2019-10-09 316 瀏覽
香港人一年四季都打邊爐,我地都唔例外夏天都打邊爐。今次係黎係滋補養生火鍋-花膠響螺雞煲。雞煲未到先黎調返個秘製醬汁先,依間有日式芝麻醬,既時有啲日式風味。雞煲黎到飲返啖靚湯先,料好足大大舊花膠,響螺夠厚咬落仲好彈牙,湯鮮味香甜,我地要左半隻雞份量都好多,雞肉嫩滑。大家都飲左兩碗湯嘅時候就可以加湯加料打邊爐喇~必食芝士響玲,係新鮮即炸,滾一滾即刻食得,酥脆口感充滿芝士奶香,好味秘試。佢地嘅肉圓都好新鮮,粒粒爽口彈牙,雲吞同餃子都係新鮮人手即包,雲吞有大大隻蝦,夠新鮮。肉類選擇都幾多,牛都有6款唔同部位,食牛嘅朋友仔有口福,我個人比較鐘意豚肉,依間嘅豚肉真係好香肉味,而且份量好多,我地4個人叫左兩盤肉已經好足夠。打邊爐最緊要有靚湯底,佢哋湯底味道岩岩好,唔會過咸而且夠鮮,當然食物材料都好重要,依間嘅肉類所提供嘅部位都好岩打邊爐,睇得出店家嘅用心。
佢地嘅肉圓都好新鮮,
粒粒爽口彈牙,
雲吞同餃子都係新鮮人手即包,
我個人比較鐘意豚肉,
  • 滋補螺片花膠雞煲
  • 自創爆芝響鈴