喜歡打卡的朋友仔注意囉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 西營盤原來有家超高質的意式小酒館,超級適合拍照📷!!! 不論食物,還是環境及服務,都是一級棒的~ 餐廳樓高3層,在西營盤海傍附近,看到無敵海景呢😆。店內店外走意大利度假屋設計,真心超漂亮,完完全全合我心意😏,打卡一流呀。 ☆ Pickled Beetroof & Orange Salad🥗 醃漬紅菜頭香燈沙律,相當開胃,而且好健康。 ☆ Scallop Carpaccio⭐️ 北海道帶子新鮮又鮮甜,加上煙肉🥓和紅菜頭,更有層次感。☆ Sunrise Tomato Pesto Tagliatelle🍅 意大利青醬生曬蕃茄扁麵條🍝,青醬鹹香惹味,扁麵好彈牙,好吃阿~ ☆ Lobster Tagliatelle🦞 波士頓龍蝦扁麵條,比青醬更合我胃口。龍蝦香氣撲鼻,扁麵吸收所有精華,超好吃的~ ☆ Prime Striploin Tagliata🥩 美國頂級西冷扒,肉質鮮美,肉汁鮮嫩😗,邊位焦香,好高質呢(≧▽≦)!! ☆ Braised OX Cheek🥩 燴牛面頰配薯蓉,牛面頰相當軟腍😍,肉香豐富,必吃! ☆ Tofu Panna Cotta🥛 沒
喜歡打卡的朋友仔注意囉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!!

醃漬紅菜頭香燈沙律,相當開胃,而且好健康。
 ☆ Scallop Carpaccio⭐️

北海道帶子新鮮又鮮甜,加上煙肉🥓和紅菜頭,更有層次感。

☆ Lobster Tagliatelle🦞

☆ Prime Striploin Tagliata🥩

☆ Braised OX Cheek🥩

燴牛面頰配薯蓉,牛面頰相當軟腍😍,肉香豐富,必吃!
 ☆ Tofu Panna Cotta🥛

沒想到奶凍是豆腐口味,不但夠滑,也有香濃豆香。

☆ Tiramisu☕️

提拉米蘇好濃好香,都好吃哦~
2023-09-20
超期待的意大利菜餐廳🇮🇹,Casa Cucina & Bar 位於西營盤海傍三層高的餐廳,裝潢別緻,滿滿外國feel💕很適合慶祝聚會呢!晚上提供二人份的sharing set menu,包括small plates、pasta及main dish各二,最後還附上甜品,份量和味道都令人非常滿足🥰Small plates選了Scallop carpaccio和Clams,刺身帶子味道新鮮,配搭帶酸味的海藻挺開胃👍🏼而clams的則加入白酒烹調,肉質juicy入味,醬汁清爽不膩,基乎可當作濃湯喝掉呢😋Pasta部分,點了猛有驚喜的Sundried tomato & pesto tagliatelle🍝淡淡的意大利青醬的薄荷味剛剛好,配搭酸甜的乾蕃茄又更有層次感🍅扁麵條扎實有口感,個人挺喜歡這道☺️另外又吃了Lobster tagliatelle,用上波士頓龍蝦的肉質新鮮彈牙,調味加入cherry tomatoes 和parsley,簡單又好吃😌接下來就是Main dish,以肉類為主,點了好好吃的Braised ox cheeks🐮肉質軟腍,以薯蓉襯托,絕對是高分的一道!另外就是Lamb ra

接下來就是Main dish,以肉類為主,點了好好吃的Braised ox cheeks🐮肉質軟腍,以薯蓉襯托,絕對是高分的一道!另外就是Lamb rack,醬汁調味正常發揮,medium rare程度夠讚,味道不騷,很可以呢🐑

