2019-02-27 1004 瀏覽
同中同去瓊華懷愐中學時光:影貼紙相,食返餐日式shabu shabu 啲回憶即刻返晒黎!放工即刻趕過去,好彩book左位唔使等,仲要咁啱上次都係同一個位食!對面都係同一個fd陪我食添呀!首先我地嗌咗一個新出嘅海膽龍蝦湯,之前就可以用app落單,好方便!等緊湯底嘅時候就出咗去夾餸,出面主要都係放咗丸類同蔬菜,選擇好多,每樣夾一粒試下。另加海量嘅蘿蔔熬下個湯,最尾腍晒吸晒啲精華先食~係咖哩飯!日式咖哩甜甜地唔太辣,仲有好多薯仔蘿蔔。返到去個湯底就黎咗啦,橙橙地色嘅海膽湯已經滾起。仲有兩舊海膽同龍蝦另上,望個樣已經好吸引。我地好快手放埋落去熬湯,落埋啲最快食得嘅丸,因為已經勁肚餓咁等食🤤澳洲和牛有任食和牛!!好薄啲雪花紋都好靚🤩碌幾下就食得,又重牛味又嫩,可以一人食一碟都得。特選美國牛肉呢隻牛相比起和牛當然就遜色少少,但味道都唔差嘅,比較有咬口。刺身食食下先記得原來有刺身食,即嗌!每樣都叫咗少少試,甜蝦+虎蝦都可以encore! 三文魚切得比較細條,所以食落都冇咁大陣味,冇個種滿足感。另外赤貝同馬刀貝呢啲夠晒爽口都好正,平時好少見赤貝有刺身,可以瘋狂食夠本了。海鮮蜆、蟶子、帆立貝、牛柏葉,蜆

係咖哩飯!日式咖哩甜甜地唔太辣,仲有好多薯仔蘿蔔。

返到去個湯底就黎咗啦,橙橙地色嘅海膽湯已經滾起。

仲有兩舊海膽同龍蝦另上,望個樣已經好吸引。

澳洲和牛

特選美國牛肉

刺身

海鮮

蜆、蟶子、帆立貝、牛柏葉,蜆啲沙吐唔乾淨,食蟶子好啲,雖然細細條咁但都幾厚肉,另外仲有海蝦同墨丸滑想食,但好可惜賣晒啦。

壽司

係咁嗌黑松露壽司同火灸壽司類,仲有花之戀!都係細細粒容易食,啪多幾舊都唔驚飽。

最後食埋甜品,野飲同雪糕都好齊,雖然都係普通牌子,但選擇都多嘅~

2019-02-19
  • 刺身
  • 壽司
  • 澳洲和牛
2019-01-11 4004 瀏覽
之前係Openrice見到呢間火鍋店有好多好評,一直都想黎試下,今日終於有機會了!一早已book定位,入去餐廳之前,要在reception位置先揀選湯底及牛肉款式。餐廳都幾大,以4人枱為主,如果2個人食就要搭枱了!還有一些卡位。飲品、醬料、蔬菜、丸類、甜品都是可以自己係出面拎的。而這裡點餐需要在用電話於網上落單,落單後很快就會黎到,未有漏單的情況而且幾環保!這裡除了有打邊爐配料可以點選,還有壽司、刺身、燒物等可以選擇。另外清酒及梅酒也可以飲點!剌身都幾新鮮。燒物即叫即整,所以上菜時熱辣辣幾好食!海鮮塔共有2層,最頂果層有蝦、帆立貝及蚌,第二層有生蠔、青口、蜆及東風螺。海鮮都算鮮甜多汁。如果點些豉油食會更惹味!火鍋配料都算有幾多可以揀,而我就點選了肥牛、生蠔、蜆、蝦、雞件、花膠仔、雞子、午餐肉。這裡的牛肉都不錯,有牛肉的鮮味!雞件都幾鮮甜。呢個花膠仔吸收了海鮮湯的味道,非常鮮甜。訂座可以每人揀選一款優惠,我跟友人揀選了燒河豚乾及海膽刺身。燒海豚乾味道鮮甜,配埋沙律醬一齊食更加惹味!有機會會再黎試下其他湯底!

