2018-06-28 351 瀏覽
和幾位舊同事吃飯,先選擇了在沙田食方便大家,但後來才發現現在早一日才book枱已是太遲!雖然約星期二食飯但原來很多餐廳都full哂,只建議你walk in!本來好想食生蝦,但訂不到枱,還好舊同事可以準時放工六點前到餐廳攞枱、我十分鐘後到達已經見到很多中排隊入內果然已很熱鬧,未點菜每枱先有一籃蝦片,可能肚餓啦,都覺得好好食,可惜侍應姐姐話再要每籃15蚊,咁就算了🤣我地點既都係大路野,因為大家都係好掛住啲好典型既泰菜 - 柚子沙津、生蝦、冬蔭公、燒豬頸肉、炒通菜、金邊粉、咖哩軟殻蟹先上柚子沙津夠新鮮,一碟四個人分剛好可以淺嘗。然後我久違的生蝦來了雖然蝦本身冇泰國的咁新鮮同大隻,但喺香港食到的來說我都滿意,肉質鮮甜、雖然唔太彈牙,肉偏薄一碟都有八隻,價錢合理。比起另一間藍色動物我覺得nara在香港的這分店水準保持得好多了。再來係友人喜愛的豬頸肉,我覺得雖然沒甚麼驚喜,但也不過不失。雖沒有炭香,但口感不錯。我覺得冬蔭功是幾味泰菜比較出色的,酸味夠、微辣剛好夠惹味、海鮮也足料金邊粉同炒通菜也是力保水準之作,之後我們加了個咖哩軟殻蟹,等了一會又來了,咖啡很香又夠辣,調味得不錯唯一不足是咖哩油了一點

柚子沙津
生蝦

炭燒豬頸肉
冬蔭功

咖啡軟殻蟹

唯一不足是咖哩油了一點,我地又已經食到尾聲,所以無法把所有咖哩食完⋯
尾聲當然要加個芒果糯米飯啦,可惜那時我們都太飲飽食醉,忘記左影相🤦🏼‍♀️略厭飯粉量較少,但飯得椰奶香也很不錯
我們另外開了一支白酒,賣單總共2千幾,也是合理的價錢啦。如果大家要止一止泰國渴的話,來香港的Nara食返餐都可以慰藉下的,或者食完會更掛住想去返泰國本店
2018-06-12
柚子沙津