最後就是再飽也不能錯過的甜品環節🤩意大利菜一定不能缺少的Tiramisu和Panna cotta都集齊了🙌🏼tiramisu 的酒味非常濃,酒鬼會很愛🫰🏼咖啡味則相對弱,不過口感順滑,讓人忍不住一口接一口🤭特別推薦panda cotta,因為是豆腐味!太新穎了吧!豆腐味突出,口感好滑,有點像豆腐花,超驚喜的呢!
Clams
Scallop carpaccio
Lobster tagliatelle
Lamb rack
Braised ox cheeks
2023-09-25 156 瀏覽
本身見咁多唔差嘅食評都有少少期待總共有三層樓叫左最出名嘅龍蝦濶面應該似係手工拉既但我同朋友都覺得比較硬而且一啲都唔彈牙冇QQ感覺帶子冇味。 個春雞又好油總之冇下次
本身見咁多唔差嘅食評都有少少期待
帶子冇味。
個春雞又好油
總之冇下次
2023-09-22 140 瀏覽
/𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑪𝒖𝒄𝒊𝒏𝒂 🇭🇰/#sa西營盤篇 #sa西式篇➖➖➖<西營盤悠閑風意式小餐館🍽️> ➖➖➖差唔多每日都會經過嘅餐廳😆終於同屋企人去左食~ 餐廳有三層 樓底幾高 空間感都幾大 特別係地下嗰層坐得幾舒服 坐到corner 位又可以自成一角咁靜靜食野以粉紅色為主調 日落時分特別靚🫶🏻Dinner 有tasting menu $468/pax 價錢都合理☺️有前菜、pasta、main、甜品 當日平日夜晚就未算好多人 但多人有機會會有限時✨➖➖➖🔹Sharing set menu $468/pp 🔹▫️Small Plates▫️1️⃣BURRATA Burrata cheese 切開有軟心效果🫶🏻亦會食到有芝士味✨配埋沙律 加左啲番茄乾➖➖➖2️⃣SCALLOP CARPACCIO 🌟北海道帶子配菠蘿、柚子及龍鬚菜帶子幾新鮮 如果厚切番啲就好 帶酸酸甜甜 係幾開胃😆➖➖➖▫️Pasta▫️3️⃣ CREAM OF MORELS PAPPARDELLE 🌟 羊肚菌忌廉寬帶麵寬帶麵有咬口 亦幾掛汁 個羊肚菌汁幾creamy🫶🏻 入面都好多雜菌 亦食到幾香芝士味 充滿咸香 ➖➖➖4️⃣ LOBS
/𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑪𝒖𝒄𝒊𝒏𝒂 🇭🇰/
#sa西營盤篇 #sa西式篇
<西營盤悠閑風意式小餐館🍽️>
差唔多每日都會經過嘅餐廳😆
終於同屋企人去左食~
餐廳有三層 樓底幾高 空間感都幾大
特別係地下嗰層坐得幾舒服
坐到corner 位又可以自成一角咁靜靜食野
以粉紅色為主調 日落時分特別靚🫶🏻
Dinner 有tasting menu $468/pax
價錢都合理☺️有前菜、pasta、main、甜品
當日平日夜晚就未算好多人

亦會食到有芝士味✨
配埋沙律 加左啲番茄乾
BURRATA

2️⃣SCALLOP CARPACCIO 🌟
北海道帶子配菠蘿、柚子及龍鬚菜
帶子幾新鮮 如果厚切番啲就好

寬帶麵有咬口 亦幾掛汁
個羊肚菌汁幾creamy🫶🏻
入面都好多雜菌 亦食到幾香芝士味 充滿咸香

➖➖➖
4️⃣ LOBSTER TAGLIATELLE (+$15 P.P.)
波士蝢龍蝦扁麵條

以為係日式先會食到
賣相好精緻🥰個做法同日式嘅一樣
魚嘅鱗片口感薄脆 似食梗薯片
中間嘅魚肉都夠滑 幾厚肉 肉質結實
底部會有小黃返、薯蓉 至於個base 就係
魚高湯、basil oil 整成👍🏻
CRISPY SCALE TILEFISH

6️⃣PRIME STRIPLOIN TAGLIATA
美國頂級USDA PRIME西冷扒配薯菜
塊扒有8oz 肉味都算幾濃 亦唔會好韌
Medium well 之餘都帶點粉嫩
可以食到肉嘅原汁原味,🫶🏻
Share 食配埋個沙律就唔會太膩啦
(主要係火箭菜同車厘茄) 但唔會好寡
係幾好食 不過覺得立鱗燒更有特色✨
另外都有啲其他option 例如:羊/ 素/ox cheek 等
PRIME STRIPLOIN TAGLIATA

真係有新鮮豆腐成份 亦幾香豆腐味✨
TOFU PANNA COTTA

8️⃣TIRAMISU 🌟
咖啡味香濃 質感都幾軟滑👍🏻
中間嘅lady fingers 都浸透得夠濕潤~
之前見評價參半 我諗之後有改良過
又覺得幾好味🥰
雖然我個人都係偏好重酒啲嘅
但偏好咖啡味重嘅人應該會幾鍾意❤️
TIRAMISU

▫️drinks▫️
9️⃣cocktail: Earl grey sour $98
另外我個位對到正就係bar 都好靚👍🏻
佢哋都有多款cocktail 提供
無問過店員推薦邊杯情況下
揀左杯都算幾refreshing 🫶🏻
唔會太濃烈 岩女仔飲 加左伯爵茶葉
去到底又真係會飲到嗰陣茶嘅清幽
個base 就係
Earl grey infused gin 酒、檸檬、jam
主要都係飲到橘子果味
面頭有層蛋白泡沫🫧
如果茶味再重啲會更出色☺️
🔟Cold brew tea $50
呢杯同樣幾解渴 不過感覺正常啲😛
有幾款口味可揀
揀左berries (blackberry +raspberry)
係用左teapigs 品牌茶包
用左立體冰球味道無咁容易變淡
Earl  grey  sour  ;  cold  brew  tea
BURRATA
SCALLOP CARPACCIO
LOBSTER TAGLIATELLE
CRISPY SCALE TILEFISH
PRIME STRIPLOIN TAGLIATA
TOFU PANNA COTTA
TIRAMISU
2023-09-21 59 瀏覽
Not the easiest place to find. Once inside, the interior immediately relaxed me 👍. We were the first table of the day. Air con was already cool and music playing. We had to however ask them to turn down the music as it was so loud and they adjusted. The set lunch dishes we ordered were all beautifully cooked. Orange and beetroot salad was sharp and clams came with a nice sauce. Pasta dishes tasty and hot. Tofu panna cotta smooth and creamy. But the portion sizes were all very small. Ok if starte

