2020-10-10 68 瀏覽
無論食過幾多間潮洲滷水野,都係覺得陳儀興最好味!!夜媽媽又唔想食糖水,就會諗起食潮州滷水野。鵝肉片,墨魚大腸拼盤,招牌蒜香骨,呢三樣鎮店之寶食幾多次都水準依舊!
無論食過幾多間潮洲滷水野,都係覺得陳儀興最好味!!

2020-10-05 192 瀏覽
友人介紹到這店晚飯,4人晚餐有叫啤酒呀!直接形容蠔的兩款真係好味、蠔肥嘟嘟又多和蠔煎炸野不多油、滿意的,鵝片不太肥,幾好!但鴨舌美極、蜆仔就差d⋯蜆仔不入味、美極鴨舌⋯味覺聞到有用美極cook ,試過不會再試,哈哈!服務生都幾好
2020-09-29
2020-07-09 1806 瀏覽
我哋一行十人去了新蒲崗一間陳儀興飯店食打冷。我哋知道呢一間飯店晚市好多人喺門外等,所以我哋一早就打電話去預約8:00pm ,去到飯店時候大概等咗10分鐘就到我哋入去啦。首先啤酒推銷員推介asahi 啤酒,但係我哋飲完一支之後,再order就已經賣晒😭再講返我哋當晚叫嘅餸,我哋叫咗10個餸,每個餸都喜出望外,蠔餅炸得鬆脆,蠔仔粥足料;蠔仔又大粒,燴鵝肝鬆化,鹹菜豬肚湯足料炮製,還有辣酒煮花螺,簡直係辣到上頭頂👍,還有很多很多出名嘅潮州名菜包括鵝片、小炒王、芋泥和豬紅韭菜。這餐飯非常之滿意。題外話:飯店職員風趣幽默時常和我們開玩笑。整個晚飯食得很開心😃
我哋一行十人去了新蒲崗一間陳儀興飯店食打冷。
  • 韮菜豬紅
  • 潮州蠔仔餅
  • 滷水鵝件
  • 蠔仔粥
2020-06-28 994 瀏覽
早到十分鈡,還要齊人才可入座,甘樣做生意,好似唔休做,坐低飲兩枝啤酒都唔可以,什么道理。企係門口等齊人惨過做丐帮,比錢消費仲要大過你,你食就等,唔等就唔好食。一定無下次,唔會再幫襯,服務态度太差,
一定無下次,唔會再幫襯,服務态度太差,
2020-06-23 1027 瀏覽
父親節當晚來了食潮州野,人好多,好彩2個人搭台一陣就可以入坐呢度衛生同環境好一般老水鵝肉片,唔太記得價錢,好似$128 or $138!, 底下都是豆腐,實際上鵝片只有十塊左右 。做得幾入味,肉同片都嚐到老水汁那股味,仲跟辣椒油同白醋汁蘸來食蜆肉湯,重胡椒粉味,仲有菇同小量粉絲,飲完幾暖身的,唯蜆肉唔夠肥美😳 生醃獅x , 食個個話有酒同豉油醃架,我見到中間血紅色就怕怕啦。始終是生的,有肚仔唔舒服的風險,大豬當晚食完就肚仔出事啦!但唔係度度食到

呢度衛生同環境好一般

2020-06-10 1179 瀏覽
一般我們過來這裏吃是因為他的潮式浸獅吟與賴尿蝦(賴尿蝦比較少一些潮洲菜有做),雖然這裏的賴尿蝦比較細隻冇乜肉食,但味道真的弄得挺不錯👌🏻 上次試過生蟹但真係太鹹了所以今次唔敢食。這裏的滷水鵝腸和潮州鵝肝也不錯吃,雖然我還是比較喜歡好蔡館,他還是比較喜歡大圍大排檔。今天看了看菜單他們有很多田雞的菜式,剛好我是一位非常喜歡田雞的食客,點了椒鹽田雞,這道菜真的有驚喜呀!反而今天的凍烏頭不太有魚油今夜食咗咁多野好想告解 🤦🏻‍♀️
上次試過生蟹但真係太鹹了所以今次唔敢食。

