2019-06-28 966 瀏覽
灣仔呢間食法國菜小店都有驚喜喎!前菜叫左個French Tapas,有牛肉他他、炸鴨肉丸、醃製三文魚等,每樣都好特色,少少地就可以試多幾款,都幾精緻!Impossible burger, 見友人未食過所以叫左,呢間真係煮得好似肉,加埋煮到勁淋既焦糖洋蔥,真係好似食埋真牛肉漢堡咁!Rossini agnus beef fillet係一道好經典既法國菜,即係牛扒配鵝肝同松露,我都幾驚喜咁厚身既牛扒medium rare 但juicy,而且鵝肝既油份令牛扒變得更加香但又唔會覺得好油膩,而鵝肝煎香但內軟,整體真係做得唔錯!Grilled Hokkaido scallop 係好濃滑身芝士蓉醬配上松露片,令北海道帶子呢類型相對淡身既海鮮變得味道豐富左,同埋燒到岩岩好半生熟既帶子處理得好好,最怕過熟而嘥左啲靚食材!甜品就叫左poached pear,用紅酒煮成既啤梨充滿住濃濃既酒香,配上薑餅味雪糕,實在為呢一餐劃上滿足既句號。
灣仔呢間食法國菜小店都有驚喜喎!

• Rossini agnus beef fillet