2019-02-18 2368 瀏覽
17/2/2019 @ 川淮居新年當然要食中菜, 因為大家都住沙田,所以同一班好姊妹揀咗嚟呢一間餐廳食飯。我哋六個人叫左兩個前菜,兩個主菜,再加多隻北京填鴨。餐廳服務都唔錯,好彩我哋一早book咗位,所以唔需要等就入得,侍應會幫你套椅套同斟茶等等。前菜… 燻魚同老醋小排骨新與舊乾身,上面伴啲汁,有煙燻味加少少酸甜味,幾開胃。個人比較鍾意老醋小排骨, 老醋嘅味道好香又唔會太搶太俗,而且排骨軟硬啱啱好, 骨頭都好容易甩到出嚟主菜… 鮮茄蝦仁鍋巴,砂鍋雲吞雞煲鮮茄蝦仁鍋巴我覺得係必食之選,鍋巴炸得脆卜卜,而且唔油膩,即使放得耐都仍然好脆口,個人食咗三嚿都唔覺得滯,非常好食 鮮茄汁稀得黎好夠味,唔會好似一pat pat張住,而且有好多蝦仁,蝦仁夠爽口彈牙,配埋新鮮番茄食,非常開胃砂鍋雲吞雞煲賣相好靚,湯底都好濃沃鮮甜,雲吞都至少有十粒,而且侍應會幫你分埋一碗碗, 如果可以再熱啲就更加好。主打:北京填鴨一隻北京填鴨其實即是片皮鴨, 見佢喺餐廳必食之選,所以對佢冇咁高嘅期望。 填鴨係香脆的但係略嫌比較油, 包住片皮鴨的皮非常煙韌,而且有啲笠和"淋身",個人不太喜歡。 可以一讚的係醬汁畀咗好多,而且
17/2/2019 @ 川淮居
我哋六個人叫左兩個前菜,兩個主菜,再加多隻北京填鴨。

前菜… 燻魚同老醋小排骨
燻魚

新與舊乾身,上面伴啲汁,有煙燻味加少少酸甜味,幾開胃。
老醋小排骨

主菜… 鮮茄蝦仁鍋巴,砂鍋雲吞雞煲
鮮茄蝦仁鍋巴

砂鍋雲吞雞

主打:北京填鴨一隻
北京填鴨一隻

北京填鴨其實即是片皮鴨, 見佢喺餐廳必食之選,所以對佢冇咁高嘅期望。 填鴨係香脆的但係略嫌比較油, 包住片皮鴨的皮非常煙韌,而且有啲笠和"淋身",個人不太喜歡。 可以一讚的係醬汁畀咗好多,而且味道調教得啱啱好,唔會太鹹配埋鴨食係好食的!
另外我哋仲嗌咗個銀絲卷做甜品
信用卡有折,所以埋單一人150蚊都唔使,個人覺得算抵食。

唯一覺得唔係幾好嘅係餐廳坐得比較迫夾,完全係凳背囊櫈背
老醋小排骨
鮮茄蝦仁鍋巴