2020-06-15 814 瀏覽
疫情之後好耐冇約朋友出嚟食飯,前日咁啱朋友仔得閒,諗住出去旺角打個轉,佢話有朋友試過有間日韓式烏冬幾好食, 就陪佢一齊試吓。餐廳位於出名多嘢食嘅彌敦道726號17樓,有一邊落地大玻璃,景觀開揚!如果可以坐喺窗邊卡位一邊食一邊欣賞風景都幾寫意,可惜今次我哋得兩個人未能安排。忌廉咖喱烏冬初初上到枱有點嚇親,成碗忌廉好似好厚好漏咁嘅樣,但係用筷子一夾,就發覺只係忌廉打得綿密,同底部嘅咖喱烏冬同牛肉混埋一齊,又幾OK喎!牛肉一啲都唔靭,咖喱烏冬係帶日式口味夠香又有微甜,烏冬都幾煙韌,係一個唔錯嘅選擇。另一款吉列牛定食都唔失禮,包括有麵豉湯,冷豆腐,蕃茄仔,仲有芥茉醬同燒肉汁俾你揀!粉嫩嘅牛肉俾脆脆嘅吉列包圍,放上石燒爐上面輕燒,點上醬汁,真係外脆內嫩,我自己比較鍾意燒肉汁,將剛燒好既吉烈牛點少少醬汁再配一啖白飯,又熱辣辣又juicy!網上面見到好多人食過牛油蜜糖雞翼讚好,黎到當然要試吓啦,雞翼夠大碟,而且係單骨嘅,食起上嚟更加方便而且更加入味,果然冇叫錯!

又有微甜,烏冬都幾煙韌,係一個唔錯嘅選擇。

2020-06-13
2020-05-19 1633 瀏覽
之前跟同事lunch的時候在銅鑼灣分別試過他們的烏冬,令我念念不忘,所以今晚跟友人來到旺角店再次品嚐一下!餐廳座位都幾多,卡位位置可以望到旺角街景。Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼,這款雞翼是炸雞翼,上面淋有蜜糖和蒜蓉,甜甜的,味道特別!咖哩忌廉雞肉烏冬,烏冬可揀選雞肉或牛肉,我揀選了雞肉,肉質都幾滑!烏冬面頭的忌廉不會太厚身,感覺不會太漏!咖哩汁掛滿在烏冬,非常濃味,帶有少少辣,能夠刺激味蕾!烏冬內還有洋蔥、西蘭花等吸味蔬菜,特別美味!吉列牛定食,這間餐廳另一招牌就是吃吉列牛,牛肉是可以自己石燒,可以自由烹調自己想要的生熟度。吉列牛外邊脆口,牛肉肉質鬆軟,配有芥末醬和牛肉汁可以點,十分惹味!定食還包括有車厘茄、凍豆腐、飯和面豉湯,食完一份已經超飽了!
餐廳座位都幾多,卡位位置可以望到旺角街景。
Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼
2020-05-18
  • 咖哩忌廉烏冬
自從食過一次石燒吉列牛之後,蕃薯妹就迅速愛上呢一個菜式😍今次朋友仔帶我嚟旺角食呢一間「吉列牛忌廉烏冬專門店」,同樣係出名食石燒吉列牛,而且仲有一樣非常吸引嘅創意招牌菜,忌廉咖喱烏冬,聽個名已經好想試。當晚我哋嚟到餐廳,店內都幾多食客,抗疫期間進入餐廳需要量體溫,冇問題店員就安排入座。 座位與座位之間都用隔板隔開左,等食客食得放心吉列牛Set dinner有三個選擇,方便1-3位客人share享用。我哋order左一個吉列牛定食+咖喱忌廉烏冬,另外叫多一客雞翼。吉列牛定食 $148首先上枱嘅係吉列牛定食,定食入邊包括前菜芝麻醬蕃茄仔、芝麻醬凍豆腐、麵豉湯、米飯同埋主角吉列牛,吉列牛炸到外層鬆脆,入面嘅牛大約3成熟,將牛扒放上石燒爐上面燒熱,只係聽到燒肉嘅滋滋聲同香味已經垂涎三尺🤤 牛肉口感鬆軟,牛味香濃,沾上芥末沙律醬或者燒肉汁兩種風味醬汁,各有各精彩。絕對值得一試!如果吉列牛唔夠食可以另外加錢加配,不過我地嘅食量唔大,就覺得兩個人食一客份量啱啱好😋咖喱忌廉烏冬 $78可以選擇牛肉或者雞肉,我地揀咗牛肉。原來咖喱汁同忌廉可以咁Match!撈勻之後忌廉令到個汁味道好豐富,咖喱味依然香濃,烏