飲品、醬料、蔬菜、丸類、甜品都是可以自己係出面拎的。
飲品
刺身

這裡除了有打邊爐配料可以點選,還有壽司刺身、燒物等可以選擇。另外清酒及梅酒也可以飲點!
剌身都幾新鮮。燒物即叫即整,所以上菜時熱辣辣幾好食!

火鍋配料

有機會會再黎試下其他湯底!
2019-01-10
  • 海鮮塔
2019-01-08 2759 瀏覽
這食店係旺角離地鐵站只不過3 min 十分方便,約朋友吹下水最好,用qr code 下單的,又環保,又清楚、此外這食店並沒有漏單情況.又龍蝦,又海膽,真材實料,第一次用海膽做湯底,原來有另一食法每人30蚊要做海鮮塔,睇漏眼添,留番下次啦。自助區,自行揀選飲品,甜品,及部份火鍋料,醬料也是自行調配。首先點咗刺身, 有三文魚, 劍魚腩, 吞拿魚, 希靈魚, 甜蝦, 馬刀貝, 鮑魚片等等, 款式繁多, 三文魚十分厚切而且近魚腩位, 好香魚油味, 朋友表示十分滿意.點知刺身多花款, 壽司種類種類都唔少, 有黑松露組別火炙組別, 火炙壽司之中我哋最鍾意左口魚裙邊,另外有卷物, 例如鰻魚八幡卷, 芝士軟殼蟹卷, 花之戀. 手捲竟然有海膽手捲, 海膽分新鮮一啲都唔腥! 餐廳無限量供應各款火鍋料,還有壽司,卷物,燒物及炸物,相信要有兩個胃才可應付這麼多美食。一個價錢,有多種享受!不錯不錯幡屋涮涮鍋美味之晚餐這食店係旺角離地鐵站只不過3 min 十分方便,約朋友吹下水最好,用qr code 下單的,又環保,又清楚、此外這食店並沒有漏單情況.又龍蝦,又海膽,真材實料,第一次用海膽做湯底,原來有另一食法每人

美味之晚餐

又龍蝦,又海膽,真材實料,第一次用海膽做湯底,原來有另一食法每人30蚊要做海鮮塔,睇漏眼添,留番下次啦。自助區,自行揀選飲品,甜品,及部份火鍋料,醬料也是自行調配。首先點咗刺身, 有三文魚, 劍魚腩, 吞拿魚, 希靈魚, 甜蝦, 馬刀貝, 鮑魚片等等, 款式繁多, 三文魚十分厚切而且近魚腩位, 好香魚油味, 朋友表示十分滿意.點知刺身多花款, 壽司種類種類都唔少, 有黑松露組別火炙組別, 火炙壽司之中我哋最鍾意左口魚裙邊,另外有卷物, 例如鰻魚八幡卷, 芝士軟殼蟹卷, 花之戀. 手捲竟然有海膽手捲, 海膽分新鮮一啲都唔腥! 餐廳無限量供應各款火鍋料,還有壽司,卷物,燒物及炸物,相信要有兩個胃才可應付這麼多美食。一個價錢,有多種享受!不錯不錯!
2018-12-20
2018-12-21 3214 瀏覽
旺角瓊華中心,有各式食肆進駐,競爭咁大,唔係好野點做得住,特別係12樓全層嘅「八幡屋涮涮鍋」,晚晚都人山人海,唔使多講都知道一定係好野啦👍🏻今晚首先整番個「龍蝦海膽海鮮鍋底」,正宗本地龍蝦加上份量十足的海膽,淨係呢個湯底已經唔簡單啦,趁個湯底未滾之前,梗係order下第二啲嘢食先😬你呢度order食物最好用佢哋嘅app,方便快捷,保證唔會落錯單,唔使3分鐘,刺身、天婦羅已經出現係我哋眼前,有理冇理,食咗先講,仲要係任點任食,不過奉勸大家食幾多冇問題,千其唔好浪費,咪做大嘥鬼😏除左刺身、壽司之外,仲有火鍋配料任食,靚靚的各式牛肉,啱哂我地呢啲大胃牛魔王,今次真係食得暢快又盡情👍🏻環境方面,有大量舒適卡座,自助區可以隨便選擇自己心水的食物,仲有不同的飲品和雪糕免費提供👍🏻人均消費都係二百零元左右,咁嘅價錢淨係食刺身放題都已經賺曬啦,何況仲加埋龍蝦和牛火鍋任食打邊爐,正👍🏻下次又會約多D朋友大吃大喝先得😬
除左刺身壽司之外,仲有火鍋配料任食,靚靚的各式牛肉,啱哂我地呢啲大胃牛魔王,今次真係食得暢快又盡情👍🏻