The set lunch dishes we ordered were all beautifully cooked. Orange and beetroot salad was sharp and clams came with a nice sauce. Pasta dishes tasty and hot. Tofu panna cotta smooth and creamy. But the portion sizes were all very small. Ok if starters and desserts are small but main dishes should be a main dish! The amount of pasta in my view needed doubling.

Service was ok for lunch. Not particularly warm except the gentleman at reception. He did an excellent job welcoming guests.

2023-09-20
  • Seafood  Tagliatelle
2023-09-13 408 瀏覽
相違恨晚⋯因為Cafe Hopper 個形像太深入朋友心平時生日飯局吃咩太家都唔會旨意我😛今次諗爆頭之際見到朋友仔介紹呢間Casa 嘩!一見鍾情即刻網上訂檯、得咗👏🏻西營盤三層高意大利餐廳🇮🇹識坐一定坐樓下樓底非常高光線充足🪟周末中午佢哋有三道菜Weekend Brunch 兩個字:高質!*中段開始掛住食、都無咩影相添😛頭盆🔖 北海道帶子配菠蘿、柚子、龍鬚菜🍍賣相滿分唔在講💯鮮嫩帶子刺身味道清新食完胃口即刻開哂~🔖 雞肝醬配香脆法包 🐔肝醬一直俾人好Heavy 感覺但呢款係泡沫質感、幾得意~🔖 八爪魚薄片配意式煙肉、醃紅蔥頭🐙Carpaccio 做法完全唔會韌無咩牙力嘅小妹都可以大大啖放入口主菜🔖 意式焗春雞🍗春雞外面焗到帶少少脆墊底嘅菠菜同菇菌都好入味🔖 意大利青醬生曬蕃茄扁麵 🍝材料簡簡單單反而更食到青醬意粉嘅原汁原味🍅🔖 燴牛面頰薯蓉🐮牛面頰稔到用匙更就可以輕易分開🥄食一啖個薯蓉,滑到呢~🥔配埋個濃濃Gravy, 直情想外賣帶番屋企!甜品🔖 豆腐奶凍 豆腐花味道布丁質感最特別係佢個Syrup用咗紅糖同淡醬油調嘅,有驚喜~🔖 Tiramisu 雖然係跟餐但味道同份量一啲都唔欺場最
相違恨晚⋯

因為Cafe Hopper 個形像太深入朋友心
平時生日飯局吃咩太家都唔會旨意我😛
今次諗爆頭之際見到朋友仔介紹呢間Casa
嘩!一見鍾情即刻網上訂檯、得咗👏🏻

西營盤三層高意大利餐廳🇮🇹
識坐一定坐樓下
樓底非常高光線充足🪟
周末中午佢哋有三道菜Weekend Brunch
兩個字:高質!

*中段開始掛住食、都無咩影相添😛

頭盆

🔖 北海道帶子配菠蘿、柚子、龍鬚菜🍍
賣相滿分唔在講💯
鮮嫩帶子刺身味道清新食完胃口即刻開哂~

🔖 雞肝醬配香脆法包 🐔
肝醬一直俾人好Heavy 感覺
但呢款係泡沫質感、幾得意~
🔖 八爪魚薄片配意式煙肉、醃紅蔥頭🐙
Carpaccio 做法完全唔會韌

🔖 意大利青醬生曬蕃茄扁麵 🍝

材料簡簡單單反而更食到青醬意粉嘅原汁原味🍅
🔖 燴牛面頰薯蓉🐮
牛面頰稔到用匙更就可以輕易分開🥄
食一啖個薯蓉,滑到呢~🥔
配埋個濃濃Gravy, 直情想外賣帶番屋企!

