈亦好平均,入口即溶但你又唔會覺得太油膩🤤。油甘魚亦都係一樣,肉厚肥嫩,好香油味;帆立貝同赤海蝦🦐則爽口鮮甜。總括嚟講,以呢個尚算平民嘅價錢食到咁嘅水準,阿叔覺得好滿足,其實原本見佢哋吞拿魚咁出色,仲想叫埋特選鮪盛($238),6件包括大、中、細吞拿魚腩,可惜今次唔太肚餓,下次,下次一定叫!🤤
2019-08-05 584 瀏覽
今晚要自己一個吃晚飯,行到嚟灣仔,被d廣告牌吸引上了這問位於商業大廈一樓的日本料理店內陳設感覺是高級日本料理一坐低叫咗杯啤酒飲,揀左杯380ml三得利生啤(Suntory draft beer Premium Malt's),很清,唔苦,好順喉,易入口三文魚刺身-新鮮肥美,三文魚味很重黑松露火炙三文魚壽司-我係一名松露控,見到有這麼特色的黑松露火炙三文魚壽司不禁點了試試,結果一試難忘,黑松露的香味配合火炙三文魚的半生熟口感,兩者完全結合,令三文魚添上了松露味特選鮪盛-有齊吞拿魚三大部分-赤身、中拖羅、大拖羅,赤身-吞拿魚味重;中拖羅-油分與魚肉味都能吃到;大拖羅-充滿油花,入口即溶,魚油散滿在口中,好香,好幸福海膽吞拿魚茸丼-吃了特選鮪盛後,感覺更想吃多啲吞拿魚,所以叫個吞拿魚茸丼,配埋海膽食更好味,跟餐有茶碗蒸,麵豉湯同沙律今晚不只吃到飽,而且大滿足可以吃到多款吞拿魚

店內陳設感覺是高級日本料理

三得利生啤

三文魚刺身-新鮮肥美,三文魚味很重

三文魚刺身

黑松露火炙三文魚壽司

特選鮪盛-有齊吞拿魚三大部分-赤身、中拖羅、大拖羅,
赤身-吞拿魚味重;
中拖羅-油分與魚肉味都能吃到;
大拖羅-充滿油花,入口即溶,魚油散滿在口中,好香,好幸福

特選鮪盛

海膽吞拿魚茸丼

今晚不只吃到飽,而且大滿足可以吃到多款吞拿魚
三得利生啤
三文魚刺身
黑松露火炙三文魚壽司
特選鮪盛
海膽吞拿魚茸丼
是日天氣十分炎熱,自自然然就會想投入冷氣的懷抱,以及冰底上的刺身,因而晚餐就食日本餐!本身係灣仔返工,有聽同事介紹過一間樓上鋪叫家賀屋刺身壽司專門店,上網查一查地址發現都好近,馬上動身。到達地點的時候只是7點左右,鋪內已經就來入滿客,睇來今次同事無介紹錯,由於獨食的關係,安排係前面,可以睇到師傅做野,雖然睇唔到入面,不過最主要都是食物!問左下店員推介,提及鮮魚系列,睇埋電子餐牌就決定是一條細細地的魚-魴蜉,自我感覺是一人分量來,再來有河豚系列,頭先已經叫左刺身,決定再來一份汁煮白鯖河豚。由於魚是即叫即開,所以汁煮河豚先上,然後就穩到香味,隨即入口,肉嫩滑入味,配埋蔥更添一份香氣,還有一塊無渣鮮甜的蘿蔔,就差一碗白飯。然後魴蜉上場,薄造,擺設裝飾如圖清新有個性白肉魚,味道偏淡有小韌度,蘸小小柚子味酸汁帶出魚的鮮甜。食完兩款剛好填飽個肚,然後是時候撤退。
然後魴蜉上場,薄造,擺設裝飾如圖清新有個性
白肉魚,味道偏淡有小韌度,蘸小小柚子味酸汁帶出魚的鮮甜。
食完兩款剛好填飽個肚,然後是時候撤退。