反而今天的凍烏頭不太有魚油
今夜食咗咁多野好想告解 🤦🏻‍♀️
  • 滷水鵝腸
  • 椒鹽田雞
  • 凍食賴尿蝦
2020-05-30 963 瀏覽
老實講! 論食物質素好一般, 但價錢唔貴, 基本上都係一個好選擇! 但昨天發生咗一件不愉快事件, 話說我地一行5人未到19:00就到左, 叫左8樣野, 十支啤酒左右啦, 本來就食得開開心心! 最緊要去D種飯店食飯緊係會飲下啤酒吹吓水, 但接近20:30左右, 我聽到四眼老細用對講機講, 話我哋張枱磨爛蓆, 坐咁耐都唔走搞到佢返唔到枱! (食放題都有兩個鐘啦)我聽完之後好嬲, 但我冇同佢嘈, 我哋啲嘢未食晒都即刻埋單走, 只可以說冇下次! 你估得你一間舖頭咩!
2020-05-29
2020-04-06 916 瀏覽
打冷唔怕偏僻,可以去新蒲崗搵陳儀興。呢度都幫襯過幾次,自己幾鐘意呢度食,今日點個幾個餸各有特色。滷水鵝原先係好味㗎,不過碎骨太多而影響咗個口感。螄蚶基本上有得叫就一定點,上枱時今日有一兩隻不太新鮮,食完都無肚痛黃金反沙竽,應該係甜品俾佢地攪作成為餸食小菜,又幾新奇嘅潮州炒麵,麵硬而且削,麵同蛋又撈唔埋,可能我唔太識食,真係原全唔好食。呢碟係咪神還原一個比較窮嘅潮州人乜都可以食落肚嘅感受?真心見議不要點,但若果想挑戰,想感受一下嘅,都可以一試。埋單共368,走時開始多人等位。
打冷唔怕偏僻,可以去新蒲崗搵陳儀興。

滷水鵝原先係好味㗎,不過碎骨太多而影響咗個口感。

螄蚶基本上有得叫就一定點,上枱時

今日有一兩隻不太新鮮,食完都無肚痛

黃金反沙竽,應該係甜品俾佢地攪作成為餸食小菜,又幾新奇嘅

呢碟係咪神還原一個比較窮嘅潮州人乜都可以食落肚嘅感受?
真心見議不要點,但若果想挑戰,想感受一下嘅,都可以一試。

埋單共368,走時開始多人等位。
2020-04-03
  • 螄蚶
2020-02-29 571 瀏覽
今晚有時間,放工就約埋三個舊同學聚下,近其中一個就去左新蒲崗,呢間好旺喎,全場爆滿,梗係試下啦!鹵水拼盤 生腸爽口,墨魚爽脆,豬頭肉夠油香,夾埋鹵蛋、紅腸夠份量,鹵得好入味。避風塘九肚魚九肚魚最方便啦,魚肉好滑,炸得好香脆,唔會厚炸粉,外脆內軟,加炸蒜同辣椒同食辣得夠惹味。香煎蓮藕餅呢個送飯一流,啖啖肉,有埋爽脆蓮藕粒,口感豐富。炒通菜最緊要保持爽口,蒜頭炒下已經好味。最正就係飲酒,飲到半夜2點幾都無問題,下次再黎!

避風塘九肚魚

香煎蓮藕餅
呢個送飯一流,啖啖肉,有埋爽脆蓮藕粒,口感豐富。

炒通菜最緊要保持爽口,蒜頭炒下已經好味。

最正就係飲酒,飲到半夜2點幾都無問題,下次再黎!

