今日夜晚食中餐,黎呢度諗住方便傾偈。餚肉,正常水準,連埋上面啲薑絲食都唔錯嘅鍋巴配蝦仁蕃茄,幾夾幾好蝦仁清炒萵苣筍絲,幾好味,朋友撈埋上面啲醬食覺得仲正砂鍋雲吞雞,雞無想像中咁腍,湯方面我覺得ok嘅,有人反映味精感重我反而嫌雲吞啲肉太鹹要連埋湯一齊食尾聲服務員三番四次想黎收咗啲嘢,但其實未食哂嘅,只係我地停咗手掛住傾偈,原本都覺得阻住咗佢地,但佢竟然問咗四五次我覺得呢方面再變下可能好啲,可能係員工,又或者我地
今日夜晚食中餐,黎呢度諗住方便傾偈。

餚肉,正常水準,連埋上面啲薑絲食都唔錯嘅

鍋巴配蝦仁蕃茄,幾夾
幾好蝦仁

清炒萵苣筍絲,幾好味,朋友撈埋上面啲醬食覺得仲正

我反而嫌雲吞啲肉太鹹
要連埋湯一齊食

我覺得呢方面再變下可能好啲,可能係員工,又或者我地
2019-07-19 280 瀏覽
我好鐘意食上海菜,小龍包,雞絲粉皮,擔擔面等等今晚食左好幾個菜,不過我影相影左三種,其餘無影到,以免影響朋友食飯生煎包,雖然上台感覺唔到有熱氣,但咬上口發覺好燙口,咬完一口要凍一凍先生煎包肉汁多,好食過某過氣明星開既多多聲!擔擔面,我怕辣,我叫了辣汁另上,面上正正是辣汁加醬料,把面加醬汁溝埋一齊,一般般,擔擔面水準未能保持我叫錯左一個魚湯羹,呢個湯羹帶點酸味,另一個食開既,比較適合我口味!松子黃魚,每次黎呢度必食,今次黃花魚有點魚腥味,而且炸得太干了得有點點失望蒸餃,同生煎包一樣,肉汁豐富!提提各位記得訂位!
我好鐘意食上海菜,小龍包,雞絲粉皮,擔擔面等等
生煎包
生煎包肉汁多,好食過某過氣明星開既多多聲!
擔擔面

得有點點失望

蒸餃,同生煎包一樣,肉汁豐富!

提提各位記得訂位!
2019-07-07
生煎包
2019-07-10 269 瀏覽
中午12點半來到,等位用了半小時,這裡的入座廣播,音量完全被隔離的潮庭蓋過,站在幾步以外已聽不到!等到入座,點了幾款點心和小食。點了壽眉茶,茶很清香,美中不足的是所用的碟有破損!燻魚,做得中規中矩,配搭飯或麵來吃會無咁鹹!紅油炒手,皮薄饀靚,食落去有少少麻,不太辣,超靚!這個嫩雞煨麵,味道清淡,不油膩,雞肉嫩滑!XO醬星洲炒蘿蔔糕,點了這個小食,半小時也未送來,找侍應跟進,她也只應了一聲就算,唯有繼續等,直至最後才送來!(等了超過1小時)真的不明所以!這個小食做得非常出色,望落去,無法想像它是炒蘿蔔糕,以為是炒魚塊,怎知吃第一口,外脆內軟,配合辣醬吃,更惹味!甜品--千層咖啡糕,依然咁好味,每次都必吃!

等到入座,點了幾款點心和小食。
午巿--茶 每位$15
點了壽眉茶,茶很清香
,美中不足的是所用的碟有破損!
燻魚
燻魚,做得中規中矩,配搭飯或麵來吃會無咁鹹!
成都紅油抄手
紅油炒手,皮薄饀靚,食落去有少少麻,不太辣,超靚!

淮揚嫩雞煨麵
這個嫩雞煨麵,味道清淡,不油膩,雞肉嫩滑!

