2021-05-18 34 瀏覽
真係未遇過咁顛嘅餐廳經理!喺一個講英文,但又識廣東話嘅東南亞經理。因為朋友介紹book哩度,所以喺openrice訂咗枱同朋友慶生日,一共4個人,7pm。我因為要拎蛋糕,另外兩個喺大西北做嘢,所以要拜託生日嗰位拎咗位先。佢6:50到,個經理同佢講因為我哋喺openrice訂,有折,所以要齊人先入得,仲要坐得90分鐘。我睇返booking terms無講明。跟住我7:05到,朋友同我講咗情況,其實我真係唔care有無折,同埋想坐耐啲,所以我哋話唔介意無折,麻煩安排入座。我喺openrice booking remark咗想要窗口位,同埋有切餅。本來有窗口位,但因為佢之前唔俾我個frd入先,慢慢窗口位俾其他walk-in 客坐晒。本來仲有一張,但嗰位經理話張枱係留俾boss所以唔可以俾我哋。因為拎枱嗰位係生日,根本唔會知我remark咗嘅request,所以無同佢嘈。咁我都覺得餐廳唔一定要fulfill我哋嘅要求。但我覺得餐廳可以打嚟通知一聲囉。最有問題嘅地方係,本身話留咗俾boss嘅枱,最尾係俾咗兩個普通街客。真係想講粗口,其實你boss留枱關我乜事,我食一餐飯千幾蚊,其實會唔會先係你嗰

我喺openrice booking remark咗想要窗口位,同埋有切餅。本來有窗口位,但因為佢之前唔俾我個frd入先,慢慢窗口位俾其他walk-in 客坐晒。本來仲有一張,但嗰位經理話張枱係留俾boss所以唔可以俾我哋。因為拎枱嗰位係生日,根本唔會知我remark咗嘅request,所以無同佢嘈。咁我都覺得餐廳唔一定要fulfill我哋嘅要求。但我覺得餐廳可以打嚟通知一聲囉。最有問題嘅地方係,本身話留咗俾boss嘅枱,最尾係俾咗兩個普通街客。真係想講粗口,其實你boss留枱關我乜事,我食一餐飯千幾蚊,其實會唔會先係你嗰一刻嘅boss,你最後寧願俾個窗口位嗰一對之後先嚟嘅情侶,都唔俾我哋4個食生日飯嘅,好離譜!我寧願你求其作個藉口話張枱有人reserve咗。

然後我話有個蛋糕陣間切,個經理講一大輪英文,話因為好少餐廳無收10% service charge,所以我哋會收$150切餅費。其實好多餐廳有service charge都會收差不多價錢嘅切餅費㗎啦!會唔會太多廢話!真接講會有切餅費咪返囉!

跟住我哋想要餐具,2個waitress +嗰位經理忙緊無人理我哋,咁啱個餐具櫃喺我個朋友隔離,咁我個朋友就自己開櫃攞,因為我哋已經飲緊嘢,無帶口罩,咁啱俾個經理見到,佢即刻西晒面走埋嚟話我個frd ”not hygiene!”。佢然後同個櫃嘅另一邊枱客講sorry⋯我個frd呆左!佢係有唔啱,但個response會唔會好啲呢?例如話let me serve you! 而唔係西晒面話人⋯而且係你哋人手不足嘅問題,我朋友原意都係唔想麻煩到忙緊嘅職員。

最後9:40,開盡晒成間餐廳啲燈,播到音樂勁大聲,趕人10:00限聚令前離開。痴線!茶餐廳都唔會咁樣趕客!

臨走個經理仲要懶客氣咁同我哋講happy birthday,我哋回佢we are not happy with your service。

公平啲,講返食物,整體偏咸,特別個椰菜苗同青咖哩雞

第一次留言+負皮就俾咗哩間餐廳。大家嚟唔嚟自己決定。
2021-05-18
生日