2020-02-28
$190 (宵夜)
2020-02-27 447 瀏覽
新蒲崗超級高質打冷潮州菜,係一間老字號,佢有一間係打邊爐嘅,就喺隔離街! 除咗高質真係冇嘢可以形容,非常地道,性價比高,店員服務態度非常之好!~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟 打冷必食春菜🉐個人認為打啦一定要叫呢個 「前菜」😆味道很好但略嫌湯底有點太油!🌟 魚湯蜆 🐟每隻蜆得非常大隻,湯底#胡椒味比較重,粉絲完全所晒魚湯同蜆嘅鮮味!🌟 澄海鹵水大鵝肝 + 🌟澄海鹵水鵝 🈵必點💯 鵝肝非常大塊,口感粉粉的,非常好食! #滷水鵝 非常入味,不油膩,肉質鮮嫩!🌟 潮州凍魚(馬友)❗❗睇幅相都見到條魚非常之靚,好多魚油,我非常推薦!仲有好多餸想食,我諗要去多幾次先可以食晒佢所有嘅餸😆
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

仲有好多餸想食,我諗要去多幾次先可以食晒佢所有嘅餸😆

2019-09-26
深夜一時多,途經新蒲崗又肚子餓,快快的找戶餐館落腳。本來,我見到餐館裡面只有一兩個客人,不像傳統的那些旺區餐館,深夜仍然爆滿,心想難道食物不好味嗎?甫走進餐館,卻見到這裡裝修得整齊乾淨,放了七八張酒樓般的大圓檯,心想,少人也挺好的,可以享受寧靜的一餐。我左右顧望,牆上滿是各種美饌的圖片,這間餐館是主打潮州打冷的,有粥,有魚,有鹵味,也有煲仔餸菜和風味小炒的。那些圖片看了兩三秒也不自禁垂涎欲滴了起來。隨即,有個看上去很溫文的男服務員行過來,問我總共有多少位客人,介不介意去旁邊另外一個間舖內用餐,原來這裡是有兩間分舖的,只是相隔一間舖位的距離,在那裡還有西式餐廳的四人卡位,感覺真的很寬敞,完全沒有擠逼的感覺。我點了個鹵水拼盤和一個白飯。服務員隨即很興奮地說:「好呀!正。」他似乎對自己的食物充滿著自信。我看了看店內的電視屏幕,原來,這間餐館曾經上過新聞媒體,更做過節目,被推介過的。等了約五分鐘,一碟精緻芳香的鹵水拼盤已上檯,看下去,相比起其他打冷餐館,這道菜的拼湊已經有煥然一新的感覺,排列有序的紅腸躺在左右兩旁,可愛的蛋蛋前後封著關口大門,肉香撲鼻的豬大腸在內圍繞著中間的主人翁,柔弱可憐的鮮

等了約五分鐘,一碟精緻芳香的鹵水拼盤已上檯,看下去,相比起其他打冷餐館,這道菜的拼湊已經有煥然一新的感覺,排列有序的紅腸躺在左右兩旁,可愛的蛋蛋前後封著關口大門,肉香撲鼻的豬大腸在內圍繞著中間的主人翁,柔弱可憐的鮮魷魚伏在鹵肉之上,好像為肉寶寶披上護甲,豆腐則四四正正得像磚塊玉,埋藏在肉堆之內最深處,那幾束芫荽是超級的新鮮,像是一個藝術雕塑頭頂上的點綴。

吃幾口,滋味不斷。雞蛋顯然已鎖緊了鹵水汁,紅腸的彈牙也是剛剛好,豆腐外皮硬而內心軟,嘴嚼感像自己去炒飯般刺激。來到戲肉,當然要向伴在碟旁的辣椒油和甜酸汁致意,我夾一片肉,點一下醬汁,放入口,牙齒尖剛刺進肉裡就已經感受到幸福,霎時間那些酸、辣、甜和嫩肉的四種味道融合了在一起,像首交響樂,在舌頭的感觸細胞內激盪。更加別忘記了重點,這首交響樂的悅耳之處正是因為在夜幕深垂、人煙稀疏的靜寂裡奏出來的。

這一夜的小餐,像是陶淵明的遊田園嗎?是。也像是李白的舉杯暢快嗎?也是。更像是莊周的精神解放嗎?也是!

