2019-08-28 1411 瀏覽
 NOBU InterContinental Hong Kongpass曬CPA exam所有required既papers,有q pay拎,同一時間又有新工offer,緊係要慶祝下。同男朋友黎左NOBU食日式fushion菜,咁啱係chope book檯仲可以enjoy chope exclusive menu for buy 1 get 1 free,計返落都幾抵食。-Tuna Tataki with Tosazu @ $220刺身好新鮮,切既厚薄適中,肉質唔算太肥美,冇咩油脂。反而咁樣同霜降燒最夾。Tosau係醋醬油汁,刺身有帶些少酸味都幾特別,幾清爽既感覺,唔會食落好膩既感覺-Soft shell crab cut roll @ $175軟殻蟹卷都幾特別,面頭唔係紫菜,係蘿蔔卷住,食落有少少食緊爽口越南米紙卷既感覺,好清新,去除左d油益味。軟殻蟹烤得酥脆,入面仲有紅蘿蔔絲,好健康-Toban yaki US prime beef with yuzu soy (100g) @ $368呢個係chosen from chope BOYO menu,小妹覺得最好食既dish。最驚喜係

呢個係chosen from chope BOYO menu,小妹覺得最好食既dish。最驚喜係佢個陶板燒好熱,但牛肉切開係perfect既medium rare。肉質好嫩,完全冇筋,會有種入口即化既感覺。缺點係個柚子醬油太鹹,冇左柚子既酸酸甜甜既味。

Black cod miso 鱈魚西京燒 @ $368
呢個都係from chope menu。男朋友係鱈魚粉絲,都估到佢一定會嗌呢個。呢個西京燒係店方既招牌菜之一。鱈魚燒得有微微焦香, 肉質細緻嫩滑 ,魚油香加上燒汁醬,入口帶有淡淡味噌的甘甜味,好惹味。唯一有少少遺憾係炭香味唔夠。
鱈魚西京燒

Suntory Whisky Iced Cappuccino凍威士忌咖啡杯 @ $148
杯面係用威士忌打成的雪白泡沫,下層係可可脆粒和咖啡忌廉,味道有d似Tiramisu ,不過係加左威士忌,唔係一般既rum,令咖啡味比較甘香濃郁,同時帶點苦澀,比普通出面食既tiramisu層次更豐富,係幾有特色既。
地址:尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店2樓
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-08-24
鱈魚西京燒