2018-07-12 359 瀏覽
幾年前幫襯過陳儀興邊爐一次,總是想擇日重去,奈何都找不到機會。和友人提起,才知道陳儀興還有家打冷店,碰著朋友新居入伙,終於有機會回新蒲崗試試。 小店不大,一望到底是5張枱。地道的打冷格局。更地道的是牆上貼滿了黃底紅字圖文並茂的菜名,搶眼奪目又極具作用,絕對有助於選擇困難朋友們。 雖然如此,但我們都是好不容易才選出了心水,因為道道菜都好吸引!!先來的烏頭已開邊,肉質顏色雪白,用筷子一夾就可以成條肉咁拉出黎。肉結實而有魚味,而且魚身標明條條都出自元朗,質素有保證。三兩分鐘已經我地清晒。 韭菜豬紅份量好多,而且豬紅大大件,豬紅煮得入味,咬落去水感不重,反而結實得黎真材實料。 薑葱魚卜唔係度度有得食,難得呢度有,當然不可以過。上枱一刻個鐵皮仲係熱到沙沙作响。呢道菜絕對係人間美味。薑葱已經好香,加埋魚卜大大粒,入口煙韌但又帶爽口脆,而且仲有豐富膠質,成道菜就係無可挑剔。 再來的卥水鵝,件件肥瘦適中,卥得入味,鵝皮唔韌,點少少醋食,已經可以帶出鵝肉的嫩滑。 金沙骨蒜香骨新鮮即炸,件件都厚肉,雖然油炸,但入口唔覺油且啖啖肉,香脆之餘帶鬆化。蒜蓉番薯苗雖然略油,但炒得鮮嫩青綠

金沙骨蒜香骨新鮮即炸,件件都厚肉,雖然油炸,但入口唔覺油且啖啖肉,香脆之餘帶鬆化。蒜蓉番薯苗雖然略油,但炒得鮮嫩青綠。

我們没有叫飯,叫了蠔仔湯飯。吃完一輪鑊氣小菜,食個湯飯最好不過。我喜歡其飯粒粒分明,蠔仔細細粒但肥美飽滿。加埋啲青葱薑絲,湯又夠鮮甜,好好食,一連食了2碗。

呢度係正宗的打冷風味,三兩張枱配上美食,就可以令人滿足而歸。用相宜的價錢就食到咁正宗的打冷,絕對值得專程而黎幫襯陳儀興呢個老字號。

2018-07-07
  • 黃油烏頭,