甜品
🔖 豆腐奶凍
豆腐花味道布丁質感
最特別係佢個Syrup用咗紅糖同淡醬油調嘅,有驚喜~
🔖 Tiramisu
雖然係跟餐但味道同份量一啲都唔欺場
最驚喜係用咗我好喜歡嘅Early Bird碟上😍 加10分!
(如果有朋友生日可預早請店員安排上甜品時寫祝賀字句喔)

飲品🍹
🔖 House wine / Mocktail / 香檳 🥂
跟Set 都係$3x - $4x
我杯靚靚粉紅Mocktail (Amour)係荔枝特飲、味道清甜、絕對唔係嗰啲藥水味嘅顏色水呢!💕

❣️外籍店員又nice 又Friendly ~
天氣好啲、樓下打開啲窗感覺應該仲正
唔食正餐飲杯嘢都唔錯呢~

❣️可以嘅話book 早段時間、比較可以留到窗邊位置
📍西營盤三層高餐廳‼️· 超豐富sharing set menu😍 -- Casa Cucina Cafe & Bar🍝🥂·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfooodiexhk_西營盤#pigfoodiexhk_意大利菜==========================Bookmark咗呢間餐廳一段時間,一直都覺得佢哋嘅意粉好吸引💖前排終於同咗@breadismyboyfrd去試下~餐廳樓高三層,座位寬敞,坐得幾舒服👍今次試咗sharing menu, $468 p.p包咗small plates,pasta,main,dessert,超級豐富🥰------------------------------𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲𝓷𝓰 𝓢𝓮𝓽 𝓜𝓮𝓷𝓾 $468 𝓹.𝓹⭐️Small Plates-OCTOPUS CARPACCIO (4.2/5)八爪魚薄片配意式煙肉及醃紅蔥頭八爪魚薄片煙韌有咬口,幾鮮味~加埋煙肉更添鹹香👍•-CLAMS 風味煮蜆 (4/5)蜆肉份量好多,味道鮮甜~·⭐️Pasta-DUCK RAGU PAPPARDELLE (4.4/5
#pigfooodiexhk_西營盤
#pigfoodiexhk_意大利菜
==========================
𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲𝓷𝓰 𝓢𝓮𝓽 𝓜𝓮𝓷𝓾 $468 𝓹.𝓹

⭐️Small Plates

-OCTOPUS CARPACCIO (4.2/5)
八爪魚薄片配意式煙肉及醃紅蔥頭

八爪魚薄片煙韌有咬口,幾鮮味~加埋煙肉更添鹹香👍

-CLAMS 風味煮蜆 (4/5)

蜆肉份量好多,味道鮮甜~
⭐️Pasta

-DUCK RAGU PAPPARDELLE (4.4/5)
鴨肉肉醬雞肝寬帶麵

醬汁混合唔少鴨肉絲,雞肝嘅味道濃郁得嚟又唔會有羶味😋寬帶麵掛汁力強,口感非常煙韌!
-LOBSTER TAGLIATELLE (+$15 P.P.) (4.6/5)

波士頓龍蝦扁麵條

麵條較上一款幼身,但口感同樣煙韌~醬汁唔係走creamy路線,但鹹鮮味非常突出!😆龍蝦肉鮮甜彈牙‼️必食!🤍

⭐️Main

-POTATOCRIPSY SCALE TILEFISH 脆皮鱗片魚
(4.4/5)

呢個通常去日本鐵板燒嘅立鱗燒🤣賣相精緻,魚鱗片非常香脆!😋魚肉厚身,嫩滑鮮甜~底部有魚湯、basil oil、青瓜,清新開胃😍

-PRIME STRIPLOIN TAGLIATA (4.3/5)

美國頂級USDA PRINE西冷扒配薯菜

西冷扒要咗medium😋肉質粉嫩腍身,肉味幾濃😝薯蓉綿密,牛油味香濃🤪
⭐️Dessert

-TOFU PANNA COTTA (4.6/5)
秘製豆腐奶凍

呢個好特別幾有驚喜‼️奶凍嘅口感嫩滑,豆味勁香濃,好似豆腐花咁🥹👍面頭嘅soy sauce帶微鹹,夾埋食原來好夾!

-TIRARISU 提拉米蘇 (4.3/5)

酒味頗濃,mascarpone cheese軟滑😋但手指餅略嫌濕咗啲🙈
DRINKS

⭐️Amore $78
賣相:3.8/5
味道:4.4/5
性價比:3.5/5
推介度:4/5
店舖資料
名稱:Casa Cucina & Bar @casacucinahk
地址:西環干諾道西158A號均益大廈3期地下8-9號舖
前往方法:西營盤站B3出口
2023-08-21 119 瀏覽
西環嘅🌟Casa Cucina & Bar🌟係一家🇮🇹意式嘅情調餐館,餐廳佔3️⃣層高,充滿異國風情🏡!食物出品極高質,值得大力推薦🥰!📖Sharing Set Menu $468/personSharing Menu包2️⃣前菜、2️⃣Pasta、2️⃣Main、仲有埋甜品!份量會隨人頭而加減,超級Flexible,兩個人都可以試到好多菜式👏🏻!🐙八爪魚薄片配意式煙肉及醃紅蔥頭將八爪魚🐙嘅爽彈鮮甜發揮到極致,係好好味嘅前菜😍!🪸北海道帶子配菠蘿、柚子及龍鬚菜以鮮果🍍調味嘅帶子,美味又開胃!🦞波士頓龍蝦扁麵條 +$15/person龍蝦🦞起晒肉,扁意粉配龍蝦汁🍝,鮮上加鮮,滋味無窮!🦐海鮮扁麵條有大蝦🦐同埋魷魚🦑,醬汁酸酸哋🍅,好惹味!🐐紐西蘭羊架伴馬德拉醬 +$10/person羊架🐐煎到啱啱好,羶味溫和討好🥰!馬德拉紅酒汁有少少焦糖嘅味道,同羊架勁夾😋!🐂美國頂級USDA PRIME西冷扒配薯菜嫩紅色❤️嘅牛扒調味得宜,而且軟嫩多汁💦!連伴碟嘅沙律同埋薯蓉都一樣咁正😘!🍮Tiramisu意大利🇮🇹傳統配方嘅Tiramisu,軟綿嘅口感之中,充滿酒香🥃!🍮秘醬豆腐奶凍又甜又滑,好似豆腐version嘅
📖Sharing Set Menu $468/person

