2018-10-19 81 瀏覽
同老公買完波鞋,去附近嘅火鍋一條街,即係豉油街搵食,呢條街真係超多火鍋店,見呢間幾多人等位,一於試下呢間。呢度係台式火鍋店,一人一小鍋湯底、材料都清晰列哂出黎有9款選擇,我哋就揀咗招牌臭臭鍋, 香辣牛肉鍋~ 先來兩杯飲品老公點左芝士凍頂烏龍,杯上有飲用方法先將杯45度傾,就可以飲到芝士同烏龍,芝士有淡淡既鹹香味,唔會覺得膩感又帶茶香,估唔到味道係咁夾既~ 我就點超級水果綠妍,呢杯真係好大杯,排滿水果好靚吖~ 有橙、西柚、西瓜、藍莓、青檸,超fresh!! 茶底沒半點澀,好順喉~一碟6粒既酥炸花枝墨魚丸 熱辣辣上檯,外層炸到金黃色,內裏仲有粒粒墨魚 ~ 有口感!涼拌小青瓜,份量十足~帶刺嘅小青瓜未食已經聞到好清新既香味,入口更加係好爽脆每次食台式鍋我都會揀臭臭鍋,為既都係臭豆腐~ 同埋配料都係最多既一款小鍋黎到,第一件事係將臭豆腐浸入湯中,好讓臭味散發哂出黎~牛肉片、菜類都幾多,用料十足! 而香辣牛肉鍋係可以揀辣度嘅,由於店員話辣度都幾辣所以老公揀咗小辣。每個鍋都跟一個飯/粉絲,老公揀左粉絲配辣鍋,見佢食得津津有味! 我就加$12 轉滷肉飯,佢既滷肉唔係五花腩,係碎肉果種,不過就左無左豬
同老公買完波鞋,去附近嘅火鍋一條街,即係豉油街搵食,
呢條街真係超多火鍋店,見呢間幾多人等位,一於試下呢間。
呢度係台式火鍋店,一人一小鍋
湯底、材料都清晰列哂出黎
有9款選擇,我哋就揀咗招牌臭臭鍋, 香辣牛肉鍋~
先來兩杯飲品
芝士凍頂烏龍
我就點超級水果綠妍,呢杯真係好大杯,排滿水果好靚吖~
有橙、西柚、西瓜、藍莓、青檸,超fresh!!

茶底沒半點澀,好順喉~
超級水果綠妍
一碟6粒既酥炸花枝墨魚丸
熱辣辣上檯,外層炸到金黃色,內裏仲有粒粒墨魚 ~ 有口感!
酥炸花枝墨魚丸
涼拌小青瓜,份量十足~
帶刺嘅小青瓜未食已經聞到好清新既香味,入口更加係好爽脆
涼拌小青瓜
小鍋黎到,第一件事係將臭豆腐浸入湯中,好讓臭味散發哂出黎~
牛肉片、菜類都幾多,用料十足!
招牌臭臭鍋
香辣牛肉鍋
我就加$12 轉滷肉飯,佢既滷肉唔係五花腩,係碎肉果種,不過就左無左豬皮脂肪既口感。
但味道唔錯既!
芝士凍頂烏龍