2021-09-02 723 瀏覽
食西餐意粉食到悶,今次就去左El Cerdo 食西班牙菜。呢度既set lunch 好抵食,有多款西班牙小食揀,仲有我最愛既churros食添😋香港西班牙餐廳好似比較少見,通常價錢都比較貴,呢間晏就食一人大概一百蚊多啲就可以食到啲傳統西班牙菜式,價錢比較相宜而且質素都唔錯!不過份量就少左啲,女仔食都夠飽既,不過男仔既話就建議set lunch揀嘢食既時候揀翻啲飽肚啲既野食la。  Set lunch 既價格由$78 到 $148不等,今次我地就嗌左三個set lunch,試左好多唔同嘢食😆  👉Set Lunch($108) 1⃣️餐湯 店員話係青瓜湯黎,飲落唔會好草青味,入面仲飲到啲蘑菇碎,幾香。  2⃣️脆皮豬腩肉配蜂蜜芥末醬豬腩肉每片都幾厚切,而且都幾肥下,食落面頭層皮好脆帶焦香,而且一咬落口有少少油滲出黎🤤  3⃣️香煎蕃茄西班牙辣肉腸鮮魷魚 呢個偏酸偏重口味一啲,辣肉腸味道好重偏鹹,同魷魚浸係啲蕃茄汁入面,食落鹹鹹酸酸咁,味覺衝擊😂係唔錯既。魷魚幾有彈性唔會韌,煮得啱啱好!  4⃣️玉桂條配榛子朱古力醬我既最愛😍炸到脆一脆既肉桂條面頭撒上左啲肉桂糖,就咁食都已經好好食🤤再點上啲榛子醬食更加正

👉Set Lunch($108)
1⃣️餐湯

2⃣️脆皮豬腩肉配蜂蜜芥末醬
脆皮豬腩肉配蜂蜜芥末醬

3⃣️香煎蕃茄西班牙辣肉腸鮮魷魚

香煎蕃茄西班牙辣肉腸鮮魷魚

4⃣️玉桂條配榛子朱古力醬
我既最愛😍炸到脆一脆既肉桂條面頭撒上左啲肉桂糖,就咁食都已經好好食🤤再點上啲榛子醬食更加正!

👉Set Lunch($128)
1⃣️餐湯
同上面既一樣。

2⃣️黑毛豬火腿球拼盤
黑毛豬火腿球拼盤
好鍾意呢個呀😳第一次食呢樣嘢但係真係比佢驚艷到。分別有兩粒黑毛豬火腿球同兩粒墨汁黑毛豬火腿球。首先炸得好正,外皮好脆入面好軟仲有啲流心效果🥰入面有啲芝士同火腿,墨汁果款會冇咁流心,但係多左啲鮮味,兩款都超好食!

3⃣️西班牙蟹肉奄列
西班牙蟹肉奄列
入面有啲薯仔粒、蛋、蟹肉🦀️蟹肉仲見到啲蟹肉絲,蛋味香,食完都幾飽肚。不過個人覺得佢啲薯仔有啲太大粒,如果可以再切碎啲口感會再好啲。

4⃣️玉桂條配榛子朱古力醬
 最愛最愛❤️

👉行政套餐
1⃣️El Cerdo沙律
沙律份量比我想像中大,入面有唔同既菜、青瓜、車厘茄,好fresh🥗

2⃣️鮮蕃茄蓉焗法包
鮮蕃茄蓉焗法包
比我想像中好食!蕃茄蓉帶微酸,但係應該仲加左啲黑椒或者其他香料,食落幾惹味幾開胃🍅而且個底既法包好脆,size啱啱好可以一啖一件,作為前菜黎講好啱👍

3⃣️西班牙炒飯
西班牙炒飯
個炒飯都幾多料,有魷魚圈、蝦、青口、蕃茄、豬腩肉粒,而且係食極都好似仲有啲海鮮咁🤩海鮮全部都好新鮮冇沙,特別係個青口,食落幾嫩幾滑😋西班牙炒飯既飯食落味道鹹鹹酸酸咁,蕃茄味比較重,不過個人覺得個飯唔夠濕潤同埋食到落底覺得有少少偏油。不過因為佢既蕃茄味比較強,酸酸地所以可以中和翻。

4⃣️凍奶茶
 落單既時候店員都有提醒我話個奶茶係西式啲既奶茶。唔緊要我都諗住試一試。飲落茶味比較清比較淡。

5⃣️玉桂條配榛子朱古力醬
最愛最愛❤️❤️