🐙八爪魚薄片配意式煙肉及醃紅蔥頭
將八爪魚🐙嘅爽彈鮮甜發揮到極致,係好好味嘅前菜😍!
🪸北海道帶子配菠蘿、柚子及龍鬚菜
以鮮果🍍調味嘅帶子,美味又開胃!

🦞波士頓龍蝦扁麵條 +$15/person
龍蝦🦞起晒肉,扁意粉配龍蝦汁🍝,鮮上加鮮,滋味無窮!
🦐海鮮扁麵條
有大蝦🦐同埋魷魚🦑,醬汁酸酸哋🍅,好惹味!

🐐紐西蘭羊架伴馬德拉醬 +$10/person

🐂美國頂級USDA PRIME西冷扒配薯菜

🍮Tiramisu
🍮秘醬豆腐奶凍
又甜又滑,好似豆腐version嘅焦糖布甸咁,amazing🤩!

🍹Amore $78
荔枝、🍓莓、🍋檸檬做主調嘅Mocktail,好睇又好飲!

🍺Stella Artois $88/Pint
大大杯🇧🇪生啤,消暑又解渴!
1K
2023-08-16 1450 瀏覽
位於西營盤「Casa Cucina & Bar」是一家擁有獨立三層高的意式餐廳及酒吧,營造舒適的用餐環境,尤如家般舒適溫馨的氛圍,選取意大利特色小食文化Cicchetti為創作靈感,用心製作滋味意菜,在這裏用餐感覺休閒和非常舒服😊今日試過佢地既 「Sharing Set Menu 」兩位以上就可以享用,一個價錢 $ 468(每位) 就可以選擇Menu,頭盤、意粉、主菜各兩份和甜品,而且,份量非常足夠兩個人享用,和朋友在這裏飲酒聊天食晚飯,非常享受和愉快😋🇮🇹SHARING SET MENU店員送上自家製嘅香草麵包,配上黑醋橄欖油,可以一邊食一邊慢慢點菜😋🇮🇹Small Plates ▪️布拉塔芝士 非常新鮮嘅沙律火箭菜,配上原個布拉塔芝士和醃漬蕃茄乾,只需添加少少黑椒碎,味道已經非常突出,整個沙律清新又開胃,特別是蕃茄乾遇上芝士,非常傳統嘅意大利風味😋▪️ 風味煮蜆與平時食開的白酒煮蜆完全不同風味,這裏用上新鮮的蜆、白酒、奶油、煙熏辣椒,味道帶點香辣好惹味,醬汁可以伴上多士,非常好味🇮🇹Pasta▪️招牌卡邦尼寬帶麵Pasta 全是當日手工製造,寬帶麵充滿彈性,蛋味濃香好掛汁,是我食過數一數

🇮🇹SHARING SET MENU

🇮🇹Small Plates
▪️布拉塔芝士

▪️ 風味煮蜆

🇮🇹Pasta
▪️招牌卡邦尼寬帶麵
Pasta 全是當日手工製造,寬帶麵充滿彈性,蛋味濃香好掛汁,是我食過數一數二好食的意大利麵,再配上風乾豬腩、蛋黃、芝士、特製胡椒粉,既傳統又好食

▪️波士頓龍蝦扁麵
好喜歡這個面條的質感,一樣係充滿彈性,配上爽口彈牙既波士頓龍蝦肉、櫻桃番茄、香茜、檸檬皮,醬汁是用龍蝦頭熬成汁再配合其他調味料再煮,非常濃香的濃蝦蒜香味道,與所有材料非常之夾,好味得一滴汁也不能留下

🇮🇹Main
▪️香烤鄉村芝士佐蘑菇配酸種麵包
這道菜是我第一次食,揀佢嘅原因係我鍾意食芝士和酸種包,用熱辣辣的鐵盤盛載住原個溶化咗既芝士,再鋪上充滿蒜香味既炒蘑菇、原粒蒜頭,伴上充滿橄欖油香嘅酸種包一齊食,再飲一啖白酒,真係好味得難以形容,好喜歡這個菜式