座位與座位之間都用隔板隔開左,等食客食得放心

吉列牛

吉列牛定食 $148

咖喱忌廉烏冬 $78
可以選擇牛肉或者雞肉,我地揀咗牛肉。
原來咖喱汁同忌廉可以咁Match!撈勻之後忌廉令到個汁味道好豐富,咖喱味依然香濃,烏冬食落口好滑,好正👍🏻👍🏻👍🏻

牛油蜜糖單骨雞翼 $65
單骨雞翼食得好方便😋 雖然外層沾滿醬汁,但係口感依然係脆嘅,肉質依然係咁juicy,仲好香牛油味~

價錢唔貴,質素又好!
真係要推薦俾大家🙌🏻蕃薯妹而家寫寫吓又好想再去食過🤣
2020-05-06
吉列牛
2020-05-06 895 瀏覽
吉列牛忌廉烏冬專門店Kobekyu,單看餐廳名稱,仲以為只可以食牛,原來有很多其他選擇,主打忌廉烏冬,可以選擇牛肉🐂或雞肉🐓,我選了雞肉,朋友點了吉列牛定食,另外再點了一個小食,連加一服務費,埋單$320,價錢不算貴。牛油蜜糖單骨雞翼$65,有牛油和白芝麻香味,蜜糖甜甜地,而且單骨比較容易食,味道很好。吉列牛定食$148,外皮炸得很脆,仲有個爐俾你自己燒,生熟程度自己決定,幾好玩嘅,有咬口但唔會韌,有肉味,真係牛有牛味🤭。咖哩忌廉雞肉🐓烏冬$78,上碟時全個碗都覆蓋著白滑的忌廉,因為我地坐窗邊位置,樓層夠高,可望到遠處景色,忙著打卡,加上陽光普照🌞,忌廉在陽光照射下,轉瞬間就消失於無形,碗裡的烏冬變身成金黃色的咖哩色調,雞肉和烏冬都散發著濃郁的咖哩氣味,忌廉就像生命中的過客,緣盡即散,雖然他們無緣廝守到老,但烏冬得到忌廉的眷顧,也變得非常滑溜。👍餐廳樓層較高,窗邊座位可望遠景,而且卡位非常寬敞,感覺很舒服,除了餐廳主打的吉列牛和忌廉烏冬外,午餐有多款茶漬飯可供選擇,下次會再來試試🤤。

