2018-08-14 580 瀏覽
星期日放假,同女兒去太子整頭髮,一攪又是一個下午,坐左半日又攰又餓,要立即揾野食,女兒喜歡食放題,旺角那邊最多,我們立即前去旺角那邊,邊行邊商量食乜放題,日本菜定火鍋?正在考慮中,剛剛行到瓊華中心,有位阿姐派宣傳紙给我,望下是八幡屋刷刷鍋,一個價錢有蒸氣鍋、火鍋、刺身等,甘抵食,一於就去試試下。八幡屋地方雅潔,設有自助區,有各款雪糕雪條,各款飲品任飲,其他食物是用手機下載程式下單,方便快捷又環保。我們選了加30元升級沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔,食物分兩層蒸,海鮮有海蝦、扇貝、貴妃蚌、生蠔、青口、螺。用蒜和蔥舖面增加香味,海鮮新鮮,味道鮮甜,還有豆腐和冬瓜。之後食火鍋,湯底吸取了剛才蒸海鮮的精華,味道很鮮甜。火鍋配料有很多選擇,可以用程式下單或到自助區取,美國黑豚肉、青口、水魷、海蝦、蟶子、帶子、餃子、菇類…等,都好新鮮。另外還有刺身,厚切的三文魚肥美,甜蝦鮮甜,赤貝、虎蝦、馬刀具爽口。特色壽司有火炙胡麻三文魚、火炙蒲燒鰻魚、火炙露蟹膏蟹棒、火炙辣汁熟帶子,各有特色,口感和味道也很好。炸蝦天婦羅,外層脆口,蝦肉彈牙。多款甜品中,我最喜歡奶凍!

炸蝦天婦羅,外層脆口,蝦肉彈牙。

多款甜品中,我最喜歡奶凍!
2018-07-29
2018-07-10 3186 瀏覽
旺角簡直係朋友聚腳勝地,呢日朋友們搵到間集蒸鍋、火鍋同放題於一身既餐廳😍👁‍🗨 任飲任食放題(兩小時)💲價錢根據日子時段套餐有所變動(入座計)日子時段套餐組合太多,價錢未能夠盡列👉🏻👈🏻我地夜晚黎食揀左特選美國牛肉套餐,再加左三十蚊要個沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔,埋單人均二百九十蚊☺️海鮮塔首先有半殼扇貝、赤蝦、生蠔、青口、蚌、蜆、螺、豆腐、蘿蔔🥕因為掛住傾計無認真留意蒸左幾耐,直到後尾店員溫馨提示我地要儘快食先察覺已經太遲🤦🏻‍♀️所以食落蚌會稍微乾同韌,生蠔嗰啲就仲係鮮甜,全部都有啲蔥蒜調味,但整體黎講都會係比較清淡既🍲個人覺得蘿蔔未必太適合放蒸鍋,始終時間短佢未完全熟透肉類呢度既肉類切得比較大片,淥同食都要花多少少時間🤤美國肥牛同平時既無異,肥瘦均勻🌟特選美國肥牛,食落有幾香濃既牛味🐂美國黑豚片都嫩滑😛醉雞件都吾錯,有陣陣既花雕酒味,但略嫌肉位較少,至於午餐肉係我每次打邊爐必叫既,切半厚身🤔海鮮火鍋配料 + 精選配料 火鍋配料都係正正常常既嘢唔多講,例如有鯇魚片、芝士腸、魚皮餃、甜粟米、鮮冬菇、炸魚皮、響鈴卷、迷你生根😂特色壽司 + 手卷/卷物🌟黑松露三文魚壽司,食落都幾香既黑松露味,

海鮮塔

肉類

海鮮火鍋配料 + 精選配料

特色壽司 + 手卷/卷物
🌟黑松露三文魚壽司,食落都幾香既黑松露味,用上口感較為順滑既三文魚腩位🍣火炙胡麻三文魚壽司,胡麻即係芝麻醬,三文魚火炙後油脂豐富😳火炙左口魚裙邊壽司稍欠入口即溶既感覺