▪️燴牛面頰配薯蓉
用上穀飼牛臉頰肉,燉著得軟腍入味,醬汁用牛肉汁煮成,充滿牛肉香,牛肉面層鋪上橙皮碎、香蒜、細蔥,口感豐富,底部的薯蓉好香滑和法式豆充滿牛油香,吸收咗牛肉醬汁更加好食

🇮🇹Desserts
▪️秘製豆腐奶凍
用新鮮豆腐、雲呢拿籽、紅糖、生抽去製造整個甜品,第一啖食落去好香滑,超級香的豆腐味道,繼而是雲呢拿的香味,最特別係醬汁用紅糖和生抽去做,甜中隱約帶點鹹味,好出色

▪️提拉米蘇
意大利餐廳點可以唔食經典原味的tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味
  • 波士頓龍蝦扁麵
  • 香烤鄉村芝士佐蘑菇配酸種麵包
  • 秘製豆腐奶凍
Bookmarked好耐既意大利餐廳🥰 粉紅色門面設計配搭歐陸風裝潢,樓高三層,好有空間感✨ 環境氣氛好有情調,好啱慶祝聚會❤️✨ Sharing Set Menu ($468/ person)❀ Scallop Carpaccio 🥢北海道帶子口感鮮嫩,配搭菠蘿及柚子令味道更顯清新,酸甜又開胃☺️❀ Clams 🥢蜆肉新鮮飽滿,加埋濃郁鮮香既醬汁,食落帶微辣好惹味❀ Cream Of Morels Pappardelle 🍝寬帶麵質感彈牙,蘸滿濃稠既羊肚菌忌廉汁,味道又濃又香✨ 當中加入唔少羊肚菌及芝士,好滋味呢🥰❀ Lobster Tagliatelle (+$15 p.p.) 🦞見到有龍蝦意粉就好想試下😍 麵條有咬口又掛汁,入口充滿濃郁既龍蝦鮮味,龍蝦肉新鮮彈牙,令人食唔停口😝❀ Spring Chicken 🐥意式焗春雞肉質嫩滑juicy,外皮帶微微焦香味☺️ 底部墊有菠菜及烤蘑菇,香濃入味❀ Cripsy Scale Tilefish 🐟擺盤好靚✨以日式立鱗燒做法製作,魚鱗炸得好香脆,魚肉保持鮮嫩口感~搭配酸酸甜甜既魚湯、薯蓉及意大利青瓜食好正呢👍🏻❀ Tofu Panna Cot

❀ Scallop Carpaccio 🥢

❀ Clams 🥢
蜆肉新鮮飽滿,加埋濃郁鮮香既醬汁,食落帶微辣好惹味

❀ Spring Chicken 🐥

❀ Cripsy Scale Tilefish 🐟

❀ Tofu Panna Cotta 🥛
依款豆腐奶凍有驚喜呢😍 口感滑溜又重豆香,味道好清甜✨

❀ Tiramisu 🍰
食意大利菜必點!Tiramisu質感好軟滑,整體唔會太甜膩

❀ Amore 🍹
❀ Passion Fruit Bellini 🍹
店員推介既兩款mocktail,果香味濃郁,酸甜解膩
Casa Cucina & Bar係西營盤站行大約10分鐘,餐廳三層高,用淺粉色作主色,晚餐時間配合埋燭光,既溫暖又浪漫💕我哋要左Sharing Set Menu,有前菜、意粉、主菜、甜品($468/pp)。Small Plates🔸Scallop Carpaccio🔸Pickled Beetroot & Orange Salad🥗前菜揀左北海道帶子同沙律,新鮮帶子配菠蘿、柚子,沙律配漬紅菜頭、香橙,兩款都係酸甜派,清新開胃健康又好味🤤Pasta🔸Duck Ragu Pappardelle🦆🔸Lobster Tagliatelle🦞啊😍😍呢到啲手工製意粉係超好食🥰一款鴨肉肉醬雞肝寬帶麵,肉醬有一絲絲鴨肉,伴隨着香濃鴨和雞肝的香味,寬帶麵可以沾上滿滿的肉醬,麵條有蛋香口感十足💯 波士頓龍蝦扁麵條用上原隻波士頓龍蝦肉,賣相好靚,食落有蒜香味,十分惹味。扁麵條比起寬帶麵更有口感🤤兩款都好鍾意💕Main🔸Crispy Scale Tilefish 🐟🔸Prime Striploin Tagliata 🐮主菜揀左特別少少的脆皮鱗片魚,鱗片炸得香脆,連同嫩滑的魚肉食,醬汁由香橙、蕃茄煮成,十分美

Small Plates
🔸Scallop Carpaccio

Pasta
🔸Duck Ragu Pappardelle🦆
🔸Lobster Tagliatelle🦞

Main
🔸Crispy Scale Tilefish 🐟
🔸Prime Striploin Tagliata 🐮
主菜揀左特別少少的脆皮鱗片魚,鱗片炸得香脆,連同嫩滑的魚肉食,醬汁由香橙、蕃茄煮成,十分美味😋另一道美國頂級USDA PRIME西冷扒配薯菜,要左5成熟,中間粉嫩,肉質軟腍,肉味香濃。伴碟的薯蓉也很好吃,軟滑又有牛油香!

