朋友得知西環開左間好靚既意式餐廳,二話不說就要拉埋我一齊黎打卡XD一睇相已經比佢裝修風格吸引左,黎到亦都冇令我地失望,打卡靚位100分!Casa Cucina & Bar有三層樓高,入到黎會覺得自己身處一間外國既度假屋,有居家感覺得黎,氣氛充滿異國風情,感覺呢啲餐廳只會係電影/外國先會見到,意想唔到香港都會出現!以粉色同珊瑚橙做主色,真係令人離不開視線,我諗邊個經過都會被佢吸引到!入夜後以黃光照光,別有一番風格。Cicchetti platter小食拼盤,賣相好精緻,完全係igable既一款前菜,水牛芝士新解又香口,食落好有口感,配埋蕃茄麵包Bruschetta好夠fresh,最後仲有Bresaola火腿配火箭菜卷,鹹香感十足,成個菜式都非常開胃!Steak tagliata,同朋友都偏好五成熟,牛排煙韌得黎帶炭烤香味,香口又濃郁,薯蓉充滿牛油香氣,成個感覺提升左!Duck Ragu Pappardelle,第一次食既意大利特色鴨肉醬鳥巢麵,賣相如其名一樣似足鳥巢,第一啖食落去係好濃郁既鴨肉香,味道游離係咸與甘之間,闊條麵能完美將醬汁掛起,係一道相當香口味濃既意大利菜,但食到中段會覺得

Cicchetti platter
Duck Ragu Pappardelle
味道游離係咸與甘之間,闊條麵能完美將醬汁掛起,係一道相當香口味濃既意大利菜,但食到中段會覺得醬汁過於濃厚而需要水去作緩衝。
Amore
Ginger me
Ginger me ,以威士忌作基酒既特色調酒,口味偏酸,但仍留有威士忌酒香。
易入口得黎又清新,加入蛋白增強了口感同層次,唔習慣烈酒人士亦可以一試。
Cicchetti platter
Duck Ragu Pappardelle