荃灣雲集多間岀名米線店🍜,除咗連鎖店譚仔之外,仲有雲家小鍋店、新貴香園等小店。不過,我至愛始終都係呢間「唯一雲貴川風味」💕,依家邊打食評,已經邊流口水🤤我超愛佢嘅麻辣湯底❤️‍🔥,同一般米線店嘅麻辣湯底好唔同,唔係隨隨便便溝水令味道變得淡口嗰種,食得岀湯底係每日花心機同時間去熬製,辣椒同花椒嘅比例好重🌶,夠辣又夠麻,味道好重,非常開胃😆即使我只叫咗一款配菜,腩肉🐽嘅份量都好多,唔會吃到一半就只剩低D麵咁dry,而且每一片係有厚度嘅,嫩滑爽口,咬落好有口感,同麻辣湯底一齊係絕配👍🏻雖然環境有D噏揼,但每次去呢間米線店,都總要排一陣隊先入得去坐,下午茶時段都唔例外,可見餐廳真係好受街坊歡迎㗎。姐姐會係排緊隊期間,先幫你定單,一入座,即刻上菜,效率都幾快🤣

麻辣腩肉米線

腩肉