XO醬星洲炒蘿蔔糕
真的不明所以!
這個小食做得非常出色
千層咖啡糕
甜品--千層咖啡糕,依然咁好味,每次都必吃!
成都紅油抄手
淮揚嫩雞煨麵
XO醬星洲炒蘿蔔糕
千層咖啡糕
2019-06-21 330 瀏覽
沙田呢邊飲茶比較貴, 所以都比較少過嚟飲茶, 但今日咁啱嚟開呢邊, 就嚟飲下茶啦~一望茶錢, 又靜靜雞加左價🙈🙈炸雲吞: 外面脆, 入面嘅鮮蝦餡都幾爽口👍🏻上海排骨麵: 排骨好油, 啲肉嘅質地好稔, 我食左一舊就唔想再食🙊一舊肉有兩隻色🙈 可能係醃味或者落左鬆肉粉,令肉嘅顏色唔均勻☹️小籠包: 個皮未夾已經見到穿左, 好難成功夾起又唔穿, 啲肉嘅感覺唔係好新鮮, 好似整左好耐咁😣蔥油餅: 外皮脆, 內餡勁多蔥, 有啲油膩最差係呢個👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻炸魷魚鬚: 一放上枱已經聞到好腥, 食落仲腥🤮一次比一次差, 無咩必要都係唔好嚟食😞

一望茶錢, 又靜靜雞加左價🙈🙈

炸雲吞: 外面脆, 入面嘅鮮蝦餡都幾爽口👍🏻

蔥油餅: 外皮脆, 內餡勁多蔥, 有啲油膩

最差係呢個👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
炸魷魚鬚: 一放上枱已經聞到好腥, 食落仲腥🤮

一次比一次差, 無咩必要都係唔好嚟食😞

2019-06-08 346 瀏覽
是日親戚大壽,裏面比想像中寬敞。望住餐牌以為又係傳統嘢,點知...先黎呢碟幾特別,海蜇勁有咬口,老醋小排骨真係相當惹味!呢個蝦球一上以為係法國菜啲汁較得好味,蝦勁彈牙呢個芙蓉蛋啖口啲,連埋唔知咩片同蝦,味道一般平時到食翅,今次轉咗燕窩,勁足料。螺片超大塊,雖然薄但係可以食勁耐呢個魚賣相勁好,可能用咕嚕肉汁嘅關係,一食勁似咕嚕肉,但之後又變番魚片皮鴨正常水準,但貼心嘅係每塊皮都有塊蒸籠紙隔離,唔會黏實哂,值得一讚!津白加金華火腿,正常水準超薄皮小籠包,個個夾都穿但又幾好玩連埋啲湯飲係正嘅埋尾酒釀小丸子,聞落好重酒味,但食落幾夾,同埋唔算好酒整體黎講成餐都幾正,啲侍應都幾helpful!
是日親戚大壽,裏面比想像中寬敞。

望住餐牌以為又係傳統嘢,點知...

先黎呢碟幾特別,海蜇勁有咬口,老醋小排骨真係相當惹味!