Dessert
🔸Tofu Panna Cotta
🔸Tiramisu
甜品要了提拉米蘇,帶有酒香味,質感濕潤。我更加鍾意秘製豆腐奶凍,好似豆腐花味,有啲港式的感覺😆

📍#CasaCucina & Bar (#西環美食)
西環干諾道西158A號均益大廈3期地下8-9號舖

• Crispy scale tilefish
  • Prime Striploin Tagliata
  • Duck Ragu Pappardelle
2023-08-10 80 瀏覽
點樣食推介✨⭐️溫馨意大利小餐館⭐️⭐️西營盤意大利菜⭐️Casa Cucina & Bar 地址:西環干諾道西158A號均益大廈3期地下8-9號舖🍖Sharing Set Menu $468/pp (7.5/10)依個set有4個course,仲要每個course都有5-6款選擇,份量又足,餐廳環境氣氛幾好,好啱女仔黎打卡🤘🏻Small plates🍖Octopus Carpaccio (7.5/10)薄薄嘅八爪魚皮食落夠腍唔會韌,每塊都沾上左d羅勒蒜香蛋黃醬,仲有d炸煙肉片增加d鹹香味🍖clams (6.8/10)普通細蜆仔嘅size,個醬係番茄底再加上d白酒同忌廉調味,面頭仲撒左d paprika增加辣度Pasta🍖casa carbonara pappardelle (7/10)手工意粉面質都夠彈牙,個醬好濃稠,不過調味唔係我杯茶🍖Cream of morels pappardelle (7.8/10)羊肚菌令到碟意粉勁鮮😋,個汁又creamy,芝士份量落得好重手😙Main 🍖braised Ox cheek (7.8/10)牛面頰夠腍,同墊底d薯蓉相輔相成,面頭仲有大量脆炸蒜,個汁係
點樣食推介✨

⭐️溫馨意大利小餐館⭐️
⭐️西營盤意大利菜⭐️

Casa Cucina & Bar
地址:西環干諾道西158A號均益大廈3期地下8-9號舖

Small plates
🍖Octopus Carpaccio (7.5/10)

🍖clams (6.8/10)

Pasta
手工意粉面質都夠彈牙,個醬好濃稠,不過調味唔係我杯茶

Main
🍖braised Ox cheek (7.8/10)
牛面頰夠腍,同墊底d薯蓉相輔相成,面頭仲有大量脆炸蒜,個汁係好濃味嘅,鹹得黎帶點甜

🍖crispy scale tilefish (7.3/10)
估唔到係意大利餐館仔都食到立鱗魚,不過日本餐廳通常用鯛魚,佢地就用左馬頭魚,皮就一樣炸到好脆身,肉質正常但魚味冇咩,個汁就同牛個碟一樣咁濟,但再酸身d

Dessert
🍖Tiramisu (7.5/10)
係好食嘅tiramisu,入口好軟綿綿,咖啡味濃🤘🏻

🍖Tofu Panna Cotta (7/10)
個奶凍底係好食嘅,但面頭個sauce加左d豉油就有d怪
回頭指數:🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均:$500
服務:(7/10)
呢間意大利菜同我活動範圍一啲都唔接近,不過自己有乜嘢想慶祝都會諗起佢,因為啲嘢真心好食,而且啲staff夠友善🥳 今次同朋友嗌咗Sharing Set Menu ($468/pax)呢個菜單包咗兩款前菜、兩款意粉、兩款主菜同兩款甜品,平時一份主菜都$200以上,所以呢個menu真心好抵😆前菜揀咗Clams 同 burrata,兩者更加鍾意burrata,因為真心奶香味好出,而且好滑,加埋火箭菜夠新鮮,配搭醃過嘅蕃茄別有一番風味🥰 Clams嘅蜆都算鮮甜冇沙,而且個汁都幾好送麵包,有成十幾隻,份量都算幾慷慨🤪意粉就揀咗波士蝢龍蝦扁麵條 (+$15/pax) 同鴨肉醬雞肝寬帶麵,前者真心次次嚟都必嗌,因為佢個意粉係手工意粉,蛋香特別重🍝 而且龍蝦肉好爽彈,食落都感受到好新鮮😚 份量都幾多,性價比極高🦞 味道都夠濃郁,會話係香港數一數二好食嘅龍蝦意粉🫡鴨肉醬雞肝寬帶麵都好多鴨肉,雞肝口感軟綿,加埋面頭大量嘅芝士,原本以為食落去會好邪惡,但係因為加咗啲vin jaune,食落帶酸味,所以唔會好膩😛主菜就揀咗脆皮鳞片魚同紐西蘭羊架伴馬德拉醬 (+$10/pax),兩者都好有驚喜🤩 前者肉質超~嫩

