2015-09-29 1431 瀏覽
去南生圍之前食定野打底,見田中係Openrice都有幾多笑臉,就去試下。剛開店時去到,所以唔洗等位直接入座,剛坐下店員就提醒我們用餐時間只有45分鐘,我覺得都合理。見到隔離枱魚生飯好大好足料,就決定叫魚生飯。店員介紹有午餐餐牌,會抵食好多,就信佢試下。魚生飯定食包括有魚生飯、鹽燒三文魚邊和菊花茶,以價錢黎講算係咁。睇我個名都知我有幾唔鐘意食魚,三文魚可能說係其中少數例外鹽燒三文魚邊:但,呢個三文魚邊真係難食到經典,三文魚皮帶魚鱗,魚皮下脂肪極厚,脂肪多於肉,食到成口油。魚生飯用料夠多,size夠大,有八爪魚刺身、三文魚刺身、帶子刺身、甜蝦刺身、北寄貝刺身、魷魚蟹子及三文魚腩碎,而飯可以自選白飯或壽司飯。三文魚刺身:顏色尚可,雖不及鄰桌的淨三文魚刺身厚身,但總算適中。不過,味道淡而無三文魚味。三文魚腩碎:喊面就係因為呢個腩碎而比,居然有幾條骨(一條半條我都算,問題小小一pat腩碎可以有幾條,令人難以接受)。帶子刺身:尚可。甜蝦刺身:甜蝦大條,尚可。菊花茶:全餐最好味。
見到隔離枱魚生飯好大好足料,就決定叫魚生飯。
店員介紹有午餐餐牌,會抵食好多,就信佢試下。
鹽燒三文魚邊
睇我個名都知我有幾唔鐘意食魚,三文魚可能說係其中少數例外
鹽燒三文魚邊:
魚生飯
三文魚刺身
三文魚腩碎:
帶子刺身
尚可。
甜蝦刺身
甜蝦大條,尚可。
菊花茶
菊花茶:全餐最好味。
2015-09-20
菊花茶