Lovever Patisserie  不經不覺已經開左一段時間,應該都儲左一班客人,我由她年初開張幫襯致今, 感到每次都有進步。  除了基本 【達克瓦兹】之外亦加左不小新嚐試,令客人無咁易食到悶。 今日經過灣仔順手買兩件法式甜品返屋企慢慢嘆。 抹茶麻糬達克瓦兹 $38 ; 脆殼抹茶瑪德蓮 $28回家急不及待先試【脆殼抹茶瑪德蓮】身為抹茶控, 對抹茶品道有一定要求,一口咬落去已嚐到牛奶抹茶香脆皮,脆皮茶味比預期香,味道唔會太奶,加埋抹茶瑪德蓮蛋糕,茶味 Double Up, 亦帶牛油香,口感鬆軟,十分出色,茶控不容錯過。 吃完【脆殼抹茶瑪德蓮】後再試另一款甜品 絕粹以茶味計, 這款味道有點比下去,抹味不太突出, 抹茶醬上還有小許麻糬,我個人吾太鍾意無味既麻糬,最好食反而係塊餅既口感, 輕如紙,鬆化,微微杏仁香, 甜度低, 真係可以令人食到唔停口。

今日經過灣仔順手買兩件法式甜品返屋企慢慢嘆。

抹茶麻糬達克瓦兹 $38 ; 脆殼抹茶瑪德蓮 $28

回家急不及待先試【脆殼抹茶瑪德蓮】

吃完【脆殼抹茶瑪德蓮】後再試另一款甜品 [抹茶麻糬達克瓦兹]

2021-01-08
  • 脆殼抹茶瑪德蓮