呢日去太子開完會就同partner食埋飯先返office,我哋去咗彌敦道726號果幢大廈搵嘢食。同事見到有間食吉列牛嘅就話想試下,哈哈好呀,我之前只係喺第間食過一次,一直都想再食多次。呢日就正中下懷喇🤣。幢大廈層層都係食肆,不過幾乎全𨋢嘅人都係出7樓,即係去我哋食嗰間😜。大廈每層樓嘅格局都差唔多,面積都幾細,一眼望哂,但有一邊係落地玻璃,幾開揚。餐廳有做lunch set,有茶漬飯同麵等等,但我哋一心嚟食招牌菜嘛。吉列牛定食($148),個定食望落已經覺得好繽紛😍,有幾款小碟、味增湯同飯素白飯。而主角吉列牛🐮嘅賣相非常唔錯,加上份量十足,每人食到5-6嚿。吉列牛係餐廳先將牛肉外層炸脆,而中間部份就保持生生哋,之後食客就可以自己將牛肉再放上嚿熱石到燒熟佢。由於牛肉嚟到嘅時候都已經係半熟,所以簡單燒幾下,就食得👍。我估唔到牛肉味道都幾好,燒到熟肉質仍然幾嫩,而且仲幾juicy😋,牛味濃郁。留意返,成個定食份量其實幾多,牛肉亦都多,所以兩個人嚟食,我覺得叫一份都已經好夠。不過同場有幾枱嘅食客都一人食一份,可能係牛魔王嚟🐂。另外,我哋叫咗咖哩忌廉烏冬(牛)($78),另一招牌菜。烏冬嘅造型好特

咖哩忌廉烏冬

另外,我哋叫咗咖哩忌廉烏冬(牛)($78),另一招牌菜。烏冬嘅造型好特別,如果無睇過餐牌食物圖,我係唔會知係乜嚟🙈。烏冬面頭真係有好多好多忌廉,但食落唔係甜嗰種,亦都無乜膩嘅感覺,不過就咁食就無咩味。
咖哩忌廉烏冬

撈起成碗就見到下面嘅咖哩烏冬,中間夾雜啲牛肉,肉嘅份量就有啲少,好彩有吉列牛補數。咖哩烏冬呈現淡黃色,但味道其實幾濃,🌶辣味亦都幾明顯,有上面層忌廉中和返就變得好好食,無漏嘅感覺。
Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼

最後,我哋仲叫咗份Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼($65)。我之前成日覺得🦴單骨雞翼係餐廳搵笨嘅技倆,想慳一半食材...,但後尾食多咗又覺得係都幾方便嘅。講完一輪,其實餐廳份🐔雞翼係唔孤寒嘅哈哈,印象中好似有8-10條單骨。雞翼外皮輕輕炸咗,再淋上牛油蜜糖汁🍯同芝麻,都幾惹味同甜甜的,我覺得好似仲有少少柚子味添。

總括嚟講,呢一餐嘅招牌菜式確係幾唔錯🤤,吉列牛同咖哩忌廉烏冬都比預期中好食。如果未食過嘅,我覺得可以嚟呢到一試,價格都係可接受範圍。
2020-01-16
Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