2020-05-04
2020-03-14 2354 瀏覽
我鍾意燒嘢食 但身為一個慵懶都市人🎧🛋 讀完中學以後 回顧自己出現燒烤場嘅次數 幾乎絕無僅有 興之所至 我選擇半自助燒烤 -🥩🍱吉列牛定食 ($148)吉列牛端上嚟 已經半熟狀態 可以直接食入口 我鍾意一邊食 一邊燒🔥到八成熟 燒肉嘅時候 油香肉香加埋熱力 撲面而來 日本烤爐發出滋滋嘅聲音 好有燒嘢食feel 食吉列牛嗰陣 記得點啲自家製嘅蛋黃芥末醬 同埋胡麻醬豆腐 清新口腔味蕾之餘 繼續作戰🎯-🍥🍛咖喱忌廉烏冬配牛肉 ($78)成碗烏冬 蓋滿密密綿綿嘅忌廉泡沫 賣相唔算吸引 誰不知 寶物在其中 烏冬煙韌有嚼勁 淡日本咖喱醒胃 牛肉以外 有洋蔥絲🧅同大白菜 清爽可口 忌廉泡溶化成為淡咖喱湯汁 吸啜烏冬入口嘅時候 唔會乾身 整體口感唔錯-🧈🍯🧄🐔牛油蜜糖單骨雞翼 ($65)呢個小食加咗蒜蓉 同平時食開嘅牛油蜜糖版本 味道稍有分別 牛油味淡咗 蜜糖香甜味照舊 加埋蒜蓉嘅微鹹微辣 鹹甜辣三種味道齊晒 味道層次豐富 誰也搶不了誰嘅風頭-🍠☕🧊紫薯牛奶咖啡 ($45)本來想叫汽水 見到隔離枱杯綠茶latte 賣相討好 於

🥩🍱吉列牛定食 ($148)

🍥🍛咖喱忌廉烏冬配牛肉 ($78)

🧈🍯🧄🐔牛油蜜糖單骨雞翼 ($65)

🍠☕🧊紫薯牛奶咖啡 ($45)

本來想叫汽水 見到隔離枱杯綠茶latte 賣相討好 於是叫一個紫薯口味試吓 凍latte分量充足 入口清涼 牛奶味綿滑 🥛當中滲出淡淡嘅紫薯味 幾得意 💞🥰 可以解渴解滯
📍旺角彌敦道726號17樓 Kobekyu吉列牛忌廉烏冬專門店
  • 吉列牛定食
  • Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼
  • 咖喱忌廉牛肉烏冬
2020-06-30 0 瀏覽
今晚同朋友去食晚餐,去咗吉列牛位於旺角既分店,呢到環境大,🪑座位又多,食物又多款選擇吉列牛定食🥩 $148有用個好有型既熱石爐🔥,用黎燒熟啲牛,每件牛都同一個厚度,燒一燒,肉汁都出哂黎,又多汁又外脆內軟,配埋個白飯一齊食,食到停唔到口😋咖喱忌廉烏冬 (雞肉) 🍜$78面層係好滑既忌廉,底層就係咖喱烏冬,估唔到咁夾得黎,撈埋一齊食仲有總好邪惡既感覺😋裡面仲夾埋啲雞肉粒,雞肉又夠嫩滑,真係好好味呀Kobekyu 🧈牛油蜜糖單骨雞翼🐣 $65牛油蜜糖雞翼味道甜甜地,一啲都唔怕太甜,金黃色既單骨雞翼外脆內嫩滑,食到Lam Lam脷@Kobekyu吉列牛(旺角) 📍旺角彌敦道726號17樓

吉列牛定食🥩 $148

咖喱忌廉烏冬 (雞肉) 🍜$78

Kobekyu 🧈牛油蜜糖單骨雞翼🐣 $65

@Kobekyu吉列牛(旺角) 📍
旺角彌敦道726號17樓
吉列牛定食
咖喱忌廉烏冬 (雞肉)
Kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼
2020-06-29
吉列牛定食
咖喱忌廉烏冬 (雞肉)
Kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼
2020-06-29 0 瀏覽
呢度唔洗等位,幾好!上菜速度超快呀!上完菜就可以慢慢玩啦⋯⋯首先叫左個咖喱忌廉🐔雞肉烏冬,d雞肉好滑呀,烏冬又吸晒啲咖喱味,上面有層忌廉,撈勻佢就食得啦⋯⋯再揀多個吉列牛定食🐮🐮,牛肉係半制成品!外面沾滿炸左嘅面包康,牛肉可以自己燒熟佢,自己控制幾成熟,個人覺得7成就岩岩好啦!配合個wasabi 醬一齊食,正!仲有面豉湯飮😋😋😋伴碟仲有胡麻醬豆腐同蕃茄仔 !🍱🍱🍱又係好滿足嘅一餐飯😋😋😋

