2023-12-04 4196 瀏覽
今次係二訪張秀玲,佢個黃咖哩真係世一🙏🏻食過一次已經念念不忘!🛎 $118 泰式炒金邊粉金邊粉質感軟綿,非常適合炒食😋泰式炒金邊粉嘅獨特之處在於豐富嘅調味料同香料😈炒粉時加入泰式醬油、咖喱粉、魚露同檸檬汁等調味料,微微嘅辣味真係勁正😍😍😍同時用料都好豐富,有成4-5傻大蝦🍤仲要係彈牙既!伴碟仲有花生碎同乾辣椒等配料,完全增添左口感上嘅層次感同香氣🤣🛎 $96 黃咖喱牛腩🛎 $25 白飯呢度嘅咖喱真係一流🥇而我最愛就係黃咖喱牛腩🐮一定要叫碗白飯呀,撈飯首選黎牛腩勁淋,咖喱又入味,份量亦超多🥰勁滿足😈😈😈🛎 $55 椰汁芒果糯米飯綠色嘅糯米飯本身都有啲椰香😚😚😚椰漿亦都俾得好多!每啖都可以點到~芒果非常新鮮,香甜無渣😋好滑!🛎 $28 碟豆花蜂蜜茶蝶豆花嘅紫色真係好勁!令成碟都變做深紫色,幾岩打卡📸又微微嘅花香之餘,加上左峰蜜,甜度適中👍🏻幾清新🛎 $48 芒果百香果沙冰真係有百香果本人!!!可以食到百香果肉🥰卜卜脆,又酸又甜~而芒果非常香甜,成杯沙冰口感順滑👍🏻🌐 環境/服務8點鐘去已滿座!!!想食海南雞/油飯/冬蔭功一定早啲黎😍鄰近有愉景新城,荃灣廣場,都幾就腳👍🏻👍🏻👍🏻原來係免收加

🛎 $118 泰式炒金邊粉
金邊粉質感軟綿,非常適合炒食😋
同時用料都好豐富,有成4-5傻大蝦🍤仲要係彈牙既!

🛎 $96 黃咖喱牛腩
🛎 $25 白飯
呢度嘅咖喱真係一流🥇
而我最愛就係黃咖喱牛腩🐮
一定要叫碗白飯呀,撈飯首選黎
牛腩勁淋,咖喱又入味,份量亦超多🥰
勁滿足😈😈😈

🛎 $55 椰汁芒果糯米飯
綠色嘅糯米飯本身都有啲椰香😚😚😚
椰漿亦都俾得好多!每啖都可以點到~
芒果非常新鮮,香甜無渣😋好滑!

🛎 $28 碟豆花蜂蜜茶
蝶豆花嘅紫色真係好勁!
令成碟都變做深紫色,幾岩打卡📸
又微微嘅花香之餘,加上左峰蜜,甜度適中👍🏻幾清新

🛎 $48 芒果百香果沙冰
真係有百香果本人!!!
可以食到百香果肉🥰卜卜脆,又酸又甜~
而芒果非常香甜,成杯沙冰口感順滑👍🏻

🌐 環境/服務
8點鐘去已滿座!!!
想食海南雞/油飯/冬蔭功一定早啲黎😍
鄰近有愉景新城,荃灣廣場,都幾就腳👍🏻👍🏻👍🏻
原來係免收加一,而且每碟都超大份量😳性價比好高!
  • 蝶豆花蜂蜜茶
  • 芒果百香果沙冰
  • 黃咖喱牛腩
2024-04-10 0 瀏覽
剛剛泰國旅行回來但心思思又掛住泰國美食,一於放工就到附近搵搵泰式美食。椰子開心果沙冰口感細滑帶著清新的椰子味道,開心果香味不算太濃,份量非常足料,物有所值,飲足一晚也飲不完。海南雞(半隻)海南雞皮爽肉滑,雞味濃郁,伴上三色醬,黑豉油、薑蓉及辣醬,味道更加提鮮。青咖喱牛腩濃郁的咖哩香味滲入牛腩的每一個角落,入口嫩滑軟淋,店家配上大量蔬菜,令到咖哩多了一份蔬菜的清甜味,配上油飯不知不覺可以吃下2大碗呢。炒泰國椰菜苗每次食泰國菜必叫椰菜苗,食落爽脆清甜,加上炸蒜提味,味道更加突出。

