有日去開深水埗行街,見到香港好受歡迎嘅插畫家傭仔crossover我最鍾意食嘅酸菜魚,令到決定要入去試😆呢間位於v walk 嘅「口麻天辣 MOTO MALA」係一間一人前酸菜魚專門店。成間餐廳嘅環境都好fancy,粉紅色嘅格調,公主既擺盤,令我深深愛上咗呢間餐廳嘅環境😍講返食物先,今次得我一個人,我試咗佢嘅一人晚餐,套餐包括主食,涼菜,小食同埋白飯。食完之後簡直係大滿足😋(滿分為:🌟🌟🌟)套餐($138)主菜:天花頂酸菜魚🌟🌟🌟由於我唔食得辣嘅關係,所以今次我揀咗酸菜魚走辣。餐廳嘅酸菜魚絕對唔馬虎,首先佢酸菜用量非常多,每一塊魚肉都十分嫩滑,而且大大塊又無魚骨,可以安心食用。餐廳仲要用蠟燭微微熱住碟魚,超級細心❤️同埋我最欣賞佢喺酸菜魚上面加咗炸蒜同埋芝麻,令到成個口感更加有層次同豐富😍涼菜:麻辣藕丁🌟🌟我唔係好食得辣,但係我食落都覺得舖頭好有誠意。佢係菜式入邊加咗辣椒同花椒,令到除咗辣味之外,亦都充滿香氣😙小食:炸雞翼🌟🌟雞翼更加唔使講,雞翼大大隻,啖啖肉,非常滿足🤭飲品:手打檸檬茶($33)🌟🌟🌟佢嘅手打檸檬茶都好有特色,首先佢用咗兩種不同檸檬,店員用人手大大力咁樣將檸檬嘅精華提取

(滿分為:🌟🌟🌟)
套餐($138)

主菜:天花頂酸菜魚🌟🌟🌟

涼菜:麻辣藕丁🌟🌟

小食:炸雞翼🌟🌟
雞翼更加唔使講,雞翼大大隻,啖啖肉,非常滿足🤭

飲品:手打檸檬茶($33)🌟🌟🌟
佢嘅手打檸檬茶都好有特色,首先佢用咗兩種不同檸檬,店員用人手大大力咁樣將檸檬嘅精華提取,另外茶味都唔會十分苦澀,茶味十足,亦都可以解到我食得好飽嘅油膩感🤩

因為我實在太飽,無試到佢嘅甜品,有機會我會同埋班friend再去試埋佢嘅蕃茄魚,同埋試下其他甜品,推薦大家去試☺️
  • 天花頂酸菜魚