2021-06-16 38 瀏覽
SAYAM Thai/Bar+ 泰國菜🏠overall/環境/ 服務:+ bar 嘅環境 燈光微微暗 每枱都有一支真蠟燭 仲有配合牆身嘅Tiffany blue碟 令人聯想起 有啲fine dining 嘅西餐廳 其實佢係一間泰國菜 我覺得係西式同泰式fusion 咁+ 窗邊位一流 可以一邊睇到銅鑼灣 繁榮嘅街道 一邊食住野係幾chill+ 價錢方面 晚餐算係幾相宜 冇收加一 平均一百蚊至二百蚊一碟‼️燒安格斯牛肉沙律 $214好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 雖然佢叫沙律 但係我覺得佢係牛排多D 沙律似係side dish ✅ 牛肉本身已經切咗 好似燒豬頸肉咁以薄切方式處理 食落就好似圖咁 生熟程度啱啱好 唔會嚡同老 値得一讚‼️ 辣椒膏燴虎蝦 $ 288好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 雖然聽個名好似好辣咁 其實佢係咁多道菜當中算冇咁辣 係主要食佢啲香 同 惹味 調味帶少少甜 真係特別開胃✅ 主角係虎蝦 個size 真係巨型咁 有大半用餐碟咁大 好細心咁開咗邊 好輕鬆就抽到成變蝦出嚟

SAYAM Thai/Bar

好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 主角係虎蝦 個size 真係巨型咁 有大半用餐碟咁大 好細心咁開咗邊 好輕鬆就抽到成變蝦出嚟 又爽又大隻
✅ 個人建議配 蒜蓉包丶印度煎餅 ~加埋D汁一齊食 係幾好食

‼️秘製泰式海鮮意粉 $128
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢碟絕對係西式同泰式fusion 食落係辣嘅意粉 但係有香草 同 海鮮嘅配合 所以唔會係得辣味 反而係有咸鮮味 係XO 醬嘅更好食version
✅ 辣度嚟講 係我叫嘅幾道餸中之首

‼️ Thaijito $88
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ mojito 通常會用白蘭姆酒、白砂糖、檸檬、蘇打水和薄荷 製作 而 Thai 版就用荔枝代替糖 酒味夾雜咗啖啖荔枝香

📍 銅鑼灣怡和街22號3樓
3/F, 22 Yee Wo Street, Causeway Bay

⏰ 星期一至日
11:30 - 10:30

☎️ 電話號碼 25777298

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