椰子開心果沙冰

海南雞(半隻)

炒泰國椰菜苗

呢一間成日經過已經好想試( ˊᵕˋ )每次都見到要排隊 或者要book位先得~今次一早係附近 難得見到冇人就入去食個lunch!Lunch set menu有咖哩 湯粉 鹵水豬手等唔同嘅選擇 而價錢都唔算貴~仲有得優惠價加配不同泰式小食!令到客人有個好豐富好滿足嘅lunch🤰🏻🥩 黃咖哩牛腩配白飯 $78一上枱 覺得呢到嘅飯量真係不吝嗇 成座山咁高(ㆆ.ㆆ )黃咖哩唔會太辣太鹹 較為偏甜~而牛腩大大嚿!肉質都好淋餸飯真係啱曬~🐖 泰式燒豬頸肉飯 $78通常燒豬頸肉 我認為最關鍵佢嗰汁!呢到係鹹得嚟有少少辣 仲有少少芫茜 個人嚟講幾鍾意~豬頸肉都燒得好香口 又唔會乾到好似豬肉乾咁!🥗 泰式柚子沙律 跟餐+$42本身以為係一堆菜加柚子粒 點知呢到係一堆柚子肉仲要大大嚿ԅ(¯﹃¯ԅ)十分驚喜!食完啲肉 食呢個沙律fresh下就啱曬~🦐 泰式蝦餅(兩件) 跟餐+$32好足料~蝦肉彈牙 即炸蝦餅都好香脆 ☕️ 泰式咖啡 & 泰式奶茶本身飲呢啲泰式飲品好怕甜~好彩呢到糖係呢加(´・_・`)食飽飯再飲埋杯泰式飲品 就好完滿總結!環境坐得舒服 仲要裝修有心思幾靚~Lunch set都好抵食!份量超多🤰🏻
呢一間成日經過已經好想試( ˊᵕˋ )
每次都見到要排隊 或者要book位先得~
今次一早係附近 難得見到冇人就入去食個lunch!

仲有得優惠價加配不同泰式小食!
令到客人有個好豐富好滿足嘅lunch🤰🏻

🥩 黃咖哩牛腩配白飯 $78
一上枱 覺得呢到嘅飯量真係不吝嗇 成座山咁高(ㆆ.ㆆ )
黃咖哩唔會太辣太鹹 較為偏甜~
而牛腩大大嚿!肉質都好淋
餸飯真係啱曬~

🐖 泰式燒豬頸肉飯 $78
通常燒豬頸肉 我認為最關鍵佢嗰汁!
呢到係鹹得嚟有少少辣 仲有少少芫茜 個人嚟講幾鍾意~
豬頸肉都燒得好香口 又唔會乾到好似豬肉乾咁!