又係好滿足嘅一餐飯😋😋😋

2020-06-28 0 瀏覽
聽講呢間吉列牛好好食,趁今日星期日,終於有機會同朋友黎試下。首先上既係牛肉咖喱忌廉烏冬,面頭好多Cream,咖喱味濃,但係先覺得有d太濃,同Cream結合左之後效果其唔係好突出,有d失望。之後就上左吉列牛定食,一上枱未煎,d牛既熟度其實over左小小,有兩三成,最理想情況係一至兩成,但味道都係好好,餐廳有配至Wasabi,醬油同輕Wasabi醬,我覺得第一同第三都同吉列牛好夾,個醬最有驚喜。性價比我會比3/5分,總體而言都值得黎食既。
牛肉忌廉烏冬
2020-06-28
2020-06-28 0 瀏覽
呢間都算係旺角嘅人氣店,專食吉列牛同埋忌廉烏冬嘅。既然係招牌菜咁就梗係要兩樣都試吓啦!叫咗一個吉列牛定食,肚餓到食咗先記得影相。吉列牛來講,都係覺得有另一間好食啲嘅,可能葉得唔夠味。不過都OK嘅😂有幾種醬汁俾你點另外有一個咖喱忌廉烏冬個樣睇落好靚,白色嘅,佢又唔係白咖喱,面頭嗰啲係忌廉,食落口又唔係好重忌廉味,係咖喱味嘅撈烏冬,都幾特別,第一次食。仲有叫咗一個醬燒黑豚肉釜飯呢個就普通左一啲,啲汁都唔夠多,所以比較淡口。不過叫咗個好好食嘅小食,韓式蜜糖炸雞😋仲有,佢啲飲品幾好飲,我哋叫咗幾杯梳打都無伏,賣相都唔錯!
呢間都算係旺角嘅人氣店,專食吉列牛同埋忌廉烏冬嘅。
既然係招牌菜咁就梗係要兩樣都試吓啦!
叫咗一個吉列牛定食,肚餓到食咗先記得影相。

另外有一個咖喱忌廉烏冬

仲有叫咗一個醬燒黑豚肉釜飯
仲有,佢啲飲品幾好飲,我哋叫咗幾杯梳打都無伏,賣相都唔錯!

2020-06-24 0 瀏覽
一坐低見到個餐牌 就有日式小清新嘅感覺主菜選擇唔算多一場嚟到梗係要嗌最主打嘅忌廉咖喱烏冬同吉列牛吉列牛外脆內嫩 大推!而忌廉咖喱烏冬 雖然一望落去啲忌廉好似好多咁食落去反而冇咁重忌廉味 可能因為咖喱中和左 但味道冇我想像中咁驚喜
一坐低見到個餐牌 就有日式小清新嘅感覺
主菜選擇唔算多
一場嚟到梗係要嗌最主打嘅忌廉咖喱烏冬同吉列牛
吉列牛外脆內嫩 大推!
而忌廉咖喱烏冬 雖然一望落去啲忌廉好似好多咁
食落去反而冇咁重忌廉味 可能因為咖喱中和左
但味道冇我想像中咁驚喜
  • 吉列牛定食
食過咁多間吉列牛 老實講我印象最深刻都係呢間🙊 將2樣最好食既食物作為餐廳名既吉列牛忌廉烏冬專門店🤤每次去都係忍唔住會叫返你兩個經典招牌美食😆 我地就叫左一個吉列牛定食同一個咖喱忌廉烏冬🙊 吉列牛定食包左麵豉湯 飯 凍豆腐 車厘茄 好豐富😍 吉列牛口感鬆軟有牛味 再配上芥末沙律醬同燒肉汁 非常好食👍🏻 咖喱忌廉烏冬忌廉好creamy 加埋咖哩好夾好濃味好滑 唔會好辣👅 烏冬非常彈牙 入面仲有好多材料 包括牛肉塊 冬菇同洋蔥等等 食到停唔到口😋小食方面我地就試左牛油蜜糖單骨雞翼 份量唔少 炸到超香脆 完全鎖住雞翼嘅肉汁😚 吱埋少少檸檬汁 食落酸酸甜甜好正🌟