呢個蝦球一上以為係法國菜

啲汁較得好味,蝦勁彈牙

呢個芙蓉蛋啖口啲,連埋唔知咩片同蝦,味道一般

平時到食翅,今次轉咗燕窩,勁足料。

螺片超大塊,雖然薄但係可以食勁耐

津白加金華火腿,正常水準

超薄皮小籠包,個個夾都穿
但又幾好玩
連埋啲湯飲係正嘅

埋尾酒釀小丸子,聞落好重酒味,但食落幾夾,同埋唔算好酒

整體黎講成餐都幾正,啲侍應都幾helpful!
2019-05-13 591 瀏覽
因為母親節當日約唔齊人所以我哋提早咗慶祝,媽媽鍾意食上海菜所以就揀咗呢間。依家係美心集團旗下嘅你見到成層都係美心嘅餐廳。見到佢門口貼住片皮鴨嘅海報忍唔住都叫返半隻黎試吓。其實佢嘅菜式都唔錯,但唔知點解我叫咗個拔絲蘋果,我完全見唔到任何拔絲,根本呢佢凍左硬都咬唔開。仲有碟上海粗炒,我一路漏單,到我哋都食緊甜品嘅時候佢先拎黎。最搞笑係個片皮鴨嘅麼麼,其實一早都知佢係喺工房度做好晒拎過嚟整返熱。但我冇諗過個侍應就咁將成個包裝拎上枱,係我面前就咁用手搣開放返入個蒸籠度。大佬美心集團咁嘅服務,咁嘅食物質素,但係咁嘅價錢我就覺得唔太合理。
依家係美心集團旗下嘅你見到成層都係美心嘅餐廳。
見到佢門口貼住片皮鴨嘅海報忍唔住都叫返半隻黎試吓。

2019-05-07
母親節
Tastes:3/5Environment:4/5Service:1/5新城市廣場係我地屋企人經常去飲茶傾計既地方之一,同層有仲有幾間酒樓,雖然呢間係價錢上係比較貴少少,但屋企人始終係鐘情呢間酒樓。食物方面,呢間酒樓完勝翠苑,早一排同屋企人去完萬佛寺食利苑,翠苑既食物竟然係唔熱,十分之差。呢間既食物唔會好似翠苑咁,食物上到殷都係熱,同埋小籠包鮮嫩多汁,金錢肚都好食。最好食就係隻雞,又嫩又滑。其他食物都係平時酒樓食到既味道,唔會差得去邊。不過侍應既服務就有待改善,因為想要多張椅黎比野,就請左侍應幫忙拎一張椅過黎,但侍應可能比較忙,就態度好差咁回應:得啦,陣間拎黎。令人感到不快。整得黎講,都叫好食過其他幾間酒樓,下次都會再黎食。
Tastes:3/5
Environment:4/5
Service:1/5

整得黎講,都叫好食過其他幾間酒樓,下次都會再黎食。
2019-05-04 341 瀏覽
今日同朋友飲茶,隔離兩間翠園同潮苑都好多人,得e間唔使等,所以入左去。好多年前都食過,最鍾意佢地d韭菜粿,十分特別,韭菜味好香,皮唔厚。仲食左蠔珠炒蛋,蛋味好濃,蠔仔都好多
因為多間酒樓也擺婚宴,百曰宴,沒有位,而我也很想吃片皮鴨,所以第三次光顧,但是食品,服務就大不如前,我一坐下,一名女待應拿水來,把水倒了在抬布上,是倒在掎子和進食抬布位置上,但是她放下水,完全沒有理會,走人,我嬲到,叫番她來,問她㚷幫我換番張抬布,她很不願意。仲問,妳要換半隻片皮鴨,有多片肥鴨,我巳拿了一塊麵粉皮包住肥鴨,但咬落去,完全肥油滴滴,咬不下炒鱔糊,醬汁杰撻撻,好過份素🦢,別緻,細詐銀絲卷,侍應忘記拿奶俾我呀。清淡萵苣筍絲,味道有點咸蒜泥白肉醬汁有啲辣有啲甜,這個菜唯一是最野味加前菜是最好吃唔好意思,附加一張核突圖片,是沒有人幫我們執拾碗筷,人手不足,服務參差。有些服務生不錯有些就
炒鱔糊,醬汁杰撻撻,好過份
素🦢,別緻,細
詐銀絲卷,侍應忘記拿奶俾我呀。
清淡萵苣筍絲,味道有點咸
蒜泥白肉醬汁有啲辣有啲甜,這個菜唯一是最野味
前菜是最好吃
噚晚6:17pm點咗糖醋桂花魚,6:17pm落單直至7:12pm才上菜,落單半個鐘已催,回覆呢味餸需要煮半個鐘,直到7:00pm再催,回覆需要再等,但兩次詢問兩位部長都無了解廚房情況,直接回覆,終於7:12上菜,魚又唔熱,汁都凍晒,呢條凍咗嘅餸價值$238,物非所值ps:隔離枱遲過我入坐,仲有廚師出嚟招呼,入座唔到10分鐘已有兩碟餸上枱,隔離枱食完,我碟餸都未上枱有枱二人,等咗好耐都無人幫忙落單,唔耐繁走咗,我見過部長望到,無咩反應,可能常常出現嘅情況
呢條凍咗嘅餸價值$238,物非所值