🥗 泰式柚子沙律 跟餐+$42
食完啲肉 食呢個沙律fresh下就啱曬~

🦐 泰式蝦餅(兩件) 跟餐+$32
好足料~蝦肉彈牙 即炸蝦餅都好香脆

☕️ 泰式咖啡 & 泰式奶茶
本身飲呢啲泰式飲品好怕甜~
好彩呢到糖係呢加(´・_・`)
食飽飯再飲埋杯泰式飲品 就好完滿

總結!環境坐得舒服 仲要裝修有心思幾靚~
Lunch set都好抵食!份量超多🤰🏻
係附近嘅朋友返工 或者行完街之後可以一戰(๑◔‿◔๑)
2024-04-09 0 瀏覽
聞名不如見面,長期排隊的泰國菜終於試到了!當日未到店舖開門時間已經看到有數人在外面等候,幸好我們也提早到達不用等位~餐廳大部分裝修以白色café風格為主,有木色傢具很文青,十分舒適泰國炸魚皮 $25酸酸辣辣的泰式辣粉鋪滿在魚皮上,魚皮香觤,很開胃呢!蝦醬炒飯 $108份量十足的炒飯,有臘腸、豬肉鬆、炒蛋等配料,且份量算多,性價比非常高。炒飯即使充滿了蝦醬但很乾身,加以配料很好吃!要試試~~泰式燒豬頸肉 $80豬頸肉切得薄身容易入口咀嚼,上面有灑香茅及有泰式醬汁,同樣開胃小食拼盤 (2件蝦餅、2件春卷、4件泰國雞棗) $99小食每樣都出色,春卷炸得酥脆不油膩,蝦餅及泰國雞棗很入味,泰式風味十足結帳離開時店外的排隊的人龍已經很長了,來的話真的要訂座或早點來到呢~

泰國炸魚皮 $25
酸酸辣辣的泰式辣粉鋪滿在魚皮上,魚皮香觤,很開胃呢!

蝦醬炒飯 $108

泰式燒豬頸肉 $80

小食拼盤 (2件蝦餅、2件春卷、4件泰國雞棗) $99

食物質素還可以。份糧算大份,尤其白飯夠大碗。但係店員的服務就真係差到爆,黑口黑面咁,態度冷漠。問多句,就用好似差佢錢的態度答你。今時今日咁的服務態度真係掂!
食物質素還可以。
份糧算大份,尤其白飯夠大碗。
2024-03-03
2024-02-26 728 瀏覽
位於荃灣曹公坊的泰國餐廳一直都想食,但經常都滿坐,這次適逢新年跟朋友一早預約定,終於可以品嘗到😍果然不負眾望。青芒軟殼蟹沙律 $108以熱辣辣的軟殼蟹和新鮮青芒搭配沙拉蔬菜製成,清爽爽口,軟殼蟹的鮮嫩和蟹味搭配青芒的清甜,搭配惹味的泰式辣汁,上面還有腰果、脆魚乾等配菜,如果是小辣妹應該覺得很正🔥因為頗辣。青咖喱(配雞) $96青咖喱以青辣椒和其他香料熬製而成,口感香濃,味道濃郁,搭配蔬菜及雞肉。帶有微微的辣味和豐富的香料風味,撈飯一流。香葉肉碎飯 $96一上菜已香氣撲鼻,香葉味濃,散發出獨特的香氣,肉碎煮得鮮嫩多汁,一個要提及米飯很軟硬適中,令人有想添飯的衝動😍搭配口感豐富。凍泰式西柚茶 $28西柚的酸甜與茶香相融合,清涼怡人,為味道較濃的餸菜清清味蕾。椰子開心果沙冰 $48椰子的清香與開心果的香脆相結合,加上冰涼的沙冰,清新可口,每喝一口沙冰中都夾雜着微微開心果味,開心果控必點🩷