2019-07-16 426 瀏覽
近日接完女朋友ot收工後,為左慰勞下佢,我選擇左去呢間日本料理店食晚飯(其實接近宵夜了)。我地去到已經差唔多十點左右,不需要等位即可入座。我地首先叫左一個招牌特選海鮮丼,而最驚喜既係睇睇下餐牌竟然見到大概有十款左右既壽司做激安特價,只需要13蚊件,認真抵食。我地隨即叫左象拔蚌壽司、立魚壽司,油甘魚、海鰻壽司等等既特價壽司同埋我最鐘意既灸燒左口魚壽司。未幾海鮮丼隨即上枱!多種魚生配上海膽和吞拿魚蓉既海鮮丼,望住已經令人食指大動,魚生既鮮度不是普通既日本料理店可媲美,肥美的吞拿魚,爽脆既赤貝再加上濃郁既海膽等等,令我每一啖飯都好好好好好滿足!而另外叫左既壽司,油甘魚和炙燒左口魚邊更加係我既至愛,油份十足,鮮嫩非常,在口中既油脂像海浪般此起彼落,令人興奮。而女朋友則最愛食海鰻同甜蝦,睇見佢食既時候合埋曬眼,一臉滿足既樣就知味道一定相當不錯!最後,對於我呢個咁鐘意食日本野既人,呢間小店一定一定會再黎幫襯,亦都會推薦比朋友黎食!好野緊係要happy share 啦!對嗎?完。

我地去到已經差唔多十點左右,不需要等位即可入座。

完。
2019-06-14
  • 特選海鮮丼
2019-07-04 539 瀏覽
前幾天,去灣仔接朋友放工,順道在附近食晚飯。這間日本餐廳網上評價不錯,朋友本身是個吞拿魚迷,更加值得一試🍣——————————🔸海鹽輕燒大本鮪魚腩丼 $340一上菜,已經被賣相和份量吸引下來,壽司飯上有很多片燒過的鮪魚腩丶鮪魚蓉和玉子燒~其中肥美油潤的鮪魚蓉最喜歡💕倒少少醬油一起食,好滿足😍🔹青龍 $68青龍即是炸蝦🍤卷,共有六件,炸得外脆內軟,加埋少少沙律醬,即刻變得冇咁熱氣,但食不出蝦的味道,有點可惜😖🔸牛油果軟殼蟹卷 $78軟殼蟹炸得非常脆口,一點也不油😋但牛油果🥑有點少,食不出有很濃的味道~ 整體一軟一脆的口感,不錯👅🔹海三色丼 $165這個海三色丼包括三文魚丶甜蝦和油甘魚,所有都很新鮮肥美,切得不會好薄❤配埋壽司飯一齊食,剛剛好☺以上兩個丼飯是定食,包含海帶麵豉湯,田園沙律🥗和日式燉蛋,最喜歡沙律,新鮮爽脆,配上芝麻醬,好味☺
——————————

🔸牛油果軟殼蟹卷 $78

🔹海三色丼 $165

海鹽輕燒大本鮪魚腩丼
2019-06-30 463 瀏覽
比朋友帶來呢間家賀屋食晚飯,呢度嘅日式風格裝修幾簡約,好寬敞舒適。我地夜晚八點來到,餐廳差唔多滿座。我地叫左兩個丼飯同幾個小食。大本鮪魚腩丼托羅魚腩厚度適中,每個飯有五至六塊魚腩,份量好足。魚腩非常新鮮,質感軟滑,味道帶有甘香。市場刺身丼丼飯好豐富,有三文魚、吞拿魚、大大隻甜蝦、手背咁大粒嘅帶子,其中三文魚好厚好大塊,紋路都十分之靚。幾種刺身都新鮮而且食落去口感好爽滑。芝士鰻魚卷鰻魚同芝士嘅比例剛剛好, 一啖咬落去口感幾豐富。波士頓卷呢個波士頓卷幾突出到三文魚嘅味道,唔會比忌廉芝士蓋過咗三文魚鮮味。唐揚炸雞炸雞咬落去好juicy,而且唔係炸得太耐,所以保持到肉質嘅鮮嫩,而且雞嘅味道唔算好鹹,上嘅炸粉亦都好薄,咬落去好鬆脆。炸魷魚炸過嘅魷魚有陣油香味,非常彈牙,送啤酒一流!日本生啤酒啤酒聞落有陣濃濃嘅香味,麥芽味較一般啤酒濃郁,亦都非常容易入口!