下次又會約多D朋友大吃大喝先得😬
呢幾日天氣又涷番啲, 媽咪又好活躍咁提我火鍋時候到了~所以就趁上星期五, 來到八幡屋食個自助邊爐先~ 八幡屋呢度都幾先進, 首先要係手機度Download個app先,之后再scan 佢地個QR Code, 就可以直接係手機點火鍋配料同湯底了~而且追加部份都係透過手機自助, 真心方便到不得了! 我地揀左龍蝦南西瓜湯底, 好鬼夠味又唔會好濃好咸, 幾好味~ 地方都唔錯, 好多沙發位, 都好乾淨, 招呼都好勤快, 不過遇着人多時, 可以會迫少少~ 我地係app度快速點左啲海鮮如蝦, 花甲, 佢既選擇都好多, 由於佢係日本餐廳,所以壽司、刺身、熱盤全都可以任點任食架!!!而且味道真係唔錯, 我試左幾件吞拿魚腩葸壽司, 超好味!!!!絕對唔比火鍋料輸蝕架~ 點左少少配料後, 出面仲有個專區係可以任攞任食架~包括有十幾款蔬菜類、菇類、餃類、芽菜南瓜等等仲有好多款丸丸添, 不過由於app內都大把野食,我都冇咩肚再裝呢啲la~ 所以都冇攞過呀不過肉眼見到所有食材都好新鮮, 而且放係度都好衞生乾淨相當唔錯~ 仲有豆腐豆pop 腐皮果d~ 丸丸類好多呀, 墨丸、魚旦、火腿腸、雲吞、水餃...實在

呢幾日天氣又涷番啲, 媽咪又好活躍咁提我火鍋時候到了~
所以就趁上星期五, 來到八幡屋食個自助邊爐先~

而且追加部份都係透過手機自助, 真心方便到不得了!

所以壽司刺身、熱盤全都可以任點任食架!!!
絕對唔比火鍋料輸蝕架~

點左少少配料後, 出面仲有個專區係可以任攞任食架~
包括有十幾款蔬菜類、菇類、餃類、芽菜南瓜等等
仲有好多款丸丸添, 不過由於app內都大把野食,
我都冇咩肚再裝呢啲la~ 所以都冇攞過呀
不過肉眼見到所有食材都好新鮮, 而且放係度都好衞生乾淨
相當唔錯~

仲有豆腐豆pop 腐皮果d~

丸丸類好多呀, 墨丸、魚旦、火腿腸、雲吞、水餃...實在太多選擇了~

蔬菜非常新鮮, 嫩嫩綠綠, 而且種類好多, 娃娃、生菜, 唐蒿咩都有齊~

呢度仲有二款熱湯供應, 自然飲品bar 都有幾款飲品提供~

甜品專區有果涷, 布甸同埋啫喱, yum yum!

仲有少少涷盤揀, 係啲日式前菜,肚餓可以頂住肚先~我試左螺肉, 味道唔錯~

大量台式港式飲品一應俱全, 汔水、檸檬茶, 烏龍茶任君選擇, 無限添飲~

上菜速度好快, 茖左單一陣就送上來, 幾款壽司都好高質,
食落去好新鮮, 魚肉好鮮味, 果然係有質素既日式餐廳~
我覺得呢度要留一半肚試下佢啲串燒, 壽司果d
包唔令你失望~

用app點大部份都係逐件計, 要幾多order幾多, 唔會浪費呀!