揚物 + 燒物
揚物有蕃薯仔天婦羅,叫一件即係一粒😂不過細細粒都好既吾會濟,食落香甜吾乾🌟香芋丸係我既至愛,同平時其他放題既炸榴槤波波芝士波大同小異,外層香脆可口,入面就係甜甜既芋頭餡😋燒物有鹽燒大虎蝦、蒜香雞中翼、鹽燒多春魚、烤菠蘿,可惜燒得乾身,有點兒失色,可以留肚食其他野😖

自助區
自助區既食物有自助火鍋配料,丸都有十款左右,龍蝦丸、蟹籽丸、芝士丸等🍢仲有各式各樣既菇同菜🥗而甜品就有充滿童年回憶既🌟牛奶樂、雀巢雪糕、啫喱杯等,飲品以汽水居多

訂座優惠
生蠔、海膽刺身、燒河豚干、Melona雪條,訂座既每位可以四揀一,Melona雪條係經典既蜜瓜味🍈

🔛 整體評分(7/10)
2018-07-06 2149 瀏覽
今日同呀媽去食好西 帶左去黎呢間 又有得食放題 又有得打邊爐既八幡屋涮涮屋 一次過滿足佢2個願望 記得去之前訂座 會送小食架 我地選擇左生蠔 佢幫我地起埋殼 仲整埋醬汁 而且好新鮮 每人得一個有d吾夠喉我地系食特選進口牛肉再加每人$30既二層海鮮塔 海鮮塔入面有蠔、峴、聖子、田螺等等既貝殼類既食物 蒸大概10mins就有得食 佢會有個計時器計住 本身我地都吾知 我地要問先知 因為冇人同我地講過 講反d海鮮 真系好鮮 完全冇「悔」而且都清楚得幾乾淨 入面完全冇沙之後就叫左d放題既食物當然吾少得刺生、燒物、炸物刺生不錯 三文魚系我中意既厚切 鮑片好鮮甜 不過d蝦就細隻左d 我地都比較少食放題既食物 所以再食其他 我地叫左進口牛肉 豬肉片... 呢2款最值得推介 平常出面食既肉都會肥多過瘦 先會有少少咬口 如果吾系好難吞 但系呢個肉竟然出乎地好味 吾知系因爲佢切得薄定系d肉質本身就令 竟然好好食 食完呢個又冇甘肥 又吾洗甘麻煩甘要吞d肥肉出黎 好正 真系冇得頂 之後出面仲有d自助吧食到幾多就拎幾多 吾好浪費喔 出面主要系多蔬菜類既 整體黎講 食物味道一流 又近mtr 下次都會再黎再戰🤣🤣

之後就叫左d放題既食物
當然吾少得刺生、燒物、炸物

之後出面仲有d自助吧
食到幾多就拎幾多 吾好浪費喔 出面主要系多蔬菜類既

整體黎講 食物味道一流 又近mtr 下次都會再黎再戰🤣🤣
2018-07-03
2018-06-30 1997 瀏覽
八幡屋我之前食過幾次,食物種類多,能夠同時享受火鍋、刺身、串燒等,唔會咁單調。有時候會推出新菜式,帶給我小小的驚喜。今晚專登同朋友黎血拼一番。【沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔】食評見很多人點「海鮮塔」,每位只是加$30 ,我們便試試看。「海鮮塔」有三層,都幾有「睇頭」,當中有赤蝦,扇貝,生蠔,蟶子等等,都幾抵食。食完海鮮,我們便用海鮮湯黎打邊爐,很不錯。如果想個湯濃味d , 建議早一點把海鮮浸泡到湯裡。【特選美國牛肉】牛肉方面,我同朋友想食靚小小,但又唔想太貴,所以加$30 選了「特選美國牛肉」。牛肉的色澤幾靚,食落幾新鮮。如果牛肉能再薄一點,口感更佳。【生蠔刺身,海膽刺身】訂座優惠,每人可選1款特選食品。識食既梗係叫生蠔同海膽。食落幾鮮甜,好食!唯一缺點係唔夠喉,想食多兩客,哈哈。刺身:【三文魚,赤貝,甜蝦,冰山貝,馬刀貝,虎蝦】特選刺身唔夠喉,唯有食任選刺身啦。三文魚刺身依舊保持水準,新鮮好味。赤貝/冰山貝/馬刀貝爽口彈牙。甜蝦/虎蝦夠鮮甜,值得Encore。卷物:【八幡屋卷,芝士軟殻蟹卷,花之戀】想有小小飯落肚,當然要叫d 精緻卷物。八幡屋卷中間有粒厚切既三文魚,很有咬口。芝士軟殻蟹卷

【沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔】

【特選美國牛肉】

【生蠔刺身,海膽刺身】

刺身:【三文魚,赤貝,甜蝦,冰山貝,馬刀貝,虎蝦】

卷物:【八幡屋卷,芝士軟殻蟹卷,花之戀】
想有小小飯落肚,當然要叫d 精緻卷物。八幡屋卷中間有粒厚切既三文魚,很有咬口。芝士軟殻蟹卷既芝士很香,如果多d 軟殻蟹就更加正。花之戀,都係Keep 到水準,好食!

燒物: 【鹽燒大虎蝦,汁燒雞肉串,烤菠蘿,大蔥豚肉串】
大虎蝦燒得很香,肉質也不錯。雞肉串及大蔥豚肉串,味道可以,不過不失。烤菠蘿有d 特別,配合黑糖一起燒,更加香甜。

揚物:【炸蝦天婦羅,蕃薯天婦羅,日本南瓜天婦羅,香芋丸】
三款天婦羅炸得不錯,不會太厚粉。若然天婦羅汁更濃一點,味道更好。
至於香芋丸,出奇地好食,外脆內軟。食完我同朋友都再叫一客。

【榴蓮雪條】
外面有個雪糕櫃,我特意選了榴蓮雪條試試。它有很濃的椰奶味,食落不錯。

總括而言,這次八幡屋帶給我久違了的滋味,而且偶有驚喜~
2018-06-25 2110 瀏覽
今日要早D番屋企睇波,所以都要早D食晚飯,訂定位,5點半準時來到瓊華呢間八幡屋,呢棟大廈全食肆,我唔係食過好多間,見呢間評語咁好,即管試下。入到來,因為仲早,得兩枱客,坐到啫上下,都有8成滿座,不過都建議訂位先。餐廳基本上都係卡位,坐得舒服,冷氣夠。靠門口果邊全部都係自取食物,擺放整齊,又不時添加,乾淨衛生我地呢段時間收費基本係198蚊位,包左火鍋、刺身放題任飲任食兩個鐘,呢個餐本身係跟美國進口牛肉同豚肩肉,但我地再加左30蚊位食埋特選美國牛肉任食,朋友係牛魔王,一定要加埋,肉質好食D。另外見後面張枱食緊個蒸鍋,原來佢呢度除左一般湯底,例如豬骨、壽喜燒等,仲有個沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔,再加30蚊位升級,於是我地今餐人均連埋加一就284蚊位訂左位就可以4選1訂座優惠,我地揀左生蠔每人一份。職員先上鍋底,清湯底入面有蘿白、蜆、魷魚等。然後好似一般火鍋放題咁寫紙仔下單,有刺身、壽司、手卷、燒物、火鍋配料等,應有盡有有。因為仲等緊個海鮮塔,所以寫左D刺身、壽司食住先。刺身質素都ok,食左三文魚、八爪魚、赤貝,冰底上,夠新鮮花之戀、火炙蟹棒、鰻魚、左口魚壽司味道都唔錯,即時整,舊飯都唔會好大舊

訂左位就可以4選1訂座優惠,我地揀左生蠔每人一份。

職員先上鍋底,清湯底入面有蘿白、蜆、魷魚等。

花之戀、火炙蟹棒、鰻魚、左口魚壽司味道都唔錯,即時整,舊飯都唔會好大舊。

跟住好快職員就上埋個海鮮塔,都幾有份量咁,然後佢幫我地調整好時間,十零分鐘計時,個爐停左就食得,好方便。

睇落都幾靚仔,第一層裡面有四隻蠔、兩隻加左蒜蓉粉絲嘅扇貝、兩隻大蝦、南瓜、豆腐

扁貝加左粉絲蒸,都算幾好食,不過要自己加少少豉油先得,否則乾。

大蝦唔係新鮮,還可以啦。

隻蠔有少少過熟,好在都可以接受。

第二層亦都有兩隻青口、兩隻大蚌、螺、蜆、冬瓜同蘿白片。

隻蚌都幾大隻,不過我覺得呢個時間太耐,蒸到佢老左,有少少浪費。
其餘配料不過不失,呢度每位30蚊就唔貴嘅,貪得意可試

呢個套餐嘅三款牛,整體質素都唔錯,幾腍,薄身好快熟,又唔會好多脂肪

之後我地喺自取區拎左D火鍋配料,丸類選擇多,另外蔬菜類都係自取。

食到好飽!

