2023-01-24 107 瀏覽
入到餐廳,坐低無幾耐都覺得有少少伏,見無乜人又有位直入,坐咗喺角落位。睇緊餐牌期間,隔離枱起身走,除咗投訴職員服務欠奉,原來仲漏咗單,聽到話餐廳話再落可以俾八折佢哋。如是者,我睇完份餐牌,想叫嘢食,等咗兩分鐘都未見有侍應過嚟。於是我走去出餐個度同個職員講,我想落單。跟住有個貌似經理嘅人同我講,返去坐低,等佢同事落單。我心諗,新年流流,我唔同你講你同事好似啱啱先落漏成枱單。於是俾多次機會哩間餐廳。返埋位,坐低無耐真係有人過嚟落單,叫咗兩個餐,另外同職員講想要三杯清水。之後忽然間多咗人入嚟食嘢,坐滿人咁滯。時間慢慢咁過,我哋除咗三杯滾水,就無喇。後過我哋入坐啲客人陸續有嘢食上枱。初頭我見到啲一鍋鍋嘅壽喜燒,心諗,fine 主打嚟嘅,應該係大量預先製作。但又過咗二十分鐘左右,我隔離枱兩個丼飯同刺身都上埋枱,我就知我太仁慈喇。即刻問個職員係咪漏咗單,佢話幫我跟跟。之後佢返返嚟,係送餐俾另一枱客人,無理會過我。我就執嘢走。出門前遇到同我落單嗰個侍應,佢問我落咗啲咩,佢可以幫我跟跟,嗰下我火都嚟埋,礙於新年流流,無同佢理論,只係笑笑口咁同佢講,你連我落咗咩都唔記得。跟住走人。
2023-01-24
下午茶