2021-05-27 237 瀏覽
天生愛海鮮,天生愛食蠔。朋友見我早排食嘅放題雖然好正,但冇生蠔食,就介紹咗銅記京都廣場10樓畀我,因為呢度除咗日式食物之外,仲有泰式食物供應,最最最緊要係有生蠔食,喺放題之中都比較少有的食物。都知道食放題必食刺身㗎喇,所以店舖雖然用QR code自助點餐,但問咗你冇咩特别唔食嘢時,就已經好細心哋準備咗一個刺身拼盤畀客,當我點完第一輪嘢時,刺身拼盤已上枱,即刻有赤蝦,三文魚,希靈魚,螺片,象拔蚌,八爪魚,北寄貝等等好多嘢食,而泰國食品除咗有辣椒膏炒蜆,芥蘭之外,仲有泰式生蝦食,所以個豉油碟係孖嘅,一邊係芥辣,另一邊就係食泰式生蝦的酸辣sauce.太多嘢食,不能一一盡數,就話畀你知,我encore咗咩嘢,生蠔雖然大細不一,亦冇可能隻隻飽滿,但一定係隻隻新鮮,蠔有蠔味,加唔加檸檬汁,茄汁都同樣好食。三文魚,北寄貝,蝦亦有encore,仲有带子海膽,而小食涼拌海蜇亦都encore咗,好厚肉,好彈牙,極高質。燒菠蘿亦都係,好juice吖。