餐廳: 天天海南雞飯 (新城市廣場三期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-05-05 290 瀏覽
.呢間過江龍米芝蓮餐廳開左好耐,但一直冇機會試,見啲食評普遍都係幾好,咁行開沙田就過黎食個lunch啦!天天文昌雞飯套餐 ($88)正宗係海南島出名好食既雞係文昌雞,文昌雞既特徵係雞皮偏白色,如果係走地雞,雞肉嫩滑得黎又結實,同埋煮完都唔覺肥膩,帶清甜雞香味,唔似香港啲雞咁軟身冇咬感的。天天既文昌雞都嫩滑冇肥膏,雞肉未去到好結實但都唔錯既,略嫌少左雞香味。食新加坡既海南雞飯一定配備三色醬料(薑蓉、黑醬油、辣椒醬),我食雞最愛點薑蓉😋油飯都粒粒分明,油膩感唔重還好,雞油香略為欠奉,但overall都ok既。迷你海南雞飯拼肉骨茶套餐 ($118)雖然係迷你海南雞,但雞既份量都唔少架,我食落感覺海南雞比文昌雞既肉質更淋身、軟身少少,雞皮都一樣好滑,但我偏好文昌雞多啲。肉骨茶既味道偏重胡椒味,但比例冇過量,一字骨熬得啲肉好淋、夠入味。湯入面仲有豬肚、枝竹、豆卜,豬肚好滑又新鮮,好食的。整體黎講我覺得啲食物質素都中上既,雖然冇好驚艷既感覺,但都真係可一試既。餐廳環境又舒服,地方寬敞,冇限時,食物又上得快👍🏼有機會既話我都想去新加坡食正宗地道既海南雞飯🤤.味道 ★ ★ ★ ☆ ☆環境 ★ ★ ★

天天文昌雞飯套餐 ($88)
天天文昌雞飯套餐

迷你海南雞飯拼肉骨茶套餐 ($118)
迷你海南雞飯拼肉骨茶套餐
海南雞