2019-10-23 758 瀏覽
難得出城用餐,難得約到兩位美女雙伴晚宴,早少少到場打點一切,沒有預謀的 happy hour。雞尾酒十分有趣吸引,嘆多幾款先。大量色彩繽紛的雞尾酒,已經多年吸引不到我喇,可能大部份時間都留係新界某幾個地方。出城食飯場內好多美女,我真係好難專心嘆美酒佳餚呢。朋友們遲遲未到,實在太肚餓,點款小食頂住肚先。雞牛羊豬都有齊,仲有海鮮、龍蝦、薄餅、等等等等。好多肉好多肉,骨子裡不折不扣食肉獸的我,見到口水流!還有獨特的餡角餅,第一次見要試試。暴飲暴食,美酒佳餚,美女相伴,歡樂時光。飲掉馬天尼、芝華士、積丹尼。消滅掉 24 安 T 骨扒、腸併、炸魷、焗薯皮、龍蝦湯、提拉米蘇、等等等等,實在利害。遲兩秒行入門口,比前面兩條仔行先一步,見佢地仲係度猶豫之際,我即刻示意叔叔侍應想講我訂左位,竟然唔比機會我講野,不客氣地嚷著叫我等等先!態度好似話我阻佢招呼兩條仔款,我即時黑面有點上火!最終被那兩條仔霸左梳化位,激死我!好啦終於輪到我,我訂左位,依個叔叔侍應才如夢初醒。仲要安排我坐廁所門口,真係火都黎!我有訂檯架,唔坐呀!寧願坐門口旁比較熱,都唔坐廁所。Stella 生啤,我多年的死穴,不知何解兩杯生啤就可

Stella 生啤,我多年的死穴,不知何解兩杯生啤就可以醉,雖然酒味中度帶清爽。百里香馬天尼 Thyme Martini,簡約的設置亦不失優雅!霧氣加微南雲朵的顏色如詩如畫,使我想起北海道的美瑛青池。酸酸甜甜夾雜少許咸味,酒香醇厚不濁,極合我口味。

肉桂蘋果威士忌,頭半杯加得芝華士不夠,甜甜的而散發微弱肉桂味。尾半杯落足芝華士,除酒味外什麼都飲不到。粉紅豹 Pink Pankther,啫喱味的什果賓治加即釘遼,後期慢慢滲出玫瑰花香,內外都極具浪漫風格。微風 Bay breeze,十足十有酒味的 pussy foot。早飲早爆早訓覺,食飽飲醉即回家休息。

青蘋果莫希托 Green apple mojito,清新味道不太甜,少少酸蘋果味,隱約有點薄荷香。咖啡狂想曲 Coffee dream,咖啡及雲尼拿味道突出極濃,甜味酒味也不弱。西班牙特飲 Sangria,已飲大半才覺得非常奇怪,似足果汁一樣越飲越甜,原來忘記將紅酒倒出,搞覺笑﹗鮮果味欠奉,陰沉,起碼不苦澀。

水牛城雞翼,西芹條芹斷絲連,爽脆多汁十分鮮甜。用手食最滋味最地道最狂野!只得茄汁及藍芝士醬,漏給水牛城辣汁嗎?嫩嫩白肉充滿肉汁,雞皮香脆,原味淨食已非常香口美味。

烤八爪魚鬚沙律伴焗新薯,嚥韌惹味的八爪魚鬚,粗粗的帶著濃厚海鮮味,焦香非常,越食越想食。新薯亦半點也不馬虎,焗得熱烘烘香噴噴,微爽而薯味甜美出眾,烹調出色!