隔離枱食完,我碟餸都未上枱
糖醋桂花魚
2019-03-08 431 瀏覽
我地4個人2點入座,冇人招呼,冇人執台(冇擺布冇餐具),冇人理,野食上得慢,叫左9樣,黎得7樣,到3點仲有3樣味黎,同員工講左左一次,佢話已經同廚房講左,但到15分都係冇菜上,去到3點半埋單d菜都係冇上,人手嚴重不足,坐既位又超逼,唔會再食第2次囉
2019-03-08
2019-02-27 561 瀏覽
它們的食物是幾好味的,小籠包皮薄多汁,其他餸分量都幾大。美中不足是北京填鴨要等太久。但是攪到最無奈是有啲人的服務態度,有個女部長做錯野還去駁嘴。真吾明大集團啲training都是這樣失敗。返而有啲低級小小的服務員還比這部長好得多。 Food is great and big portion; soup dumplings are exceptional. The wait time for Peking Duck is a little ridiculous.However, terrible service by one of the middle manager lady. She messed up, refused to check my order, and also talk back when I inquired about my missing food. Not sure how such a big corporation has such terrible training for their managers. I guess she doe

However, terrible service by one of the middle manager lady. She messed up, refused to check my order, and also talk back when I inquired about my missing food. Not sure how such a big corporation has such terrible training for their managers. I guess she doesn’t know part of her job is also customer service? Even the normal waiters provide much better service than this particular lady.
  • 無錫灌湯小籠包
2019-02-23 503 瀏覽
奶奶生日食飯,唔想成日都食粵菜,姑仔提議試下其他,呢間唔使限時,自己帶蛋糕,如果是同一集團餅店,唔收切餅費。 大家都可能已經估到係邊個集團,不斷開一些唔同類型的食店。今晚有人擺酒,我哋只可被安排坐走廊靠玻璃窗位置,六人枱貼著玻璃,都有少少迫,見有廳房,擺設都幾別緻。六人給了兩碟前菜,這個價錢非常抵食($20/碟),且份量不細,有酸菜、花生、小豆卜、雲耳及青瓜,辣辣地好醒胃。無錫灌湯小籠包~ 確實皮薄餡靚,好彩皮薄得嚟不容易穿,湯汁肉味好香。金華火腿扒津白~ 只得四件金華火腿,我哋六個人都唔夠分,津白夾住火腿食味道都偏鹹。京蔥爆炒里脊絲(伴薄餅六塊)~ 呢個炒得最香,京蔥、洋葱及醬汁味道甜甜地,好香口,豬肉絲夠淋,用薄餅包住食好美味,一籠薄餅唔止六塊,大概有十塊,每塊之間都有一張紙隔開,都唔知話佢係細心定係唔環保。生爆梁溪鱔片~ 賣相好一般,但原來炒得好夠味,落咗酒,劈咗啲腥味,整碟都有好多件鱔片,配菜有筍、紅椒、青椒及洋蔥。山東魯肉炸醬拉麵~ 呢個第一次食,將肥瘦剛好的魯肉砌成方粒,青瓜絲用了較硬皮的青瓜,麻醬自己落,與貌似烏冬面粗的上海麵攪拌便成,感覺較肥膩,是山東款式,不是平日食開

山東魯肉炸醬拉麵~ 呢個第一次食,將肥瘦剛好的魯肉砌成方粒,青瓜絲用了較硬皮的青瓜,麻醬自己落,與貌似烏冬面粗的上海麵攪拌便成,感覺較肥膩,是山東款式,不是平日食開那種。