大本鮪魚腩丼

市場刺身

芝士鰻魚卷
鰻魚同芝士嘅比例剛剛好, 一啖咬落去口感幾豐富。

波士頓卷

唐揚炸雞

炸魷魚
炸過嘅魷魚有陣油香味,非常彈牙,送啤酒一流!

日本生啤酒

2019-06-30 423 瀏覽
一向大讚高質的日本餐廳 店名是家賀屋刺身專門店 位於灣仔 喜愛日本野食既你一定不能錯過 價錢合理食物又高質 座位好舒服 到到晚飯時間已經坐滿哂 餐牌的選擇都好多 大部分都是新鮮魚生、亦有熟食(e.g西京平目魚)等熟食-🍣中本鮪魚腩丼定食 $258鮪魚丼上舖滿了不少鮪羅 中鮪羅感覺很新鮮 很粉嫩的顏色 入口即溶 定食套餐好豐富 有海帶麵豉湯、田園沙律及茶碗蛋😋田園沙律有粟米 蕃茄 以及沾滿沙拉醬的生菜 茶碗蛋熱騰騰好嫩滑-🐟西京平目魚定食 $108呢個定食套餐都一樣好豐富 平目魚燒得剛剛好 燒得又脆又香口既魚皮 而肉質很嫩 甜甜地的肉質 份量都幾多 不用加沙拉醬已經好好味😋-🍙軟殻蟹手卷 $32軟殻蟹炸得剛剛好外脆內軟-🍺生啤 $68咁熱既天氣消暑解渴 呢個生啤牌子較易入口 同朋友食個飯飲下啤酒👍👍

🍣中本鮪魚腩丼定食 $258

🐟西京平目魚定食 $108

🍙軟殻蟹手卷 $32
軟殻蟹炸得剛剛好外脆內軟

🍺生啤 $68
2019-06-26 310 瀏覽
今日同朋友慶生祝生日,知道佢中意食日本菜,專登揀左口碑唔錯既居酒屋。餐廳環境幾好,座位好闊,我地兩個女仔夠瘦,可以坐係一張椅子影相哈哈😄首先,我地叫左兩杯三得利生啤,啤一啤。👏🏻鹽燒油金魚餃,呢條魚煎到恰到好處,好有魚香味。💕江戶刺身定食有麵豉湯、沙律、日式燉蛋、仲有刺身8款:築地鮮魚、大本鮪魚腩、油甘魚腩、日本帆立貝、特大赤海蝦。好豐富。👍之後再叫左特選鮪盛,有大本鮪魚腩、中本鮪魚腩、本鮪赤身。我由赤身食起,愈來愈滋味呀,愈來愈鮮甜。勁好味!!😊😊激安價既壽司好平呀,$13一件,我地分別叫左兩年立魚同劍魚腩。佢雖然平,但依然都係新鮮好味呀!大家可以試埋其他壽司。🥰🥰朋友食呢一餐生日飯好滿足,佢好開心我帶佢黎呢度食,會再黎幫襯的!😆😆

首先,我地叫左兩杯三得利生啤,啤一啤。👏🏻

鹽燒油金魚餃,呢條魚煎到恰到好處,好有魚香味。💕

江戶刺身定食

2019-06-25