2017-09-24 76 瀏覽
星期日遲左起身,有啲肚餓,所以揀左間大大碗米線試下。今次黎到觀塘工廈既地鋪。由地鐡站行過去都係兩三分鐘,位置非常方便。 本身諗住叫兩個大碗,不過老閣有好好人咁提我地兩個人未必食得曬咁多。結果小妹同友人嗌左個羊肉大碗同牛腩湯鍋米線(細碗),再加多個鹵海帶同一杯豆漿。 一見到個碗就嚇左一跳!真係好大碗!仲要係好足料果隻。米線已經ok多,但係羊肉多到差唔多食唔曬,啖啖肉。連平時要食好多份既小妹朋友都食到飽曬。如果大家細食既話,一碗大碗兩個人一齊食都差唔多。 唔好睇佢好似淨係得肉同米線咁,食落都會覺得好滿足。湯底望落好清不過都好夠味,有鮮味有香味。少食羊肉既小妹都唔覺有得羊肉有騷味。羊味好夠味而且又爽口;牛腩都幾多汁幾腍,唔會煮到乾曬。而整體黎講成碗都幾香,就算係第一餐都唔覺有問題。

2017-09-09