主菜就揀咗脆皮鳞片魚同紐西蘭羊架伴馬德拉醬 (+$10/pax),兩者都好有驚喜🤩 前者肉質超~嫩滑,加埋個魚湯做汁更加突出魚嘅鮮味🐟
後者揀咗medium就偏熟少少,不過肉質都仲係好軟稔完全冇羶味得嚟又有羊肉味👍🏻

最後甜品都好有水準,tiramisu就夠正宗,唔會好甜,不過嚟得呢到一定要試佢哋嘅tofu panna cotta,豆味比想像中濃郁,同奶香味平衡得幾好,而且入口滑溜,意外地幾夾🤫

配合呢個富有情調嘅環境,同朋友都嗌咗嘢飲 - Peach bellini ($88) 同 Passion fruit bellini ($78)🥂 呢到燈光柔和,幾有氣氛,小酌怡情就啱晒✨

總括嚟講,呢間一直都好有水準,而且環境舒適好坐,同朋友慶祝生日夠得體,而家Restaurant week仲有優惠,推介大家一試🤑
  • Seafood Tagliatelle
  • Tiramisu
  • Duck Ragu Pappardelle
  • Tofu Panna Cotta
  • Lobster  Tagliatelle
2023-07-30 160 瀏覽
最近有Hong Kong Restaurant Week🤩呢個餐廳都有優惠$198 就可以食到呢個set 啦好抵😉✨Chicken Liver Crostini以鮮嫩的雞肝為主角搭配酥脆的脆餅入口即化雞肝的濃郁口感與餅皮的脆度完美結合🫶🏻✨Seafood Tagliatelle麵條彈牙海鮮新鮮美味入口即感到濃郁的海洋風味😋✨Tiramisu +$20以經典的意大利甜品為基礎濃郁的咖啡味道與鬆軟的蛋糕層次分明每一口都讓人陶醉其中🙈✨Tofu Panna Cotta以傳統的Panna Cotta為基礎加入了豆腐的獨特口感和豐富的香氣這道甜點細膩滑潤口感綿密帶有淡淡的豆腐香氣😝🍴Casa Cucina & Bar📍西環干諾道西158A號均益大廈3期地下8-9號舖
最近有Hong Kong Restaurant Week🤩

📍西環干諾道西158A號均益大廈3期地下8-9號舖

Chicken Liver Crostini
Seafood Tagliatelle
Tofu Panna Cotta
口袋名單已久成功將我由大西北召喚到西營盤的Casa Cucina & Bar 是我喜歡的三層餐廳格局粉磚系色調·配以柔和燈光情調氛圍十分到位 · 很適合情侶約會慶生的餐廳⍥⃝ Sharing Set Menu ($ 468/ person)♡北海道帶子配菠蘿柚子及龍鬚菜很清新的前菜·帶子鮮嫩配搭菠蘿柚子·夏天很需要這樣的開胃菜♡風味煮蜆飽滿大蜆加上酸酸甜甜醬汁· 香濃惹味♡波士頓龍蝦扁麵條很喜歡這家店的麵條·有咬而且非常掛醬汁每口都能感受到醬汁的香濃順滑龍蝦肉新鮮彈牙·絕對可以獨霸清碟♡海鮮扁麵條意粉醬汁絕對有驚喜·帶濃郁海鮮鮮味每條麵條都被醬汁包裹·是會停不下叉子的好味道!♡意式焗春雞 榮登近期最愛菜式之一焗春雞香草調味很到位· 絕對有令春雞昇華到另一層次雞肉很柔嫩· 還富有肉汁舖底的菠菜同蘑菇同樣很有心思·蘑菇醬汁帶酒香差點連醬汁都想吃光的地步♡美國頂級USDA prime西冷扒配薯菜西冷扒煎到外層微焦而裡面粉嫩肉質一點也不乾·反而很有柔軟肉味很濃郁·簡單配鹽已經很不錯♡秘制豆腐奶凍本日最愛菜式豆腐奶凍口感超級細滑· 而且充滿豆香秘製豉油醬汁· 令豆香發揮得更出色♡提拉米蘇對切餅造型

口袋名單已久

每口都能感受到醬汁的香濃順滑
龍蝦肉新鮮彈牙·絕對可以獨霸清碟

♡海鮮扁麵條
意粉醬汁絕對有驚喜·帶濃郁海鮮鮮味
每條麵條都被醬汁包裹·是會停不下叉子的好味道!

♡意式焗春雞

秘製豉油醬汁· 令豆香發揮得更出色

♡提拉米蘇
對切餅造型的提拉米蘇·有種偏愛
忌廉芝士絲滑· 手指餅不會過濕
咖啡味重·好想來杯咖啡啊!

♡EARL GREY SOUR ($98)
伯爵茶茶下的Gin很温柔
入口帶點茶香· 是我難得喜歡的Gin調酒

♡ORIENTAL MULE ($78)
菠蘿味好鮮明· 香甜易入口