2020-06-28 1964 瀏覽
荃灣大把好野食,今次去開愉景新城個邊行街,search到呢間泰國野d野食相同環境都幾唔錯,所以就黎試下。餐廳位於香車街街市附近,附近地方都好繁華,而且呢間餐廳都係車水馬龍,好多食客。是晚我跟朋友6點左右到餐廳,餐廳都已坐滿了大半。不過黎食野既朋友要留意返,餐廳係會分時段用餐既,食第一輪既要7點半還檯,所以要自己預返時間黎食,免得太遲入座,但又要七點半還檯,食得急,咁就慢慢地享用唔到咁正既泰國美食了。由於近父親節,杯墊都寫上了父親節字眼,好窩心,又設計得幾靚。我們點了好多款唔同既小食。全部都大大份好惹味。首先有小食拼盤,泰國野,當然唔少得食泰式小食啦。呢款小食拼盤仲有好多唔同款式的小食,分別有泰式蝦餅、春卷和雞棗。其實雞棗一些炸雞粒。每款小食都十分好味。泰式蝦餅脆卜卜,而且是心形的很特別。蝦膠十分彈牙,外邊的脆皮很脆,口感一流。春卷都是外皮脆卜卜,很多餡料味道很滋味。另外雞棗都好吸引,粒粒雞粒正。我跟朋友都是第一次吃泰式炸豬皮,估不到又會很好吃。泰式豬皮配上了一份小小的甜辣醬。把豬皮點上甜辣醬來吃甜甜辣辣十分惹味。而且豬皮脆卜卜,好像在吃零食一樣。而且炸得很乾爽,沒有多餘的油分,令人不會

我們點了好多款唔同既小食。全部都大大份好惹味。
小食拼盤

泰國炸豬皮

我跟朋友都是第一次吃泰式炸豬皮,估不到又會很好吃。泰式豬皮配上了一份小小的甜辣醬。把豬皮點上甜辣醬來吃甜甜辣辣十分惹味。而且豬皮脆卜卜,好像在吃零食一樣。而且炸得很乾爽,沒有多餘的油分,令人不會吃起來覺得很油膩。
泰式燒雞肝
沙嗲

另外我們還點了很多款不同的串燒。分別有雞肝、雞肉串和豬肉串。每款都大大粒大大串啖啖肉。十分特別同好味。味道仲好惹味唔錯的。
大蝦炒金邊粉

正餐方面我們點了一客大蝦炒金邊粉,吃泰國菜我多數比較喜歡吃金邊粉,金邊粉較容易吸味而且口感很好。呢碟金邊粉配了很多爽口大蝦和時蔬。正。而且份量也不少我跟朋友都吃得飽飽。
今晚吃得很開心,餐廳坐得舒服而且食物也算不錯
2020-06-22
小食拼盤