2021-06-13 418 瀏覽
今晚同好朋友慶祝生日,揀咗佢鍾意食嘅泰國菜,嚟到呢間位於銅鑼灣怡和街的「SAYAM Thai/Bar」。店內地方寬敞,環境浪漫有情調,有別於平常的泰國菜餐廳餐牌上的選擇都幾多元化,有小食、串燒、拼盤、咖喱、沙律、蔬菜、海鮮等等,總有一款啱心水柚子沙律甜甜的柚子肉,跟芫荽、腰果、香蔥等等其他配料拌勻,感覺好Fresh,開胃前菜沙律首選西蘭花椰菜花加咗蒜粒一齊炒香嘅西蘭花同椰菜花🥦好爽脆,充滿蒜香呢大蝦冬陰功炒飯炒飯賣相不錯,加入咗香蔥、雞蛋、番茄粒、冬陰公等等一齊炒,飯粒粒分明,辣辣地,幾惹味,味道同口感都好豐富呀!大蝦啖啖肉,鮮甜又新鮮~雜錦串燒拼盤串燒雞肉、牛肉及豬肉各有三串,啱晒同朋友開心share👍🏻雞肉好嫩滑又juicy;牛肉同豬肉都幾入味,肉質香軟,沾上沙嗲醬汁及秘製醬汁後更加滋味!伴碟的青芒果沙律口感爽脆清新,有助解膩Pattaya Night微微甜,酒味唔太突出,幾啱女仔飲Virgin Taste of Maya粉紫色的賣相好吸引呢,甜甜的,味道好清新

柚子沙律

西蘭花椰菜花

加咗蒜粒一齊炒香嘅西蘭花同椰菜花🥦好爽脆,充滿蒜香呢

大蝦冬陰功炒飯

雜錦串燒拼盤

Pattaya Night

微微甜,酒味唔太突出,幾啱女仔飲

Virgin Taste of Maya

粉紫色的賣相好吸引呢,甜甜的,味道好清新