落單點左墨魚滑,彈牙;魚皮餃都幾好食;海蝦新鮮過蒸鍋入面嘅蝦~

佢地仲有燒物,我覺得夠新鮮,見到係即燒,點左天婦羅,香脆;另外雞翼同大蔥豚肉串都好香口。

飲品都係自取。

呢度有一部分食物係自取,點嘅食物亦都上齊,速度快;職員亦不時埋來收拾碗碟,服務都唔錯。
2018-08-09 89 瀏覽
旺角一向多野食,係乜都想食下既情況下我地就去左瓊華中心食放題!去到餐廳十分多人呢,好彩我一早打黎book 左位!好快都安排左我地入座。呢間放題有蒸氣海鮮,下面仲可以打邊爐, 海鮮有蠔有蝦等等,蠔十分新鮮又爽口,用蒸氣既煮法更能食到原汁原味!打邊爐我地叫左美國特選牛肉,牛肉顏色鮮豔,紋理平均,輕輕一燙食落口,十分嫩滑!放題黎講令我好驚喜!至於放題既質素都唔差,有海膽同三文魚赤貝,海膽唔腥,入口溶化好鮮味!赤貝大片又爽口!呢度甜品仲有榴連雪條幾特別,幾好濃郁,除左呢個仲有多款雪糕選擇順帶一提,呢度係用手機落單,唔洗浪費紙張 夠環保!抵讚啊!

呢間放題有蒸氣海鮮,下面仲可以打邊爐,

打邊爐我地叫左美國特選牛肉,

順帶一提,呢度係用手機落單,唔洗浪費紙張 夠環保!抵讚啊!

2018-08-09 49 瀏覽
不同款色的食物上碟後竟然也有蟑螂 完全沒有檢查 看到評分高才來試 試完只好說只此一次。刺身等等都可以 但比較慢。肥牛飾肥 肉 脂肪比例大約 1:3不過款色也比一般涮涮鍋多,配料也不錯人手少了點 不太容易叫到店員晚市也沒有長長的人龍飲品款色還可以但這麼大一隻蟑螂沒看到就有點失望還要在碟面即是有向店員反映,店員也只是哦這樣了事。看似在場沒有經理在場 反正我們都食完了 那就走了 沒有怎樣再處理 要不要來吃就自己想了 所以有時候單看評分還是不太靠譜。附上相片一張

刺身等等都可以 但比較慢。
肥牛飾肥 肉 脂肪比例大約 1:3

不過款色也比一般涮涮鍋多,配料也不錯
人手少了點 不太容易叫到店員
晚市也沒有長長的人龍
飲品款色還可以

但這麼大一隻蟑螂沒看到就有點失望
還要在碟面

附上相片一張
2018-08-07 126 瀏覽
突然想打邊爐和食海鮮,朋友推介八幡屋涮涮鍋火鍋放題,星期日6點來到,吃早點之後要睇戲!這裡的放題都是200元起,價錢十分親民,我們選了每位加$30升級任食特選美國牛肉,沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔。用App落單,方便又快捷!丸類、蔬菜等火鍋配料任取,款式都不少!飲品櫃有多款不同飲品,汽水,啤酒等等。兩層塔內的海鮮有蝦、扇貝、生蠔和貴妃蚌。另一層有螺、蟶子和蜆。蝦好大隻,青口和生蠔都肥美!湯底也有各種海鮮,三文魚、青口、螺、蜆,還有昆布!吃完蒸海鮮之後,湯底吸收了海鮮的精華,好清甜!特選美國牛肉好香好嫩,又不會肥膩,吃了兩碟!各種火鍋配料都點了一些,竟然有花膠仔,雖然小小的,但都挺有口感,不錯!訂座有優惠,可以每人選一款,生蠔刺身、海膽刺身、燒河豚干、Melona雪條,我們都選了海膽,好鮮甜!刺身都不錯,新鮮,斂魚腩好肥美!還點了壽司和燒物,燒菠蘿有層脆脆的焦糖,甜甜的,解膩又好吃!任飲任食兩小時,多選擇,上菜夠快,二百多元一位是值的!
用App落單,方便又快捷!
丸類、蔬菜等火鍋配料任取,款式都不少!

