2024-01-12 41 瀏覽
因為好小食蠔唔太認識蠔既種類,所以就叫店員推介左幾款容易入口唔太重味既蠔試下。D蠔開好後Presentation 已經好吸睛,仲會著燈效果,影相打卡特別靚。店員介紹左蠔既次序由淡味道致味濃。今次分別唔叫左Speciales de Claire,Josephine,Masses,Tarbouriech Oyster(Picky) ,Gillardeau。我就最鍾意Picky 同Gillardeau佢既海水味比較重肉質較厚較肥味。呢到既每隻蠔都好夠凍完全無醒味。入口好順滑同肉厚有鮮甜味,十分新鮮。可以慢慢食同朋友吹水。 我地仲叫左北海道帶子車厘蜆同北海道活赤貝,好新鮮好鮮甜,赤貝肉厚外咬落仲好爽脆。清酒蒜蓉煮活蜆湯,D蜆肉肉厚而且好鮮甜粒粒都好飽滿,個湯底好甜蜆肉精華都係個湯底入面。龍蝦忌廉意粉,龍蝦肉新鮮爽彈,咬落口一疏疏,意粉配上濃濃忌廉,食落幾Creamy同濃味,意粉爽口剛剛好。