另外仲試左佢既海胆同靚牛肉, 二款都超高質, 海胆係喜出望外果種鮮甜,
食落去一啲腥臊都冇, 係好濃好滑既海胆, 慢慢係你口腔內溶化..
亦有濃濃既aftertaste, 而牛肉就油花分佈平均, 食落去好滑好鮮甜!

海鮮都好有驚喜, 唔好以為日式餐廳海鮮就比較弱,
個人覺得呢度都好肯落本比番客人食呀
睇下隻大蝦幾近大隻, 食落去肉質又爽又彈牙,
超好食!

青口都好好食, 鮮味十足, 有肚子就不妨試多幾款, 真心唔錯~

其它食材都新鮮豐富, 新鮮程度比我想像中高好多,
所有野都性價比高, 我覺得如果係二百幾蚊任飲任食個幾二個鐘
但有高質靚海鮮同靚壽司刺身無限添食
真心覺得好抵
大家有機會都去試吓la~

八幡屋涮涮鍋
旺角彌敦道628號瓊華中心12樓全層
21519918
2018-12-14
前幾日同朋友睇戲,睇9點半,所以我地就去醫肚,佢介紹我地去食瓊華的八幡屋涮涮鍋,我地七點去食,食到九點再去睇戲啱啱好。我地揀左中價的特選美國牛肉,再加了每位30蚊的新湯底海膽龍蝦湯,場內丸類和蔬菜、飲品、甜品自助任取,而火鍋料、海鮮、天婦羅、刺生、壽司、燒物、炸物、前菜等就要落單order,基本上係放題再加火鍋,可滿足不同人的需求。不過值得一提,餐廳是用ricepon app再Scan QR code點餐,餐廳亦有提供wifi比客人下載和使用,非常細心,而且上菜亦非常快捷,如果大家唔係即慶去又無ricepon app,都可以即時用wifi下載。跟湯底會有半邊龍蝦、海膽同少量牛肉奉上,牛肉可按需要再order,牛肉肉質不錯,因為脂肪分佈平均,淥起來不會太靭,龍蝦和海膽和湯底很夾,淥出來味道非常鮮甜。刺生也得新鮮,我比較喜愛甜蝦,味道鮮甜,亦有多款選擇,因為款式不少,以及主打火鍋,所以,也沒有叫太多。壽司方面也有叫一些火炙壽司和刺生壽司來食,我就鍾意火炙左口魚壽司,鹽味啱啱好,而且雖然壽司任食,但質素無因此而差。天婦羅就好多選擇,不能全部介紹,我就介紹炸蝦天婦羅,但其他都值得去食。火鍋料叫

火鍋料叫了很多,當中特別推薦水魷魚和聖子,水魷魚不會因打邊爐而變靭,而聖子方面比較特別,因為佢係貝殼入面,而且比較迷你,似聖子bb咁,唔知係咪因為比,所以比較夾甜。