青芒軟殼蟹沙律 $108

青咖喱(配雞) $96

香葉肉碎飯 $96

凍泰式西柚茶 $28

椰子開心果沙冰 $48

• 椰子開心果沙冰
2024-02-20 634 瀏覽
我幫襯過好多次,兩年差唔多每個星期都光顧-食物質數同服務都保持得很好食物一如既往的好服務一如既往的差 -從來都無好過😂😂 真係覺得唔憂做,從未被當客對待。 一點服務質素都無,以前食物好都接受,但日子耐左真係覺得貼錢買難受,幾好都唔想再光顧。 如果服務質素不改,應該都無咩長期客仔。
我幫襯過好多次,兩年差唔多每個星期都光顧
食物質數同服務都保持得很好
食物一如既往的好
服務一如既往的差
2024-02-12 719 瀏覽
之前嚟張秀玲都係食佢個lunch為主,好少食晚餐,今次難得夾到時間就去咗食~!同男朋友食最鐘意就係叫肥嘢🤪 所以今次點咗豬頸肉同青咖哩牛腩🤤 張秀玲嘅豬頸肉完全冇令我失望!!!😍食落好嫩好滑,入口即溶,肉質好鮮甜,食嘅時候仲帶有淡淡嘅香料味道!😋 加埋青咖哩牛腩,兩個餸真係送飯一流!!🤤 牛腩燉得好入味,軟腍多汁,同埋青咖哩嘅香辣口感,勁香口,送3碗飯都得!😚至於飲品方面,我地叫咗杯芒果百香果沙冰 🥭 同埋 Lychee Special。芒果百香果沙冰好清爽,好解渴。芒果同百香果嘅結合,帶嚟豐富嘅果香同微酸嘅口感,雖然依加冬天,但適逢回暖嘅日子特別正! 而Lychee Special就係以荔枝為主要材料,加埋青檸調味,味道酸味味咁~好開胃!😋食完之後令我好掛住泰國﹐如果好似我咁對泰國有思鄉病嘅就一定要去食啦!😋
青咖喱牛腩

至於飲品方面,我地叫咗杯芒果百香果沙冰 🥭
芒果百香果沙冰
Lychee  Special

芒果百香果沙冰
Lychee  Special
2024-02-05 468 瀏覽
泰國餐廳眾多,最令我們印象深刻的要數這間Ann Mamma,除了名字獨特,味道出色,更是長期人山人海,多次想Walk In都無得入,足以證明有幾受歡迎😎✏️位置(7/10):荃灣福來邨附近,不算難搵,步行到荃灣廣場只需15分鐘✏️環境(9/10):泰式悠閑裝修,感覺舒適自然✏️服務(8/10):上菜快,侍應會幫忙加水,亦主動問客人要不要打包✏️食物(8/10):食物質素好,人流多當然有原因🌟泰式無骨鹵水豬手 - $118無骨豬手啖啖肉,份量又多,豬手皮十分香軟嫩滑,鹵水汁香濃,豬手很入味,連芥蘭也美味,配帶點香辣的特製醬汁,味道更加吸引🥰🌟黃咖哩牛腩 - $96黃咖哩很香,微辣中帶香濃椰漿味,牛腩煮得很稔,啖啖肉又有牛肉香,配個入味的炸薯仔、洋蔥及炸蒜碎等,全部都伴飯一流😍🌟冬蔭功湯 - $118放入五隻鮮味大蝦,配上大量草菇、蕃茄、芫荽等,煮出來的冬蔭功湯酸辣味突出,甚有泰國風味😜🏠Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲 📬荃灣曹公坊11號地舖

✏️環境(9/10):泰式悠閑裝修,感覺舒適自然

2024-01-29
冬蔭功湯
白飯
2024-01-28 555 瀏覽
Ann Mamma Thai kitchen位於荃灣曹公坊。這是我心目中的泰菜首選,每當我想吃泰菜時,這裡總是第一個浮現在腦海。午餐時,這裡提供的份量非常豐盛,而且價格合理!我點了一份烤雞青木瓜沙律配白飯和一份泰式無骨滷水豬手飯。烤雞青木瓜沙律對於女生來說,份量十分大!可以走白飯!青木瓜沙律的味道符合香港人的口味,不算十分濃烈,但非常美味。雞扒烤得香口,但內部非常嫩滑,而且入味。這道菜絕對值得推薦,如果我在附近工作,我會經常選擇它作為午餐!泰式無骨滷水豬手飯:無骨滷水豬手飯的份量也非常豐富。豬手炆得十分腍滑,而且味道濃郁。泰式奶茶,泰式咖啡咖啡好像即溶咖啡粉似的奶茶符合了香港口味,不會過甜小總結❤️❤️❤️❤️❤️📌開店前已排長龍,要早點去等位📌泰菜no.1📌只收現金

