2021-12-12 241 瀏覽
這間“楚撚記”大排檔非常有名, 有朋友 極力推介必食的大排檔, 他們有幾間分店,但訂座非常爆滿,朋友訂到座位但是要食五點鐘頭輪才有位, 一座難求的情況下我哋選擇五點鐘訂座。去到排檔五點鐘準時 ,選擇早去都好沒有那麼多人在等候,他們分別連著兩間鋪每間大概可放四五張枱。來到大排檔梗係要啤一啤,我哋叫咗佢哋自家製的手工啤配埋冰凍嘅戰鬥碗, 佢哋的自家手工啤味道比較香濃特別,看見成分有杞子龍眼肉幾獨特值得一試。點了三個撚手小菜其中出名梗係這個拔絲梅頭咕嚕肉, 上枱時單看外表已經非常吸引, 咕嚕肉分量都頗大,咕嚕汁酸酸甜甜配上菠蘿甜椒還有水蜜桃,外脆內軟啖啖肉好味道。古法涼瓜魚雲煲沙煲滾熱辣上枱,香氣十足 魚雲新鮮惹味配上白飯一流。這個豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 大大碟豆漿湯底配鮮腐竹小白菜清甜又健康。飯後還送大大碗熱辣辣的薑汁蕃薯糖水超正, 怪不得這麼多人來食, 我們六點半已經完成晚餐出到門口已經很多人在等候入座。