燒物方面,我推薦燒蝦,燒蝦的味道好好,就咁食也夠味,不用再自行加鹽和醬料。

而燒粟米也很甜,細細件不會吃滯,可以繼續有肚食多啲。燒帶子也好好食,又不會燒得太乾,而且已調好味,一吃就得,好好味。

炸物方面,極力推薦炸芋頭丸,真係好好味,芋蓉又不會太甜,食起來不會太膩。

甜品方面,我食了幾款,有選擇牛奶奶凍、brownie、豆腐花,我最鍾意brownie,好好味,食完又再食多件,令我再三回味。

食物款式種類很多,不能一一推薦,大家可以試除了推薦之外,其他食物也可以食埋。
2019-03-11 39 瀏覽
地點就揀左8幡屋涮涮屋,因為望到傳單見價錢唔貴,環境又寬落!點左火鍋放題,揀左個沖繩海鮮鍋連3層海鮮塔!雖然每位要加$30蚊,但當見到個3層海鮮塔,大家都覺得值得俾。第一層是蒸蠔,雖然瘦少了一點,但也鮮味;第二層是大蝦、青口和扇貝。蝦㥤大隻,青口也肥美,扇貝少而鮮味。最下一層是滿滿的螺,蟶子和蜆。因為在最下,所以已經吸盡了上2層海鮮的精華,所以好好食!尤其個冬瓜,又稔又甜!食完一輪海鮮急不及待打邊爐,個湯底著實是好足料,2大嚿三文魚放在入去。仲有魷魚、青口、昆布、紅蘿蔔,最重要係三層海鮮的精華已經係晒入面!可以坐得舒服又食左咁多海鮮,絕對係試得過!
本來美好的星期日,相約朋友幾人打算去放題勁食一餐。以為四百多好評唔會太差吧,點知就誤墮陷阱了...刺身:全部薄切小塊,款式少,連帶子玉子等都冇,而且好幾塊雪到已硬身。甜蝦瘦小如柴,我尾指都發育得好它們兩倍。火鍋配料:海鮮如象拔蚌、蜆等全部bb的bb size。丸類和雞肉長期放置冰箱,部分已結冰,雞肉有奇怪的雪味。連同蔬菜類選擇仍是不多。熟食:不用點,直接自助的熟食全部僅僅算暖,油膩且調味不足,直接0分。而需要下單的熟食如天婦羅、燒雞翼串等則一般水平,部分仍是不夠熱。飲品和甜品:種類不多,雪糕只有雀巢杯裝雪糕和朱古力牛奶雪條。值得一提的是,部分食物如炸蝦天婦羅售罄(連烏冬都是),入座前職員沒有事前通知,入座後先會自行察覺。唯一優點是侍應收碟勤快。一句話總括:比兆萬放題打大佬更大佬的餐廳,歡迎挑戰。

唯一優點是侍應收碟勤快。

一句話總括:比兆萬放題打大佬更大佬的餐廳,歡迎挑戰。
2019-03-10
2019-03-07 33 瀏覽
服務態度差,明明有大量位置卻安排拼坐,食品安全有問題,明明叫燒蝦但卻未完全燒熟,有好多野食都冇refuel 所有丸類同菜類都冇得食。點菜方面,order左嘅野黎唔齊 又慢 一坐叫嘅order 食到埋單個刻先黎。服務態度真係差得好緊要,簡直系冇服務可言,熟食方面又長期打開個蓋。
2019-03-07
2019-03-07 29 瀏覽
一開頭入去(9:30左右),明明好多位,我地2個人食,要同人撘枱,問佢有無卡位,佢都話無(明明仲有好多),其次叫左個蕃茄龍蝦湯底,個湯完全無味,仲要逼人down個app黎點餐,一開個app乜都售罄,佢有得自己夾啲菜同豆腐個啲,一無晒就完全無人去加,連最基本嘅烏冬都無人去加,豉油啲配料都係一樣,一畀人夾完就真係無,係個app度落完單,等左成個鐘先黎,仲要係黎得1-2樣,要重覆點先會送黎(但當然都係要有反啲耐性),食左120分鐘全程係畀錢上去食豆腐同公仔面😌不過好嘅係樓面就幾有禮貌😌
2019-03-07
2019-03-04 32 瀏覽
哇哇哇!今日準時收工呀!即刻同同事去happy hour先,唔係落bar,而係去食好嘢醫好個肚同充充電。呢個喺旺角嘅八幡屋涮涮鍋我一直都聽到啲同事係咁介紹呢間好食呀咁,搞到我一直想試下,今次終於有機會啦!店面都好闊落,仲有掛住啲日式嘅公仔,我唔知果啲叫咩,上面寫住必勝,好似不倒翁咁樣。仲可以用手機apps點餐添呀,新奇未試過。即刻試下先。肥牛片同黑豚肉係必點,跟住仲有響鈴、香菇、丸同海鮮係一定要食嘅。肉片入口即溶,真係忍唔住肥牛片嚟多一碟!!!除此之外,佢仲有壽司、刺身、炸物可以叫。三文魚、玉子、吞拿魚、帶子、赤貝、希靈魚、甜蝦......該有嘅都有齊晒。因為實在太多可以叫,根本係放題咁樣,都冇叫到太多。少少哋食幾盤仔刺身,幾件壽司試下先啦。仲試咗天婦羅蝦,真係外脆內嫩,好鮮呀!出面各種醬料自己調制,又有各種丸類同菜比你夾,又有甜品飲品任飲任食。今晚我已經盡咗力,應該可以打個和,同事比我更強,所以佢話好抵食。