飲品櫃有多款不同飲品,汽水,啤酒等等。

兩層塔內的海鮮有蝦、扇貝、生蠔和貴妃蚌。

另一層有螺、蟶子和蜆。
蝦好大隻,青口和生蠔都肥美!
湯底也有各種海鮮,三文魚、青口、螺、蜆,還有昆布!

吃完蒸海鮮之後,湯底吸收了海鮮的精華,好清甜!
特選美國牛肉好香好嫩,又不會肥膩,吃了兩碟!

刺身都不錯,新鮮,斂魚腩好肥美!

任飲任食兩小時,多選擇,上菜夠快,二百多元一位是值的!
2018-08-05
同老媽子去食下飯 早排朋友介紹咗間幾好坐嘅放題,同得老媽子去,太逼嘅唔岩,無乜選擇又唔岩! 朋友話呢間都唔差,咁就一於會一會佢啦! Book咗位,好快就可以入座喇,唔駛等! 間鋪都幾大,但見員工又唔算好多,心諗啲野咪有排等,點知原來間餐廳係apps去落單嘅,嘩!咁又幾方便喎! 野食方面又真係幾多選擇,間餐廳似啲任食牛嘅舖頭加日式放題嘅合體!即係可以打邊爐,又有得揀食刺身炸物串燒等等!總之都多選擇。 我同老媽子揀咗個海鮮塔,分別有兩層,海鮮種類如下圖: 跟住我地點咗3碟牛,啲牛味都真係唔錯! 呢個價錢,抵啦! 我點咗劍魚腩同三文魚,媽子唔太食生野,就少少地啦,都算幾清新。 仲有刺身同炸物。 串燒就正正常常啦! 最鐘意係燒菠蘿! 佢加咗啲糖係表面,燒成焦糖後香脆嘅甜味加上菠蘿嘅酸,又真係幾好味喎。 野飲都係任飲,多到唔知點揀好,又有甜品! 每人有一款食品贈送,我同媽子都揀咗雪條。 總結:一個價錢,有多種享受!不錯不錯。
同老媽子去食下飯

朋友話呢間都唔差,咁就一於會一會佢啦!

Book咗位,好快就可以入座喇,唔駛等!

我同老媽子揀咗個海鮮塔,分別有兩層,海鮮種類如下圖:

跟住我地點咗3碟牛,啲牛味都真係唔錯! 呢個價錢,抵啦!

仲有刺身同炸物。

總結:一個價錢,有多種享受!不錯不錯。
2018-08-03 56 瀏覽
我今天決定要放鬆一下,所以我決定與我的好友前往旺角的八幡屋涮涮鍋。由旺角地鐵站行過去只需要5分鐘,當我們一出升降機後,就有涮涮鍋的香味,令我和朋友都感到饑腸轆轆。  由店員安排我們入坐時,就已經可以選擇湯底以及肉的種類。湯底方面,有骨膠原豬骨湯、昆布清湯、壽喜燒、宮崎味噌湯、地獄湯(小辣、中辣、大辣)、辛辣泡菜湯、鴛鴦鍋(加$20/窩)、蕃茄龍蝦海鮮湯(加$20/位)、沖繩海鮮清湯連兩層海鮮塔(每位加$30,包括赤蝦、半殼扇貝、生蠔)以及肉山升降鴛鴦鍋(加$60/窩)。肉的種類方面,有美國入口牛肉、特選美國牛肉、澳洲和牛。  看得我們眼花撩亂,經過一番討論後,我們決定要特選美國牛肉配肉山升降鴛鴦鍋(這個湯底可以選2個湯底,我們選擇了骨膠原豬骨湯、昆布清湯),幸好有很選擇2個湯底。我們坐下之後,被職員告知可以使用他們的app進行下單,十分方便。  不得不說的是在等待火鍋底的時候,我們點了很多不同的熟食,包括刺身以及炸物。那些刺身都是帶有鮮味的,而那些炸物都炸得不錯👍🏻。  在火鍋的部分,這個湯底真的很入味,而且它的配煮一來令到味道的層次分明,二來加重了口感。至於肉方面,牛肉的質量還是一樣