烤北京片皮鴨(半隻)~ 呢個等咗大約半個鐘,侍應話即烤,不見廚師片皮,但上菜時都有一碟鴨件,味道還可以,可能因為我鍾意食甜醬同京蔥,同出面分別不大,一籠薄餅夠,加錢叫多籠。

整體上呢一餐冇乜特別驚喜,價錢屬於中價偏貴。

因為自己帶咗蛋糕,所以冇試佢嘅甜品

2019-02-22
2019-02-18 2368 瀏覽
17/2/2019 @ 川淮居新年當然要食中菜, 因為大家都住沙田,所以同一班好姊妹揀咗嚟呢一間餐廳食飯。我哋六個人叫左兩個前菜,兩個主菜,再加多隻北京填鴨。餐廳服務都唔錯,好彩我哋一早book咗位,所以唔需要等就入得,侍應會幫你套椅套同斟茶等等。前菜… 燻魚同老醋小排骨新與舊乾身,上面伴啲汁,有煙燻味加少少酸甜味,幾開胃。個人比較鍾意老醋小排骨, 老醋嘅味道好香又唔會太搶太俗,而且排骨軟硬啱啱好, 骨頭都好容易甩到出嚟主菜… 鮮茄蝦仁鍋巴,砂鍋雲吞雞煲鮮茄蝦仁鍋巴我覺得係必食之選,鍋巴炸得脆卜卜,而且唔油膩,即使放得耐都仍然好脆口,個人食咗三嚿都唔覺得滯,非常好食 鮮茄汁稀得黎好夠味,唔會好似一pat pat張住,而且有好多蝦仁,蝦仁夠爽口彈牙,配埋新鮮番茄食,非常開胃砂鍋雲吞雞煲賣相好靚,湯底都好濃沃鮮甜,雲吞都至少有十粒,而且侍應會幫你分埋一碗碗, 如果可以再熱啲就更加好。主打:北京填鴨一隻北京填鴨其實即是片皮鴨, 見佢喺餐廳必食之選,所以對佢冇咁高嘅期望。 填鴨係香脆的但係略嫌比較油, 包住片皮鴨的皮非常煙韌,而且有啲笠和"淋身",個人不太喜歡。 可以一讚的係醬汁畀咗好多,而且
17/2/2019 @ 川淮居
我哋六個人叫左兩個前菜,兩個主菜,再加多隻北京填鴨。

前菜… 燻魚同老醋小排骨
燻魚

新與舊乾身,上面伴啲汁,有煙燻味加少少酸甜味,幾開胃。
老醋小排骨

主菜… 鮮茄蝦仁鍋巴,砂鍋雲吞雞煲
鮮茄蝦仁鍋巴

砂鍋雲吞雞

主打:北京填鴨一隻
北京填鴨一隻

北京填鴨其實即是片皮鴨, 見佢喺餐廳必食之選,所以對佢冇咁高嘅期望。 填鴨係香脆的但係略嫌比較油, 包住片皮鴨的皮非常煙韌,而且有啲笠和"淋身",個人不太喜歡。 可以一讚的係醬汁畀咗好多,而且味道調教得啱啱好,唔會太鹹配埋鴨食係好食的!
另外我哋仲嗌咗個銀絲卷做甜品
信用卡有折,所以埋單一人150蚊都唔使,個人覺得算抵食。

唯一覺得唔係幾好嘅係餐廳坐得比較迫夾,完全係凳背囊櫈背
老醋小排骨
鮮茄蝦仁鍋巴
砂鍋雲吞雞
北京填鴨一隻
2019-02-15 380 瀏覽
原來川淮居都係美心集團,但呢間係食滬菜,我地6個大人叫咗隻片皮鴨,佢地話呢隻係正宗北京片皮鴨味道!同我地平時食開嘅片皮鴨好唔同,我地都覺得啲味道幾特別,又叫咗2籠小籠包,擔擔丏,同牛肉餅,味道一般,本人覺得最好食就係餐前碟前菜,我們再叫多2碟食,我地6人食成咗$1500元都唔係叫得多餸,都幾貴呀!