除此之外,佢仲有壽司刺身、炸物可以叫。三文魚、玉子、吞拿魚、帶子、赤貝、希靈魚、甜蝦......該有嘅都有齊晒。

仲試咗天婦羅蝦,真係外脆內嫩,好鮮呀!

2019-03-02 57 瀏覽
去到旺角鬧市,樓上鋪坐得舒舒服服,任飲任食最好。好,坐低睇吓有咩好食先。呢度已經用App落單,方便之餘,我最欣賞佢夠環保。呢度新出咗個海膽龍蝦湯底配澳洲和牛,試吓先。火鍋配料同飲品就自己出去攞。刺身同壽司嚟咗食住等個鍋滾,劍魚腩厚切,希靈魚都新鮮爽口,仲有我最鍾意既鰻魚壽司,首先唔會太大粒食到好飽,唔錯。牛肉片同豚肉片色澤都唔錯,食落都有肉味。仲有貝殼類海鮮,尤其帶子夠大粒,都係任點任食㗎。飲品任飲,爽!
去到旺角鬧市,樓上鋪坐得舒舒服服,任飲任食最好。
好,坐低睇吓有咩好食先。
呢度已經用App落單,方便之餘,我最欣賞佢夠環保。

呢度新出咗個海膽龍蝦湯底配澳洲和牛,試吓先。

火鍋配料同飲品就自己出去攞。

刺身壽司嚟咗食住等個鍋滾,劍魚腩厚切,希靈魚都新鮮爽口,仲有我最鍾意既鰻魚壽司,首先唔會太大粒食到好飽,唔錯。

牛肉片同豚肉片色澤都唔錯,食落都有肉味。

仲有貝殼類海鮮,尤其帶子夠大粒,都係任點任食㗎。

飲品任飲,爽!
去到旺角行街, 朋友介紹去八幡屋涮涮鍋, 貪佢坐得寬闊舒服, 食物選擇又多, 而且朋友話可以用自己電話的apps 下單, 唔駛遞紙咁麻煩. 佢係跟時段收費的, 我地大約七點入座, 選左中間價錢, $228一位 有埋特選美國牛肉. 有十款湯底可以選, 我地選左人氣海膽龍蝦湯底 (加$30/位), 湯底入面有超多海膽, 龍蝦另外上, 仲有生海膽同埋日本和牛, 我地放哂D料入湯到等佢滾, 就將龍蝦拆肉吃左先. 留番個殼繼續滾湯. 我地用apps 點野吃, 呢度食物種類好多, 仲有牛腩, 豬青, 三文魚頭腩, 生腸, 雞子, 多款海鮮, 刺身, 炸物, 梅酒同清酒等等. 仲有調味架, 菜, 丸類, 甜品, 雪糕, 飲品等在旁可供自取. 我最鐘意吃天婦羅蕃薯, 又香又甜, 好有咬口, 加碼再點左幾次.刺身竟然有我最愛的吞拿魚, 唔係度度放題都有吞拿魚, 開心開心.美國牛果然靚, 望落新鮮, 吃落好滑.我地仲叫哂所有海鮮吃, 海鮮種類多, 可以一次過吃到咁多海鮮真係正.最後我再吃左個雪糕, 完左完美的一餐.

美國牛果然靚, 望落新鮮, 吃落好滑.
最後我再吃左個雪糕, 完左完美的一餐.