用餐完畢後,我掏出一百一十元,準備為這次的享樂付帳,心想,如果價錢可以再平民一點,就是完美了。同一時間,老闆娘已徑自走來,語氣像吟歌般道:「夜晚來食個拼盤啊?」為我的一宵夜食結出了詩的味道。

小結:百家餐館中鶴立,萬物繁囂得寧靜。
鹵水拼盤
題外話/補充資料: 少少缺憾: 地理位置有少許偏僻,深夜裡不易找。
2020-02-23
$110 (宵夜)
2020-02-15 244 瀏覽
✨ 今日Herm姐約埋成班friend 去打冷,越多人越可以嗌多啲野食🤤🤤 呢間陳儀興我細細個就聽過呢個名啦,但係食就未食過。✨ 潮式獅蚶👧🏻 呢碟獅蚶係陳儀興嘅secret menu,食開嘅就一定會必點。獅蚶用咗唔同嘅醬料醃製,食落口有少少嘅酒味同辣味,一啲都唔腥,仲要好易上癮🤤。✨ 滷水鵝肝、鵝腸👧🏻 打冷必點當然會係滷味,Herm姐不嬲都好中意食滷水豆腐,滷水汁唔鹹得黎又好入味,調教得幾好。再者,鵝腸包滿住脂肪,真係食完真係要減肥😂😂。✨ 避風塘炒蜆👧🏻 呢味餸係個friend 特別點嘅,朋友仔最中意食蜆肉。呢個避風塘風味配落蜆肉真係好夾,嗰啲香蒜辣椒再配埋鮮甜嘅海鮮,真係食極唔停。✨ 水煮牛👧🏻 Herm姐最中意就係食辣野,呢個水煮牛就最啱我口味啦。每一塊牛都好嫩口好滑,份量仲要好多添。😍✨ 避風塘炒蟹👧🏻 打冷當然要必嗌避風塘風味嘅野食啦,炒蟹超級惹味而且有好多炒蒜放面。炒蟹仲夠多肉同蟹膏,真係會食到lamlam脷。
✨ 潮式獅蚶
✨ 滷水鵝肝、鵝腸
✨ 避風塘炒蜆
✨ 水煮牛
✨ 避風塘炒蟹

2020-02-15 236 瀏覽
今日去新蒲崗探婆婆,婆婆帶路去食飯!佢話呢間好多人㗎早啲去!好在有聽佢講六點就過嚟等位,當然就唔使等啦好快就可以入座!呢間餐廳同一個地方附近有幾間店舖應該都幾受歡迎,主要係食炒小菜,潮州菜!整體來講炒出嚟嘅小菜都有鑊氣,絕對有大排檔嘅感覺!食物種類比較多選擇,也有打邊爐!我比較想食潮州菜所以今日主打潮州菜式!滷水鵝件: 味道不錯很入味,婆婆都話食到啲肉都夠林!豆腐在底更加入味!滷水鵝腸:一樣夠入味,哦腸夠爽口!分量亦都很多,配飯食一流豪仔餅: 食潮州菜亦都係必食嘅菜式,上菜熱辣辣,而且大大份!每一啖都食到豪仔,又香又脆!味道不錯啫啫鐵板通菜:真係鐵板上,夠晒熱!炒得很香,又係跟飯食一流的菜色今次婆婆冇介紹錯,街坊可以識得捐窿捐啦搵嘢食!

