2009-07-01 132 瀏覽
一星期前,致電到鹿鳴春飯店訂檯,一行5人7:30一定準時到,還訂了北京填鴨和雞煲翅用餐前一天,收到鹿鳴春的來電,跟我再確定多一次,明晚的晚餐時間,人數,菜式...........我突然覺得好窩心,好重視客人當天我們準時到達,店內已經7成爆滿,充滿經驗的服務員帶到我們的位置,檯上還有我的姓名牌,當我們相量菜單時,開胃小食已經送上,花生我就不愛,但是味道好好,鬆脆非常.紅白色的酸菜味道小酸不澀,爽脆清甜,而我連環地一口接一口放在肚子裡,連小食都那麼出色,接下來一定有驚有喜.蜇皮拼素鵝醬蹄中間的海蜇皮好粗大又厚身,增加爽口度,清淡的素鵝配上醬汁味道更佳,至於醬蹄我只食肉的部份,加上有蒜蓉醬汁更美味,非常配合.清炒蝦仁嘩~好多蝦蝦蝦仁呀!!用眼睛數一數,大約有60隻或以上吧!!每一隻size都差不多~蝦肉好爽,真係粒粒皆爽口........!!張開咀巴,把3-4隻蝦仁一次過送入咀裡!!嘩~感覺好爽呀)))))))))除了爽之外,還有鮮味,因為蝦仁不是雪藏的雞煲翅好大的雞煲翅放在我們面前,5人的眼睛都離不開,一排排的大魚翅,我不客氣囉好美味啊~魚翅爽口適中又彈牙,加上"濃郁雞湯"已經滲入翅內..

我突然覺得好窩心,好重視客人

麼出色,接下來一定有驚有喜.

蜇皮拼素鵝醬蹄
肉的部份,加上有蒜蓉醬汁更美味,非常配合.

清炒蝦仁

雞煲

好美味啊~魚翅爽口適中又彈牙,加上"濃郁雞湯"已經滲入翅內.........正正正!!

每一口雞湯都好滿足好幸福呀))))))))))))
有還雞包翅的包,我們都被雞湯佔有住,包只食了一點,有選擇之下,包就放在一旁!!

平均每人有2-3碗,真係好滿足滿足呀!!

烤北京填鴨
有師傅在旁表演起鴨皮,我們的眼睛又被吸引了
,一共有兩份鴨皮和配料,自己動手
加入配料,鴨皮好香口,皮下脂肪不算太多,感覺不太油膩.

椒鹽桂魚
魚好大呀,仲炸得好靚添,隨自己喜歡可加上椒鹽,加上椒鹽就會再香口,肉質滑骨少,
而且啖啖肉.

北菰扒時蔬
西蘭花好新鮮脆綠,加上香濃北菇汁,菇身肥美肉厚~

*我們已經好飽喇*

花素蒸餃
由於我們已經飽飽地,決定打包,留肚食甜品

我只食了一隻,薄薄既外皮已經透露綠色的餡料,內裡好香韭菜味,
但係.........我個心已經想著高麗豆沙喇)))))))))))))

高麗豆沙
嘩)))))))))好靚呀~都要等我影相後先可以食呀

仲暖暖地好新鮮呀,好香蛋味又軟身,外表有好多糖粉,但係食落又唔會好甜...........正正正

一件都不能留

食飽飽後,大家都一臉滿足地離開,同樣地大家都覺得*雞煲翅*係最難忘~~~
開胃小食
蜇皮拼素鵝醬蹄