2020-06-22 9 瀏覽
上次同男朋友去到旺角唔知要食咩好佢搵到呢間 而且佢一直都想試下的大家都滿懷期待所以我哋決定要去試下請參照圖 唔記得幾錢 但呢個價錢配呢個吉列牛 旺角好多野食可以代替佢烏冬男朋友話麻麻 我都唔記得咩味吉列牛真係唔好食搞到我唔敢再試其他店吉列牛呢間吉列牛好乾唔好食啲肉係白白地 重點係太乾 去過先知中曬伏
上次同男朋友去到旺角唔知要食咩好

唔好食
啲肉係白白地 重點係太乾
去過先知中曬伏
2020-06-19 24 瀏覽
當時第1次聽講忌廉烏冬,覺得新奇有趣特別嘅同時又心諗會唔會好膩🤢結果完全唔會!有驚喜!!!佢地嘅忌廉完全唔會膩,然後烏冬係用咖喱汁去煮,上面蓋上滿滿一層忌廉有一種奶蓋茶嘅概念🙈係一間我會願意再去嘅餐廳💗好評好評!
結果完全唔會!有驚喜!!!
有一種奶蓋茶嘅概念🙈
係一間我會願意再去嘅餐廳💗好評好評!
2020-06-18 31 瀏覽
唔講唔知,我仔仔係烏冬痴, 成日都要我煮烏冬比佢食,但本身我又麻麻地鍾意食。今次就比我發現旺角呢間 kobekyu 就有齊我同仔仔鍾意食的野唔洗爭食了。先講阿仔我幫佢叫左個咖哩忌廉牛烏冬, 送到來時, 仔仔O咀話,點解咩都冇, 上面咁白, 我笑一笑就叫佢試下自己拌勻, 佢一拌就笑起上來話, 好野有咖哩架, 仲要唔太辣,我最鍾意,多謝媽咪。阿媽就緊係知你口味啦!而我就叫左我最喜歡的吉列牛定食, 呢到基本上每枱都必點的, 佢牛味都算濃,仲附上芥末, 燒汁咁比我點來食, 牛同芥末真係好夾,點dd 已經帶出牛的鮮味。呢到定食的飯上都加左飯素, 幾有心思。而小食方面就叫左牛油蜜糖單骨雞翼, 岩哂小朋友食,單骨夠哂方便而且易入味, 每條都沾滿蜜糖,簡單得來幾好味。呢間唔錯,仔仔話下次要再來。

。阿媽就緊係知你口味啦!

呢間唔錯,仔仔話下次要再來。

2020-06-18 27 瀏覽
今日去咗之前曾經風靡一時嘅吉列牛專門店,叫咗三樣嘢食。吉列牛定食($148)咖喱忌廉烏冬(牛肉)($78)Kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼($65)吉列牛定食已包括飯、麵豉湯、凍豆腐、車厘茄。吉列牛上檯時顏色勁靚,大約三成熟,需要放上石板再加熱,就可以享受到外脆內香既口感。咖喱忌廉烏冬可以揀牛肉或者雞肉,今次我哋就揀咗牛肉。烏冬上枱嘅時候,表面一層白色,全部都係忌廉嚟嘅,只需要將忌廉同烏冬撈勻咁就可以食啦。加咗忌廉嘅咖喱,口感特別香滑,咖喱完全掛住左喺烏冬之上,每一啖都食到烏冬加上咖喱嘅香味。單骨雞翼食落勁方便,牛油蜜糖味道非常特出,味道甜絲絲。