由店員安排我們入坐時,就已經可以選擇湯底以及肉的種類。

不得不說的是在等待火鍋底的時候,我們點了很多不同的熟食,包括刺身以及炸物。那些刺身都是帶有鮮味的,而那些炸物都炸得不錯👍🏻。  在火鍋的部分,這個湯底真的很入味,而且它的配煮一來令到味道的層次分明,二來加重了口感。至於肉方面,牛肉的質量還是一樣的好,還是同其他的一樣薄,唯一可以話比較好的是,雖然牛沒有太多的脂肪,但入口都是嫩滑。倒是豬肉的質素令我大吃一驚,只是放進去不到1分鐘已經能夠熟的薄切,並且一點兒難咬的感覺都沒有!
我認為2小時仼食都只是用了$238一個人真的太平了,而且質素並不錯,推薦可以前去品嚐!如果想要再便宜一點,可以選擇普通湯底,只需要$208一位。

出面仲有好多自助食品可拿呢!
2018-08-02 65 瀏覽
一向都鍾情日式放題或自助餐,當中日式放題選擇真係太多,所以今次做定功課同爸爸媽媽細佬去食。媽鍾意打邊爐;細佬又鍾意日本野,依間一次過滿足佢地。餐廳地方夠大,座位舒適寬敞,有好多大大小小嘅卡位,但無論咩位置,都完全無一般放題餐廳擠迫感,真的超贊!-平日晚上大約七點鐘黎到,差不多全場爆滿。可見其人氣呢。餐廳落單用QR code, 簡單方便又環保👍🏼-食物方面選擇都算多,先黎大家最愛既刺身-好新鮮喔,有三文魚、劍魚腩、赤貝、甜蝦、希靈魚、馬刀貝、冰山貝等等任部都很新鮮,我們吃了好幾Round - 壽司🍣選擇都多喔!有花之戀、黑松露油甘魚壽司、赤貝、蟹棒壽司等等賣相新鮮、壽司飯細細的👍🏻(唔駛驚太飽肚)-除左例牌放題既刺身壽司、當然還有打邊爐啦每位加$30 有海鮮塔😍蒸12 分鐘就食得⌛️爸爸好認真咁看著時間制因為海鮮蒸過龍,口感就會變差看著滿滿的海鮮,大家都很興奮蒸海鮮分兩層第一層有赤蝦及扇貝第二層有生蠔、蟶子、螺份量都多喔 ;海鮮新鮮我最愛生蠔及扇貝,加蔥花及蒜蓉去蒸簡單的一份鮮味-食完蒸氣海鮮,最底層既海鮮鍋用黎打邊爐入面既海鮮都多喔,而且湯底好清甜👍🏻-總括,以呢個價錢,食到日式放題及蒸

平日晚上大約七點鐘黎到,差不多全場爆滿。可見其人氣呢。
餐廳落單用QR code, 簡單方便又環保👍🏼
食物方面選擇都算多,先黎大家最愛既刺身

任部都很新鮮,我們吃了好幾Round
壽司🍣選擇都多喔!

有花之戀、黑松露油甘魚壽司、赤貝、蟹棒壽司等等
賣相新鮮、壽司飯細細的👍🏻(唔駛驚太飽肚)
除左例牌放題既刺身壽司、當然還有打邊爐啦
每位加$30 有海鮮塔😍
蒸12 分鐘就食得⌛️
爸爸好認真咁看著時間制
因為海鮮蒸過龍,口感就會變差
看著滿滿的海鮮,大家都很興奮
蒸海鮮分兩層
第一層有赤蝦及扇貝

第二層有生蠔、蟶子、螺

份量都多喔 ;海鮮新鮮
我最愛生蠔及扇貝,加蔥花及蒜蓉去蒸
簡單的一份鮮味

食完蒸氣海鮮,最底層既海鮮鍋用黎打邊爐
入面既海鮮都多喔,而且湯底好清甜👍🏻
總括,以呢個價錢,食到日式放題及蒸氣海鮮鍋;選擇多、而且地方舒服,都不錯喔👍🏻