2023-09-21 681 瀏覽
今日中午去咗食雲南米線,呢間鋪頭成日都好多人,等位都要好耐,咁啱得自己一個人食就可以好快有位入得😆呢度係用紙仔揀自己想食嘅米線同配料,小鍋米線配料可以自由配搭,過橋米線就大雜燴樣樣有啲。🍜小鍋米線湯底揀咗酸辣,辣度好多選擇,我就揀咗微辣試下,配料揀咗豬大腸同牛柏葉,再加配咗杯檸檬茶。檸檬茶係有真檸檬同俾咗好多厚切檸檬,最鍾意多檸檬可以狂篤出味🤣🤣不過茶底就偏淡。米線湯底呈現奶白色,飲得出係好濃嘅豬骨湯,再加上有陣陣酸辣味,飲落非常開胃。米線比較幼細,食落軟滑。豬腸入味食到滷水香,唔會煮到過腍,咬落仲有口感。牛柏葉爽口唔韌,兩個餸嘅份量十分充足,食極都仲有,非常抵食啊😆😆

🍜小鍋米線