烤雞青木瓜沙律

泰式無骨滷水豬手飯:

泰式奶茶,泰式咖啡
咖啡好像即溶咖啡粉似的
奶茶符合了香港口味,不會過甜

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌開店前已排長龍,要早點去等位
📌泰菜no.1
📌只收現金
每次經過都見到好多人排隊,今次撞彩成班人終於食到啦,開心🥳大顆兒可以叫好多嘢食試下➰坐左係樓下門口個位,有啲啲大風🌀· - - · - - · - - · - - ·🔸 泰式生蝦🦐 $148🔹 大蝦炒金邊粉 $118🔸 黃咖哩牛腩 $96🔹 香葉肉碎飯 $96🔸 薄餅 $52🔹 蒜蓉包 $52🔸 泰式炸蝦餅🍤 $75🔹 炸素春卷 $65🔸 炸墨魚餅 $75🔹 串燒(豬|雞) $75🔸 🥥椰子開心果沙冰 $48🔹 芒果百香果沙冰 $48🔸 凍生薑蜜 🫚 $28🔹 泰國麒麟啤酒 🍻 $28· - - · - - · - - · - - ·🦐泰式生蝦超好食,啲蝦都生鮮,同埋串燒,無論雞同豬都好食,肉質不錯👍🏻👍🏻 3️⃣個主食都好好食➡️金邊粉好香,肉碎飯好惹味💁🏻‍♀️但特別要讚下個黃咖哩🍛,牛腩好淋( ˶'ᵕ'˶),啲咖哩汁唔至用嚟送飯,再配埋蒜蓉包{非常出色}同薄餅都好好食🥘 至於小食,最推薦係炸蝦餅,啲🦐 好彈牙!個墨魚餅係有意外驚喜,原來入面加左檸檬葉🌿,第一次食到咁香既墨魚餅,同埋檸檬葉令佢好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑,好特別❗️飲品方面🫗叫左杯凍生薑蜜,甜甜地唔會太辣,飲完喉嚨會舒服
坐左係樓下門口個位,有啲啲大風🌀

· - - · - - · - - · - - ·
🔹 芒果百香果沙冰 $48
🔸 凍生薑蜜 🫚 $28
🔹 泰國麒麟啤酒 🍻 $28
· - - · - - · - - · - - ·

飲品方面🫗叫左杯凍生薑蜜,甜甜地唔會太辣,飲完喉嚨會舒服啲,朋友飲左椰子開心果沙冰話無咩開心果味🧉芒果百香果沙冰不錯🥭

但最唔推薦係素春卷,太淡味,同埋有啲貴🤏🏻
整體好食,上菜速度又快,服務不過不失,適合成班人食🙌🏻

2024-01-21
  • 黃咖喱牛腩配白飯
2024-01-22 363 瀏覽
朋友話呢間泰菜好多好評,所以黎試下🤭餐廳環境都幾靚,安排左坐樓下(因為見其他食評話樓上環境好差)泰式生蝦$148,味道不錯,但覺得有d貴!大蝦炒金邊粉$118,呢個味道幾好,偏甜多。黃咖哩(牛腩$96),呢個唔辣,牛腩好淋,個汁好食,推薦👍👍👍泰式蝦餅(4件)$75串燒(豬/雞) $75炸素春卷$65炸墨魚餅$75小食每樣都熱辣辣,正常發揮。不過炸素春卷有d普通,唔建議叫🤣🤣椰子開心果沙冰$48,椰汁味較濃,飲唔到開心果味。芒果百香果沙水$48,呢個就普通,芒果味唔太濃。泰國菜黎講呢間就有少少貴。
朋友話呢間泰菜好多好評,所以黎試下🤭

泰式生蝦$148,味道不錯,但覺得有d貴!

