2010-11-18 588 瀏覽
星期日, 繼續為買BB衫而奔波. 吃過早餐, 把BB交給父母逗. 我們來到大埔, 進行採購. 開始採購前, 係寶湖花園泊好車. 再過來六鄉里, 食個午飯. 星期日的大埔墟, 說人流, 也許比大埔超級城更多. 我們身處在人流不多的六鄉里一帶, 幾間茶餐廳, 依然坐個滿場. 就近紅綠燈口, 一間既普通又就腳既茶記, 名字幾得意的, 要用括號, 括住個茶字. 說明, 我是餐廳, 也是茶餐廳麼. 一齊推門, 有個穿黃色風褸的人漢也一齊入. 他坐在門口圓檯, 我們坐係最入既卡位. 起初都沒為意是什麼人, 後來我們在等餐時, 看見那埋頭苦食的男人, 就是刑警內的Stone Sir. (黃日華)......有明星熟客, 一定是好麼, 那就要試試及評評啦. 第一杯, 奶茶, 已經是一個好, 奶香味重, 茶味十足. 又濃又滑. 夠哂咖啡因, 醒神開胃.之後是羅宋湯, 用料非常十足, 能飲到有大大舊肉, 絕對不是馬虎的例湯. 味道濃, 蕃茄味香, 料多到直情可以說是每一羹都有料. 齋妹要的, 咪又係羅漢齋炒麵. 這個用了菜心, 木耳, 豆腐, 冬菇芽菜等. 用料也不差的, 而且多了些豆腐卜, 豆腐卜滲入
有明星熟客, 一定是好麼, 那就要試試及評評啦.

齋妹要的, 咪又係羅漢齋炒麵. 這個用了菜心, 木耳, 豆腐, 冬菇芽菜等. 用料也不差的, 而且多了些豆腐卜, 豆腐卜滲入了茨汁, 食落更加有味. 這兒的羅漢齋, 味道比較淡. 也是符合要求的.

剛好兩點, 我點的是下午茶餐, 食的, 是一個干炒斑腩河. 雖同干炒牛河同類, 但絕對是較健康輕型的一個選擇. 下午茶份量, 價錢平十元, size當然也會成一個正比. 炒河油沒有過多, 斑腩脆脆的, 肉裡魚肉夠滑, 不過新鮮就一定冇啦. 食茶餐廳不要求太高.

味道不錯, 但坐得比較迫夾. 連華仔也要屈在門口同人搭檯. 果真, 地方淺窄, 又要用盡佢, 難受的, 是樓面送餐的同我們一眾食客們.