2016-01-28 712 瀏覽
天氣轉凍,最好就係約埋一班朋友仔去打邊爐啦,今次係朋友介紹既呢間新食肆,有晚餐90分鐘放題,套餐的不同價格是因為不同級數的豬肉同牛肉任食,其他食物則是一樣的。我同朋友揀左嚴選黑毛和牛餐,每人約三百元,屬於第二高的質素。湯底方面,有好多選擇,我地揀左壽喜燒,湯既味道有d似日式濃湯,甜味比較凸出,十分可口。最值得推介的兩種肉類澳洲和牛雖然每碟得5片,但可以任叫,而且好均真,叫幾多真係黎幾多,絕對唔會走數,呢樣已經無得彈啦,每一片肉都切得好薄,加上肉與油脂的比例剛剛好,脂肪分佈均勻,食落口完全唔會韌,牛肉味濃郁,牛的油香味會在口腔中回蕩。呢個層次的牛肉已經十分好,但有經濟能力的食家不妨試試最高級的,本人仲未有機會試到。美國黑豬豬肉切得好薄,而且脂肪比較都較一般豬肉高,肉質較牛肉結實,主要係食佢既肉味同口感,食落腍得黎,帶有脂肪的位置有小小爽口的感覺,好有層次,而且一D都唔覺得油膩,亦都可能係因為脂肪較多的關係,就算唔放心想煮耐小小都無問題,一樣唔會變得太老太韌,有唔食牛的朋友淨係食呢個豬都可以滿載而歸。自助放題區丸類種類繁多,不能盡錄,一般款式我就唔講啦,本人係芝士控,所以專門揀選左幾款有芝
壽喜燒湯底
最值得推介的兩種肉類

自助放題
丸類
種類繁多,不能盡錄,一般款式我就唔講啦,本人係芝士控,所以專門揀選左幾款有芝士既黎講一講,最普通的方型芝士丸,即係表面有橙色點點那一種,雖然好多地方都有得食,但質素真係參差不齊,呢度既係最正中既里面芝士煮熟後可以拉成絲狀的,芝士濃度中等,但口感搭夠。第二款係炙燒過表面呈圓形的一種,里面的芝士係加熱後會偏向液體狀,芝士味最濃,外面的魚肉比較結實,咬落幾彈牙,同芝士的質地形成對比。第三款係,芝士魚豆腐,圓形大大個,係由魚豆腐加芝士組合而成,外皮輕輕炸過,煮熟後,里面的芝士呈半融的黏液狀,魚豆腐又比較腍身,混合埋一齊食好夾。最後有一種唔係芝士類但都要介紹的,方型中間有塊小年糕,煮熟之後外面好彈牙,仲中間年糕好煙韌,口感好到不得了,一定要trytry。
蔬菜類
自助區里面的蔬菜好新鮮,最常見的種類應有盡有,生菜嫩綠爽脆,娃娃菜吸收湯底後味道一流,蘿蔔煮熟後好腍好入味,當中我最喜歡的是栗米,粒粒肉都十分飽滿,食落去清甜多汁,令人欲罷不能,不過要小心熱親個嘴。
甜品
有多種不同口味的蛋糕,份量只有一口大小,可以每樣試小小覺得好食先大手入貨,另外,仲有一個朱古力噴泉,可以將棉花糖同生果浸落去然後拎返上黎等一陣,等外面的朱古力凝結成脆皮再一齊食,帶小朋友去的話,佢地一定樂而忘返。
升級版
珍寶帶子刺身
帶子每一粒都晶瑩剔透,睇落已經新鮮到不行,食落好有口感,略帶鮮甜味,而且無需顧慮有其他的雜質,可以密密食,喜歡貝類刺身的朋友試完之後保證好似我咁返唔到轉頭,好食到完全俾佢迷住。
赤蝦刺身
呢個刺身可以話係全晚最不得了的一個,每一隻蝦都手掌咁大隻,一拎上黎已經脫好殼,蝦肉大大條,食落啖啖肉,肉質嫩滑彈牙清甜,令人食唔停口,絕對係誠意百分之二百爆燈之選,必食推介。
升級海鮮火鍋配料
升級海鮮包括蜆、帶子貝、海中蝦、廣島蠔、鯛魚片。蜆都算幾大粒,肉好飽滿,食落都幾鮮甜,略嫌有極小沙粒。帶子貝已經將肉起左出黎,一熟就食得,啖啖肉,食得幾暢快。海中蝦非常之咁新鮮,肉質彈牙爽口。廣島蠔剛好一啖一隻,海水味好重,而且蠔味好重,煮熟後食落好腍。最後係鯛魚片,完全無骨,煮熟後肉質有彈性,有d似脆肉鯇的質地,而且好鮮甜。
升級海鮮
2016-01-14