鐵板香蒜炒辣蝦,海蝦球大大碌煎得兩面金黃,還保有可口蝦汁,爽爽彈彈有蝦味十分罕見,搭上蒜香辣汁更加醒神,沒有挑剔的空間。辣汁散發著鮮蝦味道,並不會浪費,用多士條索汁慢嘆,精髓所在,香口美妙。

美國牛腹肉扒 5 成熟,竟然會配上茄汁、黑椒汁及蘑菇汁,牛扒這情況少之又少,個人覺得極品靚牛幾乎不需要任何醬汁,食其原味已非凡脫俗。嫩紅牛肉吸引絕頂,肚腩軟塾無比。牛味清爽不膩,滴滴肉汁搶著跑出來,高質味美有嚼勁,食到停不了口,滋味無窮心心眼。

波士頓龍蝦尾龍蝦汁貝殼粉,份量跟我早餐食的火腿通粉相約。半隻龍蝦還要再開二,奀滋滋細細的龍蝦肉,我食虎蝦都大隻過佢﹗過熟韌韌,龍蝦味及海水味還有少許的。微暖通粉無汁乾爭爭,失敗中的失敗!免強有少許龍蝦湯味。

芝士蘑菇牛肉餡角薄餅,脹卜卜新鮮出爐滾熱辣端上,絕對跟薄餅百份百一樣的味道及質地。咬極都係感覺空盪盪沒什麼餡料,原來全部聚埋一邊角落,最後終於食到啖啖肉啖啖芝士。根本係食緊肉批的感覺,味道十足十罐頭忌菇忌廉湯。不要浪費清掉,話晒都皮脆肉嫩。

脆炸魷魚半份 Calamari Fritti,紅椒粉辣椒粉撞出十分熟識的味道,燒烤味粟一燒嗎?鬆化炸漿包著爽彈嚥韌多汁的魷魚鬚,完全度出奇地高!海鮮味濃,彷似置身大海一樣。跟著的醬汁同樣出色,白酸忌廉?原來係香蒜沙律醬,估您唔到又食您唔出。紅稀稀的汁?原來係泰式青檸辣椒醬,調過的泰式雞醬來的,不是馬虎倒出黎就算,有香草有鮮檸芬芳,舒服清爽醒胃不會甜淋淋。靜靜雞自私食,我一個人獨享,似乎有點唔夠喉呢。

脆炸薯皮,另類遍僻的演釋,食材各自各精采,感覺完全無溝通,外觀似十足焗薯皮熱食沙律。炸薯皮墊底灑上煙肉茄粒蔥花炸蒜,再後加篤酸忌廉,有趣有趣!不是焗釀薯皮來的,喜歡的可以拿著薯皮盛著煙肉茄粒蔥花炸蒜沾點酸忌廉同吃,百花齊放!不喜歡的可以淨食炸薯皮,夠厚身都有點薯肉食,薯甜外脆外軟,蠻香口喎。餐牌有寫車打芝士,但不知去了那裡,已溶掉在薯皮上?還是細粒到見唔到?

肉腸併盤 Sausage Party,由圖林根腸、雷根斯堡腸、紐倫堡腸及芝士豬肉腸組合而成,還有薯蓉及酸菜墊底,重量級輸出。熱烘烘高質洋腸,全部甜美各具特色,夢幻組合無械可擊!焦香肉甜、滴汁香醇、啖啖靚肉、不咸不嗆,沒有不好吃的理由。滾埋薯蓉搭堆酸菜齊齊嘆,美味到天涯海角!趁情食味道最佳。

龍蝦湯 Loster Bisque,極度厚身的湯汁,欠缺幼滑質地,普通龍蝦湯味道,蝦味特濃帶少少濁,沒有干邑沒有威士忌。半隻龍蝦肉作點綴,爽爽的有著微微龍蝦鮮甜。平庸免強合格,試試無妨。

美國 T 骨牛扒 U.S. T-bone Steak 24oz,斤量十足還配上大量伴菜,期待已久的主角登場,見到口水流,立刻進行掃蕩!乾硬焗蒜,不粉甜不潤澤,跟大埔 fat belly 天淵之別,有否邊焗邊搽汁架?無話特別好食,色香味正常美式烹調手藝,落味清淡的,牛味有的,肉汁有的,嫩紅色鬆軟的,蠻可口不錯!沾燒汁提提味會更精彩。

熱情脆焗蛋白餅,不愛甜品的我沒意見。色彩繽紛,擺位大方得體,賣相吸引。以為係雪糕,其實蛋糕來的,旁邊伴著少量新鮮雜果。
Stella 生啤
Stella 生啤