我比較想食潮州菜所以今日主打潮州菜式!
滷水鵝腸:一樣夠入味,哦腸夠爽口!分量亦都很多,配飯食一流

今次婆婆冇介紹錯,街坊可以識得捐窿捐啦搵嘢食!
2020-02-14 191 瀏覽
話說一直以來都好鍾意食打冷,而呢一間打冷菜館我亦都聽過好多次佢個名,今次一於就同兩個朋友過嚟試一試佢!見到門口咁典型嘅潮州識擺法就知道一定係一間好懷舊嘅潮州打冷菜館呀!首先諗都唔諗就叫咗一碟螄蚶,係我嘅最愛!因為女人食係最好最補血嘅,呢間葉得真係超級入味亦都落咗好多我最愛嘅蒜頭,我自己一個人都食咗大半碟配埋啤酒真係一絕!潮州春菜呢咪餸唔係到到都有得食,直情覺得有啲童年嘅味道啊又係我嘅最愛鵝肝,其實好多人都會鍾意喺西餐廳食鵝肝,但係我好想話俾你知,其實潮州菜館嘅鵝肝先係最好食!入口係可以即溶㗎最後就梗係唔少得滷水鵝拼盤啦!呢一餐簡直係完美啊,都未食完已經諗緊下次幾時要再嚟啦,叫咗咁多味餸埋單先至三百幾蚊

潮州春菜
呢咪餸唔係到到都有得食,直情覺得有啲童年嘅味道啊

最後就梗係唔少得滷水鵝拼盤啦!

香港擁有多國多族既特質就好明顯,淨係中國菜都數死你,配合多年既大排檔文化,好多熱炒小菜都非常有價值潮州菜當然係熱選,除打冷最正幾味,特色小炒都正今次食出名潮州菜食店陳儀興,睇下有咩驚喜店共分三邊,旺到一個點,平日夜晚可能都要訂,裝修,無啦,牌檔咁菜式當然以潮式野為骨幹,好多款式既小妙、海鮮,期待花多眼亂,揀餸都揀左十幾分鐘,潮州嘢無理由唔食魚既,揀左凍馬友,馬友特色:油分高,較大條夠肉,佢完全發揮到佢既特點油分充足既肉再加埋普寧豆醬,無得輸份量都好足,好正好滿足加個椒鹽九肚魚,賣相一流,外脆既,味道都相當不錯不過入面既肉就未算最滑,同埋食食下佢變細左,即係一開始既賣相只係因為炸完,不過味道係ok既豉椒炒大蜆,蜆真係大既蜆肉都幾鮮,有咬口既豉椒味道相當不錯,非常有風味份量亦好足,係值得一食既原本都夠喇但見冬天有豆苗,多口問下可以點整,佢居然答我雞油!!!!!認真如果你食過雞油炒豆苗,你對豆苗或者雞油或者傳統大排檔菜,應該有啲研究識食豆苗既人必叫:雞油炒豆苗,佢能夠將豆苗既特別味道發揮到極點一試難忘而好多地方已經無,上台即試,係依個味喇魔鬼在細節就係依種,勞蘇食會話,你未食過雞油炒豆苗你唔
潮州菜當然係熱選,除打冷最正幾味,特色小炒都正
今次食出名潮州菜食店陳儀興,睇下有咩驚喜
菜式當然以潮式野為骨幹,好多款式既小妙、海鮮,期待

油分充足既肉再加埋普寧豆醬,無得輸
份量都好足,好正好滿足
加個椒鹽九肚魚,賣相一流,外脆既,味道都相當不錯

潮州凍馬友

馬友加普寧豆醬

椒鹽九肚魚

九肚魚

豉椒炒大蜆,蜆真係大既
蜆肉都幾鮮,有咬口既
豉椒味道相當不錯,非常有風味
份量亦好足,係值得一食既
一試難忘而好多地方已經無,上台即試,係依個味喇
魔鬼在細節就係依種,勞蘇食會話,你未食過雞油炒豆苗你唔算食過最好味嘅豆苗

豉椒炒大蜆

肥蜆