大蝦炒金邊粉$118,呢個味道幾好,偏甜多。

泰式蝦餅(4件)$75
串燒(豬/雞) $75
炸素春卷$65
炸墨魚餅$75

椰子開心果沙冰$48,椰汁味較濃,飲唔到開心果味。
芒果百香果沙水$48,呢個就普通,芒果味唔太濃。
泰國菜黎講呢間就有少少貴。

2024-01-07 535 瀏覽
荃灣呢間泰菜小店,怖置都幾靚🐖泰式無骨滷水豬手 $118-豬手份量驚人 肉嫩而且非常入味 滷水香味唔會太超過 外皮綿腍滿滿骨膠原 配上泰式辣汁酸酸辣辣好開胃🍡沙嗲串燒 4串 $75-串燒可選雞肉及豬肉 熟成度啱啱好帶肉汁 加埋秘製沙嗲汁有重花生及沙嗲香味 味道一流🥬炒泰國椰菜苗 $96-椰菜苗炒得好惹味 鹹香感十分 惹菜苗本身有少少咬口又爽 泰式餐廳必選🍹椰子開心果沙冰 $48-椰子味濃 沙冰中含椰子片 開心果香甜 調得相當出色總括嚟講,味道唔錯,值得一試
荃灣呢間泰菜小店,怖置都幾靚

🐖泰式無骨滷水豬手 $118

🍡沙嗲串燒 4串 $75

🥬炒泰國椰菜苗 $96

🍹椰子開心果沙冰 $48
-椰子味濃 沙冰中含椰子片 開心果香甜 調得相當出色

總括嚟講,味道唔錯,值得一試
2024-01-02 381 瀏覽
一行三人訂枱食飯,明明樓下有位,但被安排上樓上,好似閣仔咁款,黑麻麻,幾驚有老鼠走出嚟!全晚得我哋一枱客係樓上! 冬蔭公黎到,問長髮侍應男攞碗仔,半秒迅速黑面,咩料呀?無碗點飲湯呀😡之後成晚都唔見有人會主動上黎招呼,叫左甜品,「請」黑面哥執一執枱,又被黑面😥最最最離忍晒譜係⋯⋯埋單時,我哋一齊落樓俾錢,黑面哥竟然用呼喝嘅態度同我哋講「俾錢個個留低,其他人出去」,嘩,咩態度呀,話晒都係客喎,呢間野簡直『不知所謂』。 食肆負責人唔好怪香港人北上消費啦,顧掂自己啲服務態度先啦....個老闆唔知知唔知啲員工係咁嘅態度,定係都係一家親??就算啲食物幾好食,都無得傾啦,如果服務評分有負數,得分應該係「-50」⋯⋯

2023-12-07
Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲📍荃灣曹公坊11號地舖味道:😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏人氣泰式餐廳,想試好耐每次經過都勁多人排隊🥹,食物性價比係幾高值得一試👍🥘黃咖喱牛腩配白飯 $78份量非常多!牛腩經過慢燉,肉質鮮嫩軟綿,黃咖喱偏鹹,搭配著蓬鬆嘅白飯啱啱好,每一啖都能品味到咖喱嘅香氣同牛腩嘅鮮美-☕️泰式奶茶 $0口感滑順而帶有微微的涼感,茶香、奶味同適量甜度巧妙嘅配合,喺味覺嘅享受😋-全單免收加一又超大份量,真係勁抵食,但記得要早啲嚟或者打電話訂座,唔係真係有排等🤣————————————#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #荃灣 #荃灣美食推介#打卡 #打卡餐廳 #荃灣 #荃灣好去處 #tsuenwan #tsuenwanfood #hongkongfood #hongkongfoodie #荃灣美食 #荃灣推薦美食 #泰國餐廳 #thaifood #泰好味
Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲
📍荃灣曹公坊11號地舖